Ongedierte

10 manieren om definitief van de mierenplaag af te komen

Hoe warmer het wordt buiten, hoe meer ongewenste indringers het huis binnensluipen. Voordat je het weet heb je een mierenplaag en bespeur je die mieren overal, waar komen ze allemaal ineens vandaan? Wat doe je eraan en hoe kom je zo snel mogelijk van ze af? Hier 10 manieren om van ze af te komen, van een vriendelijke aanpak tot onvriendelijke.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
mierenplaag bestrijden

1. Voorkom dat er mieren in je huis komen

Manier één is meteen de beste manier om geen mierenplaag te krijgen, dan hoef je ze ook niet te verjagen.

Na hun winterslaap gaan mieren op zoek naar voedsel, zorg er daarom voor dat er geen etensresten door je huis zwerven. Houd je huis schoon, bewaar alles in dichte opbergdozen, laat geen vaat staan of doe de afwasmachine dicht.

2. Citroen tegen de mierenplaag

Mieren houden absoluut niet van zure luchtjes. Doe wat citroensap (uitgeperst of kant en klaar) in een spuitflesje, je kunt het ook nog een beetje verdunnen met water, en spuit het op de plekken waar de mieren graag komen. Nu maar hopen dat ze niet een andere route kiezen want je kunt moeilijk je hele huis ermee onder spuiten…

test alt text

3. Mieren raken hun spoor kwijt door koffiedik

Een ander vriendelijk middeltje tegen mieren is koffiedik. De geur hiervan is zo krachtig dat mieren hun spoor kwijtraken. Je kunt natuurlijk niet je huis ermee onder kwakken, maar in de tuin, waar de bron vaak ontstaat, kun je her en der best wat koffiedik neerleggen, dan verhuizen de mieren vanzelf naar de buren 😉

4. Verse munt om mieren af te stoten

Leg hier en daar waar de mieren in een stoet voorbij komen wat verse muntblaadjes neer, en laat in de tuin ook hier en daar een muntplantje groeien. De geur van munt stoot mieren af; ze lopen direct een straatje om.

test alt text

5. Weg mierenplaag! Met appelazijn

Omdat de geur van appelazijn enorm sterk is, zullen mieren de plekken die je besproeit met appelazijn direct verlaten. Doe een scheut appelazijn in een spuitflesje, verdun het eventueel met water en spuit de plekken in waar de mieren graag komen. Weg mieren!

test alt text
mierenplaag bestrijden met krijt

6. Lekker krijten tegen mieren

Mieren blijven weg van krijt of babypoeper, de geur is ze te scherp waardoor ze instinctief denken: wegwezen! Op plekken waar de mieren graag komen kun je gerust wat babypoeder strooien of een krijtstreep zetten; die weg zullen ze in ieder geval niet meer bewandelen. Het voordeel is dat je de streep zo weer wegspoelt met water.

7. Insmeren met natuurazijn en een glimmende aanrecht

Mieren houden zoals ik al eerder zei niet van appelazijn, maar ook niet van gewone natuurazijn. Als je de plekken waar mieren graag komen wat witte natuurazijn giet, gaan ze als de sodemieter weg. Zelf smeer ik in de zomer altijd mijn hele aanrecht onder met azijn, inclusief mijn kookplaat en wasbak. Mooie bijkomstigheid is dat je aanrecht er geweldig van gaat glimmen.

test alt text

8. Een fatale afloop voor de mieren: een schaaltje met honing

Word je moordlustig van al die mieren, maar wil je het niet op een chemische manier aanpakken? Zet dan een klein schaaltje met honing neer op de plek waar veel mieren komen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een lokdoos (maar dan een stuk goedkoper): de mieren worden door de honing aangetrokken en zodra ze in het schaaltje met honing terechtkomen, kunnen ze er niet meer uit.

mierenplaag bestrijden

9. De meest onvriendelijke manier om mieren uit te moorden

De meest onvriendelijke manier om mieren uit te moorden is een lokdoos. In het doosje zit een zoete, giftige stof waar ze dood aan gaan. Wees wel voorzichtig met kleine huisdieren, die kunnen er bij inname behoorlijk ziek van worden met een kostbare dierenartsbezoek als gevolg… De beste mierenlokdoos is die van HG, je bent dan binnen twee dagen van de mieren af.

test alt text

10. Ten slotte: de koningin

Ten slotte begint het probleem vaak bij de bron, dus als je echt korte metten wilt maken met je mierenplaag kun je nog het allerbeste op zoek gaan naar het nest.

Als je dat hebt gevonden dan til je bijvoorbeeld die tegel op waaronder ze zich verzamelen en zoek je naar de allergrootste mier: de koningin.

Je kunt haar als in een griezelig sprookje cru vermoorden, of, en dat is een stuk vriendelijker: je zet haar op een andere plek in je tuin waar ze geen probleem vormt (of bij die onaardige buren ;-)). De rest van de mieren zullen haar vanzelf achterna reizen, zo slim zijn ze wel…

Heb je last van nog meer ander soort gespuis, zoals muizen, fruitvliegjes, spinnen, muggen, maden en zilvervisjes? Zie dan mijn andere artikelen over insecten en ongedierte.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN