Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Opruimwoede? Gooi deze 15 dingen als eerste weg!

opruimwoede
opruimwoede
Heb je te veel spullen in huis en voel je de opruimwoede al in je opborrelen? Dan wordt het eens tijd om het een en ander weg te gooien, weg te geven of te doneren. Om het voor jou gemakkelijker te maken hier een lijstje van spullen die in principe weg kunnen.

Welke spullen kunnen weg?

1. Serviesgoed weggooien

Op een of andere manier blijven die lelijke mokken met ‘de leukste papa’ of ‘de liefste mama’ of ander serviesgoed dat nooit gebruikt wordt toch heel lang rondzwerven in je kast. Je voelt je schuldig om het weg te doen want je hebt het ooit cadeau gekregen.

Ondertussen staan die ongebruikte mokken behoorlijk in de weg. Naar de Milieustraat of de kringloop ermee! Dan mag iemand anders zich vervolgens jarenlang schuldig voelen als hij of zij overweegt om het weg te doen…

2. Handleidingen wegooien

Bijna alle handleidingen zijn online te vinden. Heb je net een nieuw apparaat, zoek dan als eerste de digitale versie van de handleiding op internet, bewaar deze op je computer in het mapje ‘handleidingen’ en zo heb je al je handleidingen altijd bij de hand. De papieren versie kan dan direct bij het oud papier, opgeruimd staat netjes!

3. Oude tijdschriften weggooien

Sommige mensen hebben er grote moeite mee om tijdschriften weg te gooien, ze hebben er per slot van rekening best wat centjes aan uitgegeven. Ondertussen ligt de stapel tijdschriften te verstoffen en kraait er geen haan meer naar. Zonde van de ruimte!

Recepten kun je er beter direct uitscheuren en in een vaste map bewaren, van andere ideetjes kun je een foto maken en weg ermee! Je gaat al die oude tijdschriften heus niet nog een keertje lezen.

Een paar tijdschriften waarvan je wel zeker weet dat je ze nog eens doorbladert kun je eventueel in een leuk tijdschriftenrek bewaren, maar wees streng voor jezelf: stel een limiet, dat je bijvoorbeeld niet meer dan vijf tijdschriften achter de hand houdt…

4. Oud beddengoed en oude handdoeken wegggooien

Hier thuis heb ik twee stuks beddengoed en twee stuks handdoeken per persoon, plus van ieder twee stuks extra voor logees. Meer heb je niet nodig. Beddengoed en handdoeken nemen enorm veel ruimte in beslag, het is zonde als je je opslag gebruikt voor textiel dat je nooit gebruikt.

Beter kun je het naar een dierenasiel, dierenarts of hondenopvang brengen, dan krijgt je oude textiel toch nog een nuttige bestemming.

5. Oude notitieblokjes en agenda’s weggooien

Misschien is het leuk om je eerste agenda van de middelbare school te bewaren, zo kun je ooit aan je kleinkinderen laten zien dat we vroeger nog echte papieren agenda’s hadden. Maar alle agenda’s uit alle jaartallen bewaren: waarom? Ga je er echt nog eens doorheen bladeren?

Hetzelfde geldt voor al die notitieblokjes die vaak ook maar voor de helft zijn beschreven: check of er belangrijke dingen in staan, neem ze over in een nieuw notitieblokje en gooi de oude lekker weg. Dat ruimt op!

6. Oude mobieltjes weggooien

Wat moet je met een oud mobieltje waarvan het nieuwste systeem niet meer geüpdate kan worden? Ga je er echt ooit nog iets mee doen? Ik denk van niet. Beter is het om het uit je huis te verwijderen zodat je woning weer ietsepietsje leger wordt.

Wist je dat je oude mobieltjes kunt doneren? Bijvoorbeeld aan Cliniclowns, KNGF Geleidehonden en StichtingAap.

7. Keukenapparaten weggooien die nooit gebruikt worden

Iedereen heeft wel een paar apparaten in zijn kast staan die nauwelijks gebruikt zijn. Het waren impulsaankopen waarvan je destijds dacht dat het je leven makkelijker zou maken. Meestal bewaar je ze omdat je er toch aardig wat centjes voor hebt neergelegd, maar wees eerlijk: ga je die eierkoker, rijstkoker of broodmachine ooit wél intensief gebruiken?

Is het eerlijke antwoord: nee! Doe het weg en leer ervan: gebruik je gezonde verstand voordat je de volgende keer iets aanschaft. Voor nu lucht het alleen maar op om er afstand van te nemen, dit soort apparaten zijn uiteindelijk enorme ruimtevreters.

8. Kaarten zonder persoonlijke boodschap weggooien

Heb je dozen vol (kerst)kaarten dan wordt het eens tijd om op een regenachtige dag erdoorheen te spitten. Kaarten waar enkel: groetjes van Bob en Anja op staat kunnen linea recta bij het oud papier. Leuk dat Bob en Anja er die kerst aan dachten om een kaartje te sturen, maar het is niet zo dat je ineens overspoeld wordt met speciale herinneringen.

Vis de kaartjes met meer tekst ertussenuit – altijd leuk om er ooit nog eens rustig voor te gaan zitten – en doe het gros in de papierbak. Dat schept rust en ruimte!

9. Afgetrapte schoenen weggooien

Waarom zou je schoenen bewaren die versleten en afgetrapt zijn? Het is niet goed voor je voeten om er nog langer op te lopen, ze liggen in de weg, zelfs als je ze in een oude doos bewaart, en je hebt er niks meer aan.

10. Speelgoed weggooien waar geen haan meer naar kraait

Is je kind bepaald speelgoed ontgroeid of kijkt hij er niet naar om? Waarom zou je het dan langer in huis bewaren? Een paar highlight op zolder voor als je zelf ooit kleinkinderen hebt is prima, maar dozen vol speelgoed staan alleen maar in de weg.

Haal de krenten uit de pap en neem afstand van de rest. Als je het eenmaal onder de knie hebt is het echt niet moeilijk om onbelangrijke spullen weg te doen. Meer over speelgoed opruimen kun je lezen in: 12 gouden basis tips voor een opgeruimd huis met kinderen.

opgeruimd huis met kinderen

11. Alles weggooien waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken

Ga je eens kritisch door je kasten, dan zul je versteld staan over het flink aantal blikjes, potjes en medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Dat het er nog is heeft meestal te maken met de indeling van je kasten; de oudste dingen verdwijnen steeds meer naar achteren of steeds meer onderop: iets om even bij stil te staan en een oplossing voor te bedenken.

Maar terugkomend op al die potjes en pilletjes uit het jaar 2000: het moge duidelijk zijn: alles daarvan kan weg!

12. Dvd’s weggooien

Kijk je überhaupt nog weleens een dvd: pik dan je favoriete dvd’s er maar uit. Kijk je nooit meer een dvd en is de kans vrij groot dat je dat echt ook nooit meer gaat doen, bijvoorbeeld omdat je niet eens meer een dvd-speler hebt: doe het maar weg!

Bedenk goed: heb je na de opkomst van de cd nog vaak cassettebandjes afgespeeld? Waarschijnlijk niet. Stel dat je ergens nog een doos met cassettebandjes hebt staan: ook weg ermee! Als je kinderen ooit na jouw sterven door je spullen gaan, zullen ze waarschijnlijk zeggen: wat is dit voor gek dingetje? De kans is groot dat het alsnog naar de Milieustraat wordt gebracht.

13. Cosmeticaproducten weggooien die je nooit gebruikt

Je hebt vast een kastje of lade vol met allerlei cosmeticaproducten die je ooit van plan bent te gebruiken of waarvan je het zonde vindt om weg te gooien. Bodylotion, zeep, haarschuim, haarlak, deodorant, lippenstift, zonnebrandcrème… ga zo maar door.

Mijn advies luidt: ga daar eens streng doorheen! Grote kans dat je een pedaalemmerzakje kan vullen met producten die in de kliko kunnen.

14. Oude portemonnees en handtassen weggooien

Ooit was je enorm blij met die felrode portemonnee en die gave koeientas met belletjes eraan, je weet het nog goed, je stal er de show mee. Nu liggen ze te verstoffen ergens onder in je klerenkast en de kans is groot dat je ze nooit meer gaat gebruiken.

Je staat vast ergens op de foto met die tas, en anders: maak er nog even een foto van! Daarna kan het weg, het zijn maar spullen en ze zorgen alleen maar voor extra veel stof.

15. Kleding weggooien die je niet meer draagt

Je kunt wachten tot het weer in de mode raakt, maar meestal als dat het geval is, is de uitvoering zodanig anders dat je prehistorische kledingstuk toch niet door je keuring komt. Alles wat je langer dan een jaar niet hebt gedragen, kan in feite weg. Behalve die ene dikke wintertrui die je niet droeg omdat de winter te zacht was.

Een wat legere kledingkast met meer overzicht zorgt uiteindelijk voor leukere creaties, dus het is een win-win-situatie als je oude kleren van de hand doet.

Waar kun je oude spullen kwijt?

Heb je dit lijstje afgewerkt en heb je de smaak te pakken, dan wordt het tijd voor een volgende stap. Hiervoor verwijs ik je naar: Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet?

Weet je niet goed waar je alle spullen laten moet, lees dan Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?

En als je dan toch bezig bent, lees dan mijn meest gelezen post: 12 dingen die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet.

Succes met opruimen!

Zie ook mijn andere artikelen over opruimen.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel