Schoonmaken

15 schoonmaakklussen in huis die bijna iedereen vergeet

Misschien heb je net je huis flink gepoetst en denk je: schoner kan niet. Helaas moet ik je dan toch een beetje teleurstellen: er zijn namelijk aardig wat schoonmaakklussen in huis die bijna iedereen vergeet. Heb je tijd over en wil je graag de puntjes op de i zetten? Hier 15 dingen die je vast nog nooit goed hebt schoongemaakt.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
schoonmaakklussen in huis

1. Roestvrijstalen keukenapparaten vlekvrij maken

Er zijn een heleboel schoonmaakklussen in huis die over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld vingerafdrukken op roestvrijstalen apparaten en handvaten, dat ziet er niet echt smakelijk uit. Met een microvezeldoek en een polijstdoek krijg je die vetvlekken perfect weg, maar binnen de kortste keren raakt iemand het weer aan en daar zijn ze weer: die viezige vlekken.

Om het roestvrijstaal langer vlekvrij te houden kun je een dunne laag autowax op het apparaat aanbrengen. Laat de autowax eerst drogen en poets het daarna met een droge doek schoon. Zo ben je gedurende een langere periode van die lelijke vlekken af.

2. De toiletborstel ontsmetten

Los even van alle aangekoekte ontlasting die je ermee weg schrobt: als je toch eens wist welke (verborgen) bacteriën achterblijven op een toiletborstel, dan zou je niet eens in de buurt van dit bacteriemonster willen komen.

Een scheut Dettol in de borstelcontainer doodt alle nare bacteriën, ruikt je badkamer of toilet ook nog eens lekker fris. Vergeet niet eens in de week de container schoon te spoelen en een nieuwe scheut Dettol erin te gieten. Zo blijft je borstel altijd fris.

Eens in de week de toiletborstel in de pot zetten met een scheut bleek erbij zorgt er voor dat alle verkleuringen weer verdwijnen.

Vergeet ook niet de steel met grote regelmaat te ontsmetten, die wordt per slot van rekening vaak aangeraakt nog vóórdat toiletbezoekers hun handen wassen.

3. De vuilnisbak wassen

Ook al voorzie je je vuilnisbak van een vuilniszak, helemaal bacterieloos blijft hij nooit. Het afval wil weleens lekken of er blijft bij het weggooien van voedsel saus op de randjes kleven. Af en toe een sopje erdoorheen is geen slecht idee!

Reinig de vuilnisbak eens per maand met een warm sopje met een scheutje bleek erin en spuit af en toe wat Dettol spray op de bodem, zo blijft je vuilnisbak lekker fris. In 33 verrassende huishoudelijke tips met droogtrommeldoekjes kun je lezen hoe je ervoor zorgt dat je vuilnisbak ook nog eens lekker blijft ruiken.

4. De muren schoonmaken

Nog een van die schoonmaakklussen in huis die over het hoofd wordt gezien: de muren! We lopen er dan wel niet overheen, maar toch kunnen ze behoorlijk stoffig worden als je ze niet eens in de tijd even mee neemt tijdens het poetsen. Een Swiffer is hier de ideale tool voor.

Klik aan de Swiffer een Swifferdoekje (die zijn super magnetisch!) en strijk ermee langs de muren. Hoef je ook niet op een ladder te gaan staan want de steel is lang genoeg om het plafond ermee te halen. Je zult versteld staan over de hoeveelheid spinnenrag en stofjes die aan de Swiffer blijft kleven.

Zit er veel vuil op de muren dan kun je ze reinigen met een sopje van water en een scheutje ammonia. Dat is de perfecte manier om extra vuil te verwijderen.

5. De buitenverlichting reinigen

Deze wordt bij negen van de tien huishoudens vergeten, maar ook buitenverlichting kan erg vies worden als je die niet eens in de zoveel tijd schoon poetst. De warmte van de lamp trekt allerlei insecten aan, de wind waait er zand of aarde overheen en spinnen vinden het een ideale plek om er een web te weven. Weg met al die viezigheidjes dus! Het is zo gepiept!

6. Het toetsenbord poetsen

Naast de bacteriën die via je handen het toetsenbord bereiken, zitten er vaak ook kruimels, haren en dode huidcellen tussen de toetsen. Met perslucht kun je alle kruimels verwijderen.

Om de toetsen schoon te krijgen druppel je wat alcohol op een microvezeldoek en neem je de toetsen af. Om tussen de toetsen te komen, kun je een wattenstaafje gebruiken. Ook daar doe je een druppeltje alcohol op en poets je tussen de toetsen alles goed schoon.

Je zult zien: een fris toetsenbord maakt het veel aantrekkelijker om erop te gaan werken 😉

Meer trucjes om je computer schoon te maken kun je lezen in Computer schoonmaken, deze 6 handige trucs wil je weten!

7. De afstandsbedieningen desinfecteren

Niet alleen je telefoon is een van de smerigste objecten in huis en dient met regelmaat even schoongemaakt te worden, ook de afstandsbedieningen zijn broedplaatsen voor bacteriën. Veel mensen denken er nooit aan, maar toch is het een stuk hygiënischer als je met je borrelnootjes op schoot zit te zappen met een afstandbediening die net uit de winkel lijkt te komen.

Veeg de afstandsbedieningen daarom regelmatig af met een schone microvezeldoek, spuit er wat Dettol spray op en poetsen maar.

8. Haarborstels en kammen schoon houden

Zelfs als je elke dag je haar wast, worden haarborstels helaas ook vies en horen ook zij onder de categorie schoonmaakklussen in huis die over het hoofd worden gezien. Er hopen zich haren in op, restanten van haarproducten blijven erop achter, ook haarschilfers blijven kleven. Een nachtje in een sopje met soda doet wonderen. Vind je dat te veel gedoe? De meeste haarborstels en kammen kunnen ook gewoon in de vaatwasmachine.

Wil je weten wat er nog meer in de vaatwasser kan? Lees dan: 30 dingen die je kunt reinigen in de afwasmachine

9. Douchebakjes en doucherekjes ontschimmelen

Haal je alle flesjes van het doucherekje dan weet je vanzelf of jij (of je schoonmaakster) de laatste maanden eraan hebt gedacht om deze schoon te houden. Grote kans dat de meeste mensen schrikken van wat ze aantreffen: zwarte, aangekoekte schimmels die zich aan de spijltjes hebben vast genesteld.

Is het zo erg gesteld met je doucherekje, dan zit er maar een ding op: helemaal onderspuiten met mijn favoriete (weliswaar giftige) middeltje: Schimmelvreter van Bison. Zet een raam open en spuiten maar.

Denk er voortaan aan om het rekje bij te houden! Wekelijks afnemen met een doekje met een scheutje natuurazijn voorkomt dat het doucherekje weer verpaupert.

10. De wasdroger grondig ontpluizen

Nu denk je misschien: ik haal na elke droogbeurt alle pluisjes uit het pluizenfilter. Heel goed! Maar het is helaas niet genoeg. Ook op andere plekken komen een heleboel pluisjes terecht, die hopen zich alsmaar op met als gevaar dat ze in de brand kunnen vliegen.

Waar komen de pluisjes allemaal terecht?

  • In de kast van je droger
  • In de uitsparing van het pluizenfilter
  • In alle randen en kieren van de uitsparing
  • Achter de rubberen randen van de deur
  • Rondom de condensor

Met grote regelmaat moet je de wasdroger helemaal ontpluizen. Dit gaat het makkelijkst met de smalste zuigmond van je stofzuiger.

Willen sommige pluisjes niet loslaten dan kun je ze wegvegen met een vochtige microvezeldoek. De condensor kun je afspoelen onder de kraan en als je dan toch bezig bent: doe een scheut azijn op een microvezeldoek en neem de binnenkant van de trommel af.

11. Vieze lucht verwijderen van de bank of andere gestoffeerde meubels

Ook weer een van die schoonmaakklussen in huis die veel mensen vergeten, terwijl het helemaal niet veel werk is, als je maar het juiste middeltje in huis hebt: Baking Soda.

Je strooit een flinke hoeveelheid Baking Soda over je bank of gestoffeerde stoel, je laat het twintig minuten intrekken en alle vieze luchtjes worden geabsorbeerd. Ten slotte zuig je alle poeder weg en je bank ruikt weer fris!

