Textiel

5 gouden regels om je matras schoon te houden

Als je erover nadenkt is het best een gek idee dat wij mensen dagelijks wasjes draaien en ondertussen vergeten dat een matras ook weleens een grote wasbeurt nodig heeft; we liggen er per slot van rekening iedere nacht op te zweten. Houd je je aan onderstaande regels dan blijft je matras schoon en gaat hij veel langer mee!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
matras schoon houden

Een matras schoon houden: 5 regels:

Regel 1: Hoe vaak moet je je matras keren?

Keer eens per maand je matras om; de ene keer in de lengte en de andere keer in de breedte. Dankzij het draaien zal je matras minder snel slijten. Doe dit op een vast moment, bijvoorbeeld altijd aan het begin van de maand. Maak hier een gewoonte van zodat je het nooit vergeet!

Heb je een matras die maar aan één kant beslapen mag worden? Draai het matras dan eens in de maand 180 graden.

Regel 2: Een goede matrasbeschermer voor een schoon matras

Koop een goede matrasbeschermer, liefst eentje die geen vocht doorlaat. Je verliest namelijk tot twee liter vocht per nacht en je wilt niet dat dat allemaal in je matras terecht komt.

De matrasbeschermer van Bonnanotte is een hele fijne matrasberschermer. Het voordeel is dat deze geen geluid maakt als je van slaaprichting verandert en hij kan ook nog eens in de droger. De bovenlaag is van badstof die een anti-bacteriële behandeling heeft gehad waardoor ziektekiemen, schimmels en bacteriën geen kans hebben om te groeien. En het belangrijkste: deze matrasbeschermer is waterdicht!

Regel 3: Geknoeid op je matras? Geen paniek!

Mocht je onverhoopt een keer geknoeid hebben op je matras, geen paniek! Pak een van je microvezeldoeken erbij, maak die nat met koud water en deppen maar (nooit wrijven of schrobben want dan trekt de vloeistof nog dieper in het matras.)

Om overtollig vloeistof uit het textiel te laten absorberen, strooi je erna een flinke hoeveelheid baking soda over je matras en laat je het zuiveringszout op z’n minst een uur intrekken. Ten slotte zuig je de baking soda op met een schoongemaakte opzetstuk met brede borstel.

Regel 4: Biologische vlekken van je matras verwijderen

Biologische vlekken, zoals urine, kun je het beste schoonmaken met een matrasopfrisser. Een goede matrasopfrisser vreet de urinedeeltjes uit het textiel en verwijdert de onaangename geur.

Je spuit op een droge doek wat matrasopfrisser en dat smeer je op het matras. Je laat het vijftien minuten intrekken en gebruikt een andere doek om het er weer af te vegen. Zo simpel is het!

Let op: niet te veel sprayen want matrassen houden absoluut niet van vocht. De matrasopfrisser van HG vind ik zelf de beste opfrisser.

Regel 5: Hoe lang gaat een matras mee?

Een matras gaat gemiddeld zo’n zeven jaar mee. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van het matras en van het materiaal;

  • een koudschuimmatras moet zo’n twaalf jaar mee kunnen
  • een traagschuimmatras zo’n acht jaar
  • een latex matras zo’n zeven jaar
  • een binnenveringsmatras zo’n zes jaar.

Hoe dan ook is een te oud matras onhygiënisch en voor je rug is het ook beter om het matras eens in de zoveel tijd te vervangen door een nieuwe. En onthoud: houd hem goed schoon, dan heb je er veel langer plezier van!

Is het kwaad al geschied en moet je matras eens flink gewassen worden? Lees dan: In 5 simpele stappen een matras grondig schoonmaken

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN