Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Spinnen verjagen, hier 10 natuurlijke manieren!

spinnen verjagen
spinnen verjagen
Paniek! Er wandelt een grote, stevige spin over het plafond! Je kinderen gillen het uit. Jij mag de spin weer aan zijn pootje optillen en naar buiten verhuizen. En dat terwijl je zelf ook altijd doodsbang was voor spinnen. Hier 10 manieren om de spinnen te verjagen.

Waarom heb je spinnen in huis?

Je hebt je vast weleens afgevraagd waarom je zoveel spinnen in huis hebt? Als je dat weet en kan voorkomen dat ze je huis bestormen en de hoeken van je muren voorzien van draden en webben scheelt dat in de toekomst een sessie spinnen verjagen. Hier een aantal redenen waarom spinnen zo graag in jouw huis vertoeven:

  • Rommel: Spinnen kruipen graag weg in een schuilplaats. Hoe meer troep in huis, hoe meer plek je voor de spinnen creëert om zich te verstoppen. Stapels boeken, overvolle kasten, rommeltje onder bedden… het zijn allemaal perfecte verblijfplaatsen voor spinnen.
  • Kieren in huis: Spinnen komen doorgaans niet door de voordeur. Het zijn de kiertjes in je huis waar spinnen zich listig doorheen wurmen. Zelfs een piepklein kiertje in het raam nodigt de spin uit naar binnen.
  • Stoffig huis: Is je huis stoffig of niet schoon genoeg dan zul je meer bezoek krijgen van allerlei soorten insecten. En waar insecten zijn, zijn ook hongerige spinnen.
  • Vocht: Spinnen worden aangetrokken door water en vocht. Ten eerste hebben ze water nodig om te overleven. Ten tweede komen er insecten op vochtige plekken af die door hongerige spinnen worden opgepeuzeld.
  • Donkere plekken: Spinnen zijn dol op donkere plekjes waar ze met rust gelaten worden. Ze kunnen ook nog eens niet goed zien waardoor ze vooral op hun andere zintuigen moeten vertrouwen om te overleven en te jagen.
  • Fel licht: Dit spreekt de donkere plekken nogal tegen, want spinnen houden eigenlijk helemaal niet van licht. Maar veel andere insecten houden daar juist wel van dus zal de spin deze plekken juist opzoeken om aan zijn maaltijd te komen. Heb je buitenverlichting, dan kun je die dus maar beter uitzetten, zodat spinnen niet verleid worden om, nadat hij rondom dat licht zijn buikje vol heeft gegeten, via dat kiertje dat hij vervolgens aantreft je huis binnen te dringen.
spinnen verjagen

Hoe verjaag je spinnen in huis?

Spinnen verjagen met een citroenschil

Gooi een citroenschil niet direct in de prullenbak, maar wrijf de plekken ermee in waar spinnen je huis binnendringen, maar ook je plinten, vensterbanken en tafel kun je gerust insmeren met een citroenschil. Zo voorkom je dat er spinnen in je huis komen. Spinnen verafschuwen citroenlucht en zullen een ander huis uitkiezen om de winter door te brengen.

Spinnen verjagen met een zelfgemaakt afweermiddel

Iets frisser is het volgende receptje: vul een spuitflesje met water, doe er 1 theelepel afwasmiddel en 1 eetlepel etherische pepermuntolie bij. Even goed schudden en dan de plekken onderspuiten waar spinnen graag komen. De spinnen overleven deze lucht wel maar zullen eerder het huis van je buren als verblijfplaats uitkiezen, tenzij je zo aardig bent dit recept met hen te delen.

Spinnen verjagen met munt-wattenbollen

Spinnen gruwelen van de lucht van pepermuntolie. Dompel een paar wattenbolletjes onder in etherische pepermuntolie en verspreid de wattenbolletjes door je huis. Weg blijven de spinnen! En niet alleen de spinnen, ook de muizen. Meer hierover kun je lezen in Muizen definitief verjagen met maar één ingrediënt.

Spinnen verjagen met witte natuurazijn

Spinnen houden absoluut niet van de geur van azijn. Vul een spuitflesje met natuurazijn en spuit je huis maar lekker onder. Vergeet niet de kieren en gaten mee te nemen en zet vooral een mondkapje op want tijdens het verstuiven wil je dat spul niet in je luchtwegen krijgen.

Spinnen uit je huis houden met kokosolie

Kokosolie gebruiken we om te bakken en te braden en nog voor veel meer doeleinden, maar je kunt er ook mee voorkomen dat spinnen je huis binnendringen. Als je een deel kokosolie met twee delen water mengt en je smeert de substantie op de favoriete plekjes van spinnen, dan nemen ze hun acht benen (eh poten!) Nadeel is wel dat je huis er nogal vettig van wordt, maar nood breekt soms wetten…

Spinnen verjagen met tabak

Je hoeft niet (weer) te beginnen met roken om spinnen te verjagen met tabak. Je hoeft het tabak alleen te gebruiken als effectief afweermiddel. Doe een pluk tabak in een kommetje met water, laat het even intrekken, giet het water (zonder tabak) in een spuitflesje en sprayen maar!

Spinnen uit je kledingkast houden met ceder

Spinnen houden niet van cederhout. Vind je ooit een spin in je kledingkast? Wissel enkele oude kledinghangers dan in voor cederhouten kledinghangers, dan weet je zeker dat je niet ongemerkt extra gezelschap met je meedraagt. Je hebt ook cederhoutolie. In dat geval kun je net als bij de pepermuntolie enkele druppeltjes op een wattenbolletje doen en de wattenbollletjes door je huis verspreiden.

Spinnen verjagen met kastanjes of walnoten

Maak een mooie boswandeling, verzamel zo veel mogelijk kastanjes en spreidt die uit in je huis of zet hier en daar een leuk schaaltje neer, gevuld met kastanjes. De geur ervan schrikt spinnen af, hetzelfde geldt voor walnoten. Het blijven eigenaardige beesten!

Spinnen verjagen met kaneel

Spinnen houden absoluut niet van kaneel. Strooi kaneel op iedere plek waar spinnen je huis binnen kunnen glippen en de spinnen zullen hun pootjes voor hun neus houden en snel weg rennen. Strooi je je huis liever niet onder met kaneel, dan heb je ook kaarsen die naar kaneel ruiken, kaneelolie of kaneelthee waarmee je de spinnen kunt afweren.

Spinnen bestrijden met zout water

Is het spinnenbezoek inmiddels uitgegroeid tot een ware plaag en word je moordlustig van al die spinnen? Doe dan warm water in een spuitflesje en een flinke lepel zout erbij, even goed schudden en spuiten maar. Ze liggen dan vervolgens met hun acht poten omhoog. Wel een beetje zielig toch?

Weetjes over spinnen

  • Wist je dat volgens onderzoek je nooit verder bent verwijderd van een spin dan drie meter? Don’t worry, spinnen verstoppen zich graag en willen niets met jou te maken hebben!
  • Wist je dat er veel meer spinnen zijn dan die je ziet? Op een grasveld in Sussex (Engeland, maar toch, niet eens zo ver van ons vandaan) werd bij een onderzoek 5,5 miljoen spinnen per hectare gevonden.
  • Wist je dat spinnen honderden kleine vliegjes op een dag vangen? Wat dat betreft mogen we ze ook wel een beetje dankbaar zijn, opgeruimd staat netjes…

Succes met spinnen wegjagen! En bedenk goed: je kunt wel gillen als je een spin ziet, maar als een spin kon gillen, zou hij twee keer harder gillen als hij óns ziet! Helemaal als hij kennis heeft genomen van het gerucht dat een aantal van zijn ooms en tantes in die lange, zuigende slang zijn verdwenen en nooit meer terugkeerden… Of ze kennen wellicht het gedichtje van Sebastiaan de Spin van Annie M.G. Schmidt en weten dat het heel verkeerd kan aflopen…

Heb je last van nog meer ander soort gespuis, zoals mieren, fruitvliegjes, bedwantsen, maden en zilvervisjes? Zie dan mijn andere artikelen over insecten en ongedierte.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

fruitvliegjes in huis
Zo doe je dat!
pissebedden in huis bestrijden
Het gat van de deur wijzen