Wil je meer trucjes weten met het wondergoedje Baking Soda, lees dan 10 slimme schoonmaaktips voor in de badkamer met Baking Soda

12. Schoonmaken onder de koelkast, droger of wasmachine

Je bent vast wel eens van apparaat gewisseld of je bent eens verhuisd. Wat je vervolgens onder de koelkast, droger of wasmachine aantrof was niet misselijk. Het idee dat al die stofjes al die tijd daar hebben gelegen is wel een beetje om de griezeltjes van te krijgen, maar voordat je het weet vergeet je het en wordt het weer een vieze bende onder je apparaten.

Toch is er een simpel trucje om het niet zover te laten komen. Met een harenvanger kun je heel makkelijk alle pluisjes onder de koelkast, droger of wasmachine vandaan naar je toe trekken en vervolgens zuig je ze op.

De harenvanger is eigenlijk bedoeld om viezigheid uit je gootsteen te vissen maar persoonlijk vind ik hem geschikter voor de schoonmaak onder de koelkast, droger of wasmachine.

13. De ovendeur reinigen

Hoe je de oven schoonmaakt kun je onder andere lezen in 12 spotgoedkope schoonmaaktrucjes die fantastisch werken. Als je echt goed bezig wilt zijn dan neem je ook de ovendeur mee plus alles wat er aan viezigheid tussen komt. Dit heeft wel wat meer voeten in de aarde.

Haal de handleiding er maar bij en lees hoe je de ovendeur kunt verwijderen. Bij het verwijderen zullen er veel kruimeltjes en aangebrande etensrestjes op de vloer vallen. Zuig die restjes op en zuig ook het randje van de oven dat nu zichtbaar wordt. Neem het randje af met een microvezeldoek.

Doe de gehele ovendeur in bad met heet water en een flinke hoeveelheid Baking Soda. Laat de ovendeur een uur weken, neem alles nog even af met een spons en spoel de ovendeur schoon.

Met een glasschraper kun je nog even de ergste restjes aangekoekte vlekken van het glas verwijderen. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen.

Droog ten slotte de deur goed af en monteer hem weer in de oven. Wedden dat je eerstvolgende bezoek vraagt: ‘Is-ie nieuw?’

In 10 snelle schoonmaaktrucjes voor in de badkamer kun je lezen hoe je je bad vervolgens weer stralend schoon krijgt.

14. De ventilator in de badkamer en het toilet ontstoffen

Schoonmaakklussen die negen van de tien keer worden vergeten: het schoonmaken van de ventilators in de badkamer. Merk je dat je ventilator erg veel geluid begint te maken dan wordt het eens tijd voor een poetsbeurt.

Het beste kun je de roostertjes los halen: pak de rand vast, trek deze naar beneden en duw de veren in om de roostertjes los te maken.

Vervolgens pak je de stofzuiger en zuig je al het stof weg van de roosters en ook uit het gat dat nu in het plafond zit. De roostertjes doe je in een teiltje met een scheutje Dreft erbij, je laat het een uurtje weken, borstelt het nog even schoon met een afwasborstel (die je vervolgens in de afwasmachine zet!) en de roostertjes kunnen weer vastgeklikt worden.

15. Het matras stofzuigen

Ook al heb je een matrasbeschermer, molton en laken over je matras, helaas wordt je matras toch vies. Je matras regelmatig stofzuigen voorkomt dat het een broedplaats voor huisstofmijt wordt.

Af en toe je matras in het zonnetje zetten doet ook wonderen, daar houden al die piepkleine beestjes absoluut niet van. Muffe luchtjes verdwijnen eveneens door de zon en zo is het een win-win situatie.

Is je matras toe aan een grondige schoonmaakbeurt, lees dan In 5 simpele stappen een matras grondig schoonmaken. Wil je weten hoe je je matras in goede conditie houdt, lees dan: 5 gouden regels om je matras in goede conditie te houden.

Succes met de schoonmaakklussen in huis die je anders zou vergeten 😉

Wil je microvezeldoekjes veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan alle ins & outs in Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN