Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

12 spotgoedkope schoonmaak trucjes die fantastisch werken

goedkope schoonmaak trucjes
goedkope schoonmaak trucjes
Voor ieder huishoudelijk probleem heb je wel een fles met een veelbelovend etiket erop. En van al die producten heb je ook nog eens veel verschillende merken. Maar heel vaak kun je voor bepaalde klusjes ook prima een goedkoop alternatief gebruiken.

AZIJN

De (af)wasmachine schoonmaken met azijn

Ruik je een putlucht in je afwasmachine of wasmachine? Dan wordt het eens tijd om er een flinke scheut natuurazijn in te gooien.

Zelf spuit ik bij iedere 60 graden was een flinke hoeveelheid in het wasmiddelbakje (en ik heb daardoor nooit schimmel in mijn wasmachine). Bij de zwarte was en bij spijkerbroeken doe ik dit om de kleuren te behouden. De afwasmachine neem ik ook regelmatig mee.

Natuurazijn kan geen enkele kwaad, je wasgoed of servies gaat er niet van stinken en mocht er nou ergens een piepklein schimmeltje groeien, dan zorgt de azijn ervoor dat dat in de kiem wordt gesmoord.

Natuurazijn is de goedkoopste schimmelvreter die er is, in Scandinavië gebruiken ze het zelfs in plaats van wasverzachter.

azijn bij het wasgoed

Ramen poetsen met zelfgemaakte glasreiniger

Ook voor glasreiniger hoef je niet naar de winkel te hollen. Meng in een plantenspuit een deel natuurazijn met een deel water, spuit je ramen ermee onder en gebruik een goede wisser of een prop krantenpapier om het raam streeploos te drogen.

In De beste schoonmaakmiddelen voor streeploze ramen kun je lezen welke voordelige producten je nog meer kunt gebruiken om de ramen te lappen.

De douchekop ontkalken met schoonmaakazijn

Zit je douchekop onder de witte kalkaanslag? Dan hoef je helemaal niet te gaan schrobben tot je erbij neervalt.

Schroef eerst de douchekop los, neem een literkan en vul die met schoonmaakazijn. Doe de douchekop erbij en laat het een dagje (of nachtje) weken. Poets erna met een tandenborstel (een oude, hè?!) de laatste restjes weg. De kalkaanslag is compleet verdwenen!

BAKING SODA

De oven schoonmaken met baking soda

Spuitbussen met ovenreiniger zijn niet alleen duur en giftig, maar ook slecht voor je gezondheid. Niet voor niks staat er bij waarschuwingen dat alle ramen open moeten als je ermee aan de slag gaat. Je kunt veel beter baking soda gebruiken.

Strooi een ruime hoeveelheid baking soda in je oven (en op de bakplaat!), spuit voor het schuimende effect natuurazijn eroverheen en laat het minimaal 30 minuten intrekken (hoe viezer en aangekoekter, hoe langer).

Spoel en veeg de substantie weg en schraap de restanten eraf met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen.

Ook geschikt voor keramische kookplaten
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:39 pm

De voegen in de badkamer schoonmaken met baking soda

Is het zover gekomen dat de voegen van je badkamer vol zit met schimmel, dan kun je er schimmelvreter op spuiten (ik geef toe: die van Bison werkt fantastisch, maar is absoluut niet milieuvriendelijk dus die kun je beter alleen in noodgevallen gebruiken.)

Je kunt een mengsel maken van gelijke delen baking soda en citroensap en dit over de tegels uitsmeren. Laat dit goedje vervolgens 2 uur intrekken en spoel het dan schoon. Met een oude tandenborstel kun je dan de hardnekkigste restjes wegpoetsen.

Meer trucjes voor in de badkamer met baking soda kun je lezen in: 10 slimme schoonmaaktips voor in de badkamer met baking soda.

Arm & Hammer 454 gr
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:31 pm

AZIJN EN BAKING SODA

De gootsteen ontstoppen met baking soda en azijn

Vergeet al die giftige ontstoppers waar je je ook nog eens scheel aan betaalt. Met baking soda bereik je net zo veel.

Gooi eerst een half kopje Baking Soda in de afvoer en dan een half kopje natuurazijn. Bedek de afvoer met een doekje en het goedje gaat net als bij die giftige middeltjes lekker schuimen, maar dan op een milieuvriendelijkere manier. Na tien minuten haal je het doekje weg en spoel je de afvoer na met heet water. Je zult zien dat het water weer goed wegstroomt.

CITROEN

Waterkoker ontkalken met azijn of citroen

Hoe je de waterkoker ontkalkt met natuurazijn, beschrijf ik in Zo makkelijk is het om je waterkoker te ontkalken. Maar er is ook nog een andere goedkope truc: met citroen.

Je vult de waterkoker tot bijna het maximale niveau, je snijdt een citroen in 8 stukken en gooit de schijfjes bij het water, je brengt het water aan de kook en laat het goedje een nacht intrekken.

Vergeet de volgende dag niet eerst de waterkoker goed schoon te spoelen, anders begint je dag wel heel zuur…

Een houten snijplank reinigen met een citroen

Het is heel simpel: snijd een citroen in tweeën en wrijf het hele oppervlak van de snijplank in. De meest afschuwelijke luchtjes worden geabsorbeerd.

Zitten er erg hardnekkige vlekken in de snijplank? Wrijf de plank dan eerst in met zout of baking soda voordat je bovenstaande truc met de citroen uitvoert.

Heb je een kunststof snijplank die verkleurd is? Dan kun je in 12 dingen die je het beste kunt schoonmaken met bleek lezen hoe je hem weer mooi schoon krijgt.

houten snijplank schoonmaken

De magnetron schoonmaken met… ook een citroen

Je hebt nodig: een kom die geschikt is voor de magnetron. Vul de kom met water, hak een citroen in vier stukken en werp die in de kom en kook dit mengsel 3 minuten op het hoogste vermogen. Veeg erna met keukenpapier de losgelaten etensresten weg en haal een lapje door de magnetron. Opgeruimd staat netjes!

Een andere gouden truc om de magnetron schoon te krijgen kun je lezen in: De magnetron schoonmaken in maar liefst 10 minuten.

GROENE ZEEP

Zelf allesreiniger maken met groene zeep

Het woord zegt het al: met allesreiniger kun je alles reinigen! Maar dat kan veel voordeliger dan met de kant-en-klare flessen uit de winkel!

Vul een fles (kan bijvoorbeeld een goed schoongespoelde, lege limonadefles zijn) met 100 gram groene zeep, giet er water bij tot de fles vol is en schudden maar. Vergeet niet een etiket erop te plakken, want ik denk niet dat je kinderen trek hebben in groene limonadezeep.

Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:24 pm

COLA

Een aangebakken pan schoonmaken

Ook dit is weer zo’n voordelig klusje waarvoor je niet naar de winkel hoeft. Vul de pan met coca cola, breng het aan de kook en giet de cola weer weg. Spoel erna de pan met warm water en je zult zien: de aangebrande delen komen met gemak los van de pan. Zo simpel is het! Een andere gouden truc om een aangebrande pan schoon te krijgen kun je lezen in: In 4 snelle stappen een aangebrande pan schoonmaken

Cola als toiletreiniger

Cola is een vrij agressief product dat je beter niet kunt drinken. Maar als je toiletpot er verkleurd uitziet met kalkaanslag, dan doet cola wonderen.

Giet een glas cola in de pot, laat het een nachtje intrekken, schrob ’s ochtends de boel schoon en de wc is weer als nieuw!

Succes met voordelig poetsen!

Energie zuinig leven huishouden
Arm & Hammer 454 gr
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:31 pm

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

Energie zuinig leven huishouden
Koud poetsen
beste groene aanslagreiniger
Getest door Suus