Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

10 dingen die je kunt schoonmaken met een vaatwastablet

schoonmaken met een vaatwastablet
schoonmaken met een vaatwastablet
Wist je dat je met een vaatwastablet nog veel meer kunt schoonmaken dan je vuile servies? Je kunt er de oven mee schoonmaken, de magnetron, aangekoekte pannen en nog veel meer! Hieronder 10 dingen die je stralend schoon krijgt met een vaatwastablet.

1. De oven schoonmaken met een vaatwastablet

Een oven met aangekoekte etensresten ziet er niet bepaald smakelijk uit. Toch laten veel mensen het zover komen. Je kunt schrobben wat je wilt, maar prehistorische etensresten zijn onoverwinnelijk, tenzij… je de ovenschaal en het rooster laat weken in een warm badje met een vaatwastablet. Na deze behandeling schraap je met een glasschraper alles met gemak weer schoon en ziet je oven eruit als nieuw.

Ook geschikt voor keramische kookplaten
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:35 am

2. De magnetron reinigen met een vaatwastablet

Ook de magnetron kan er na verloop van tijd uitzien alsof er een blik tomatenpuree in is ontploft. In plaats van jezelf te kwellen door met een schuurspons alles eraf te willen schrobben, kun je ook gewoon een bakje water met een vaatwastablet in de magnetron zetten. De magnetron zet je 10 minuten op volvermogen en vervolgens veeg je al het vuil heel makkelijk weg.

Ook de combinatiemagnetron krijg je op dezelfde manier perfect schoon. Moet je hem wel even op de magnetron-stand zetten, anders krijg je een gebraden vaatwastablet.

Een andere manier om je magnetron schoon te maken kun je lezen in: Zo maak je in 10 minuten de magnetron grondig schoon.

3. Aangekoekte pannen schoonmaken met een vaatwastablet

Ook aangekoekte pannen krijg je weer schoon met een vaatwastablet. Doe water met een vaatwastablet in de pan en laat de substantie een minuut koken. Even een sponsje erover en de pan is weer blinkend schoon.

aangebrande pan schoonmaken

4. Gele zweetvlekken uit kleding verwijderen met een vaatwastablet

Zweetvlekken in witte kleding zien er zo ranzig uit. Om je witte shirts weer mooi wit te krijgen hoef je enkel een vaatwastablet aan je was toe te voegen. Kies een normaal wasprogramma en laat de wasmachine het klusje klaren. Zo simpel is het!

Zweetvlekken zijn ook te verwijderen met ossengalzeep, zie: 20 vlekken die je kunt verwijderen met ossengalzeep

In De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen kun je nog meer trucs lezen om zweetvlekken te verwijderen.

5. Een vuilnisbak schoonmaken met een vaatwastablet

Vuilnisbakken zijn een broedplaats van bacteriën. Toch vergeten heel veel mensen deze schoon te maken. Dat is jammer, want het het is een klusje van niks. Je hoeft alleen maar je prullenbak te vullen met warm water, je werpt er een vaatwastablet bij en je laat het een uurtje goed weken. Alle bacteriën vertrekken naar het rijk der hemelen en de prullenbak is (nadat je die afgedroogd hebt) brandschoon!

6. Nare luchtjes in huis verwijderen met een vaatwastablet

Heb je gezond gekookt: aardappelen, vlees en … bloemkool, is het alsof er iemand een enorme stinkwind heeft gelaten. Of je hebt heerlijk gegourmet met je vrienden: maar de hemeltergende stank erná! Gelukkig is daar iets aan te doen. Doe een vaatwastablet in een pan met water, laat het goedje zachtjes koken en je zult merken: de nare luchtjes worden compleet geabsorbeerd.

Er zijn ook andere manieren om van de gourmetlucht af te komen, hier kun je meer over lezen in: Zo simpel is het om het gourmetstel schoon te maken.

7. Thee aanslag verwijderen met een vaatwastablet

Aanslag van thee is zelfs met een stevige borstel lastig uit je theepot of van een kopje te schrobben. Doe je kokend water in je theepot of theekop met een vaatwastablet erbij en laat je het een uurtje weken, dan is de aanslag zo verdwenen. Vergeet niet de theepot nog even goed schoon te spoelen.

Hetzelfde kun je doen met een thermoskan die vol met thee aanslag zit en waar je vaak met een borstel niet goed bij kan.

8. In plaats van een wc-blok of wc-eend een vaatwastablet

Verwacht je hoogstaand bezoek, is de wc-eend op! Geen paniek: gooi een vaatwastablet in de wc, laat dat even bruisen, schrob vervolgens met de wc-borstel de pot schoon en spoelen maar!

9. Glans van metaal herstellen met een vaatwastablet

Wordt je metalen bestek, knoflookpers of blikopener een beetje dof? Vul een teiltje met warm water, ra ra ra wat gooi je erbij? Juist: een vaatwastablet! Laat het een nachtje weken en de volgende dag glanst je bestek of keukengerei als nooit tevoren.

10. Een frituurpan schoonmaken met vaatwastabletten

In het artikel Zo maak je de frituurpan schoon leg ik precies uit hoe je je frituurpan kunt reinigen met een vaatwastablet.

Dit waren er tien, maar de lijst is nog langer! Kun je er geen genoeg van krijgen? Dit kun je allemaal nog meer schoonmaken met een vaatwastablet:

  • De gaspitten kun je schoonmaken met een vaatwastablet: gaspitten en andere onderdelen van het fornuis kun je laten weken in een warm sopje met een vaatwastablet.
  • De Senseo ontkalken met een vaatwastablet: Hak een klein stukje af van een vaatwastablet en werp die in het waterreservoir. Doe er warm water bij en spoel net zo lang door tot het waterreservoir leeg is.
  • Het bubbelbad schoonmaken met een vaatwastablet: Niet iedereen heeft natuurlijk een bubbelbad, maar voor de paar gelukvogels is dit een gouden tip om je jacuzzi of bubbelbad snel schoon te krijgen: laat het warme water lekker bubbelen, gooi er een vaatwastablet bij, zorg dat het vaatwastablet helemaal is opgelost, laat het water weglopen en neem alles nog even af met een spons.
  • Het douchegordijn schoonmaken met een vaatwastablet: Is het douchegordijn vies en beschimmeld? Was het douchegordijn dan op 40°C met een vaatwastablet erbij. Je kunt het douchegordijn ook schoon krijgen met baking soda, meer hierover kun je lezen in: 10 slimme schoonmaaktips voor in de badkamer met baking soda.
  • Vetluis uit de wasmachine verwijderen met een vaatwastablet: Stinkt je wasmachine, dan zit er waarschijnlijk vetluis in. Stop 2 vaatwastabletten in het wasmiddelbakje en zet de machine op 90°C zodat je wasmachine van binnen weer lekker schoon wordt.
  • De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet: Ook de airfryer krijg je schoon met een vaatwastablet. De opvangbak vul je met heet (maar niet kokend) water, het mandje doe je erbij, doe er een vaatwastablet bij en laat het een kwartiertje weken. Borstel de boel na met een afwasborstel, spoel alles goed af en droog de airfryer met een schone theedoek. Andere trucjes om de airfryer schoon te krijgen kun je lezen in: De airfryer schoonmaken met deze 5 razendsnelle tips!

Succes ermee! Alles voor een schoon huisje!

schoonmaken met afwasmiddel

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige schoonmaaktips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

schoonmaken met waterstofperoxide
Eco-friendly
meest vieze plekken badkamer
Handig om te weten!