Keuken

In 4 snelle stappen een aangebrande pan schoonmaken

Heb je een aangebrande of aangekoekte pan? Met deze super eenvoudige tip kun je heel makkelijk jouw aangebrande pan schoonmaken! Deze methode bespaart je tijd, moeite en geld, en dat allemaal zonder gebruik te maken van agressieve middelen. En nog meer goed nieuws: je kunt deze methode gebruiken voor alle soorten pannen!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Hoe kun je het beste een aangebrande pan schoonmaken?

Eerlijk is eerlijk: niets is saaier dan veel tijd besteden aan het schrobben en wegschrapen van aangebrande etensresten van de bodem van je pan, en dat terwijl je nog aan het uitbuiken bent van je heerlijke maaltijd.

Daarbij moet je ook nog eens oppassen dat je met al dat geschrob de anti-baklaag niet beschadigt want dan kun je je pan direct bij de Milieustraat afleveren.

Gelukkig krijg je met deze gouden truc heel gemakkelijk en snel aangekoekte pannen schoon en blijft de pan zelf in perfecte conditie!

In 4 stappen een aangebrande pan schoonmaken

Je hoeft enkel deze vier eenvoudige stappen op te volgen om een aangekoekte pan brandschoon te krijgen:

  1. Vul de pan voor de helft met warm water
  2. Voeg wat afwasmiddel toe aan het water
  3. Verhit het goedje op het fornuis
  4. Laat het goedje net zo lang door pruttelen tot de aangekoekte etensresten naar boven komen drijven

Door het opwarmen van het water in combinatie met het afwasmiddel, zullen de aangebrande etenswaren loskomen van de bodem en uiteindelijk gaan drijven. Nadat alles is losgekomen, leeg je de pan in een zeef of vergiet. Zo voorkom je dat je gootsteen verstopt raakt.

Heb je een ernstig aangebrande pan, dan kan het zijn dat je de 4 stappen nog eens moet herhalen.

Na deze snelle behandeling kun je de pan weer netjes opbergen in een van je keukenkastjes en ziet je pan eruit als nieuw!

Aangebrande pan schoonmaken met afwasmiddel

Aangebrande ovenschalen en bakplaten schoonmaken

Dezelfde methode kun je gebruiken voor ovenschalen en bakplaten! Je volgt stap 1 en 2 en in plaats van dat je de ovenschaal of bakplaat op het fornuis zet, zet je de ovenschaal of bakplaat op lage temperatuur in de oven.

Zie je toch nog wat prehistorische, aangekoekte etensresten, dan kun je die ten slotte perfect verwijderen met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen, zonder dat je de ovenschaal of bakplaat beschadigt.

Lelijke brandplekken uit pan verwijderen

Zie je na bovenstaande behandeling van die lelijke brandplekken op de bodem van je pan? Geen paniek! Ook die krijg je makkelijk weg met een simpele truc waar je geen giftige middelen bij nodig hebt.

  1. Voeg 50 ml witte wijnazijn toe aan 250 ml kokend water
  2. Giet de azijn en het water in de pan
  3. Laat het goedje een paar minuten weken
  4. Is de brandplek nog niet helemaal weg, herhaal stap 1 tot en met 3.

Een andere mogelijkheid is om wat witte wijnazijn op een doekje te gieten en de bodem van de pan af te nemen, net zo lang tot de brandplekken zijn verdwenen.

Spoel na deze behandeling de pan grondig af. Je wilt geen gekookte aardappels eten met een azijnsmaak. Maak de pan goed droog en zet het vuur de volgende keer ietsje later om aanbranding te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen toch?!

Let op!

Gebruik geen azijn of andere zure reinigingsmiddelen bij gietijzeren potten of pannen! Deze kunnen hierdoor beschadigen.

Een aangebrande pan schoonmaken en brandplekken verwijderen is een peuleschil. Zoek je nog meer van dit soort makkelijke klusjes, lees dan bijvoorbeeld: De waterkoker ontkalken, zo simpel is het! of De airfryer schoonmaken met deze 5 razendsnelle tips!

Een aangebrande pan schoonmaken met een vaatwastablet

Bovenstaande tip is mijn favoriete truc om aangekoekte pannen schoon te krijgen, maar er zijn natuurlijk nog meer trucjes. Bijvoorbeeld aangekoekte pannen schoonmaken met een vaatwastablet. Meer hierover kun je lezen in: 10 dingen die je kunt schoonmaken met een vaatwastablet

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN