Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

8 signalen dat je te veel spullen in huis hebt

te veel spullen in huis
te veel spullen in huis
Dat kan ik toch zo zien? denk je dan als je de titel leest. Was het maar zo! Want als je het ziet dan heb je het ook zo opgeruimd. Heel veel mensen worden na verloop van tijd rommelblind. Zie de rommel onder ogen en het opruimen wordt direct een stuk gemakkelijker.

Hoe begint rommel?

Heb je te veel spullen in huis? Rommel begint met een tijdschriftje dat je nergens meer kwijt kan en dus maar op een stoel parkeert. Vervolgens komt daar een ongeopende brief bovenop want er ligt toch al iets. Vlak erna landt er een folder die je ooit eens rustig wilt doornemen. Voordat je het weet fungeert de stoel niet meer als stoel maar als opslagplek voor wie-weet-ooit-gevallen. Zo breiden heel sneaky de rommelzones zich uit over je hele huis, totdat er een punt komt dat je bezoek vraagt: ‘Waar kan ik zitten?’, beleefd het woordje ‘nog’ weglatend.

Hoe weet je dat je te veel spullen in huis hebt?

Twijfel je of je te veel spullen in huis hebt? Lees dan onderstaande vragen eens goed door. Een paar keer met ‘ja’ antwoorden is al een signaal dat er nodig eens gereduceerd moet worden op het aantal bezittingen die onaangeroerd door je huis zwerven. Een leger huis is een leger hoofd. Het geeft een gevoel van net-verhuisd; lekker overzichtelijk, schoon en rustig!

 1. Kun je iets wat je heel af en toe nodig hebt (denk aan een schroevendraaier, een nietmachine, tuingereedschap, de sleutel van de buren, een schaar etc.) lastig vinden? (hoe lang duurt het voordat je vindt wat je zoekt?’
 2. Is (bijna) elk oppervlak in je huis bedekt met spullen? Denk aan stoelen die weinig gebruikt worden: liggen daar spullen op? Denk aan kasten, tafels, maar ook delen van de grond.
 3. Ren je naar de winkel als je niet kan vinden wat je zoekt? Dus je weet dat je het ergens hebt, maar het is in geen velden of wegen te bekennen, dan maar een nieuwe kopen…
 4. Heb je net als mijn schoonmoeder een extra opslag omdat je je spullen niet meer kwijt kan? En hoeveel kost die opslag per jaar? Ga je er weleens heen om rustig naar je spulletjes te kijken (als je op deze laatste vraag ‘nee’ beantwoordt, hoor je nog steeds bij de ja-categorie van te veel spullen!)
 5. Verontschuldig je je vaak als iemand langskomt? Dat je zegt: ‘Let niet op de troep!’ (Gek hè, eigenlijk zie je het zelf niet meer, maar komt die super georganiseerde vriendin langs, dan zie je het ineens door haar ogen en maak je je excuses?)
 6. Schaamt iemand binnen je gezin zich voor je rommelige huis? Misschien jijzelf wel: dat je denkt: wat moeten we toch met al die spullen?
 7. Is er vaak ruzie over de rommel thuis? Dat een van jullie dingen roept als: ‘Zie je het dan niet?’ ‘Spaar je oude schoenen of zo?’ ‘Ruim je troep eens op!’ Mijn schoonvader zegt altijd: ‘Ik zou zo graag eens mijn armen willen spreiden en dan vervolgens een rondje willen draaien zonder dat er iets omvalt. Jaja! Mijn schoonfamilie levert mij veel inspiratie op…
 8. Heb je door alle spullen om je heen een opgesloten gevoel? Of continu het gevoel: ik moet er iets aan doen (en ondertussen weet je niet waar je moet beginnen)?

Heb je een paar keer ‘ja’ beantwoord en geef je bij deze toe dat je te veel spullen in huis hebt, dan ben je er nog niet. Het heeft geen zin om een probleem onder ogen te zien en er vervolgens niets aan doen. Dus op naar de volgende vragenronde.

Je hebt te veel spullen in huis, hoe begin je met opruimen?

Alhoewel, blijf nog maar even rustig zitten en lees onderstaande vragenlijst. Na het beantwoorden krijg je vast en zeker de opruimkriebels en voelt het als een minder grote opgave om de handen uit de mouwen te steken.

Denk aan een van je spullen waar je al jaren niets mee gedaan hebt. Je hebt het zelfs niet weggegooid. Pak het er desnoods bij en leg het voor je op de grond. Kijk er eens rustig naar.

 1. Is het… ik noem het voor het gemak maar even object… nuttig voor jou? Ga je het ooit nog gebruiken? Heb je er weleens naar gezocht? Of was je eigenlijk vergeten dat je het had?
 2. Als je het object nu in de winkel zou zien liggen, zou je het dan onmiddellijk kopen?
 3. Heb je een emotionele binding met het object? Dat er meteen bijvoorbeeld een sentimentele herinnering boven komt drijven?
 4. Heb je genoeg ruimte in huis om veel van dit soort objecten te bewaren?
 5. Blijft het in goede staat en is het de moeite waard om het voor eeuwig ergens netjes op te bergen in een kast? En zo ja: haal je het dan ook nog weleens tevoorschijn? Of dat je tegen een vriendin zegt: ‘Ik moet je iets bijzonders laten zien!’
 6. Vind je het object zo speciaal dat je het aan iemand cadeau zou doen? Of andersom: zou je blij zijn als je het cadeau zou krijgen?

Je voelt hem al aan. Een paar keer nee is weg ermee! Je hebt absoluut te veel spullen in huis. Gooi het weg, geef het aan een goed doel of maak iemand anders er blij mee, Grote kans dat je erna nooit meer aan het object terugdenkt. En zo kun je al die te veel aan spullen afgaan om het voor jezelf makkelijker te maken om er afstand van te nemen!

Voel je je schuldig om het zomaar weg te gooien, dan zijn er een hoop adressen waar je je rommel kwijt kunt, meer hierover kun je lezen in onderstaand artikel.

troep opruimen

Opgeruimd staat netjes

Nu wordt het echt tijd om de handen uit de mouwen te steken. Met voorgaande vragen in je achterhoofd zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om afstand te nemen van spullen. In het begin sta je nog bij ieder object een beetje te twijfelen, maar na de warming up krijg je de smaak te pakken als het goed is!

Ben je door die eerste berg rommel heen dan kun je om nog meer inzicht te krijgen op wat rommelig is het volgende artikel lezen: 12 dingen die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet. Zo kom je steeds een stapje dichter bij een opgeruimd huis.

Zorg ook dat je hetgeen je wél bewaart overzichtelijk opruimt, zodat je het makkelijk terug vindt. In opbergboxen die je in een kast kan plaatsen met etiketten erop wat erin zit. Er zijn talloze mogelijkheden om geordend je dierbare spullen een plek te geven. Meer tips hierover kun je lezen in Nooit opruimen en toch een keurig huis, hoe doe je dat?

Ten slotte: Veel mensen denken dat al die spullen hen gelukkig maken. Tegelijkertijd zijn al die spullen bij elkaar zo overweldigend dat ze tegelijkertijd een obstakel vormen. Te veel spullen in huis kan enorm benauwen.

Door die spullen los te laten, word je bevrijd van allerlei negatieve gevoelens zoals: schuldgevoel omdat je er geld aan uit hebt gegeven, schuldgevoel dat je er niets mee doet, schuldgevoel dat je het hebt gekregen en het eigenlijk niet leuk vindt. Zijn die spullen weg, dan wordt je ook niet meer geconfronteerd met die vervelende emoties: uit het oog, uit het hart. En ach… het zijn maar spullen, hè?!

Vind je het toch lastig om die spullen los te laten? Lees dan eens: 15 beste redenen om minder spullen in huis te hebben.

Succes met opruimen en minimaliseren! Iedereen kan het! (Zelfs mijn schoonmoeder… alhoewel… er zijn uitzonderingen haha!

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel