Hoe kun je het beste een aangebrande pan schoonmaken?
Eerlijk is eerlijk: niets is saaier dan veel tijd besteden aan het schrobben en wegschrapen van aangebrande etensresten van de bodem van je pan, en dat terwijl je nog aan het uitbuiken bent van je heerlijke maaltijd.
Daarbij moet je ook nog eens oppassen dat je met al dat geschrob de anti-baklaag niet beschadigt want dan kun je je pan direct bij de Milieustraat afleveren.
Gelukkig krijg je met deze gouden truc heel gemakkelijk en snel aangekoekte pannen schoon en blijft de pan zelf in perfecte conditie!
In 4 stappen een aangebrande pan schoonmaken
Je hoeft enkel deze vier eenvoudige stappen op te volgen om een aangekoekte pan brandschoon te krijgen:
- Vul de pan voor de helft met warm water
- Voeg wat afwasmiddel toe aan het water
- Verhit het goedje op het fornuis
- Laat het goedje net zo lang door pruttelen tot de aangekoekte etensresten naar boven komen drijven
Door het opwarmen van het water in combinatie met het afwasmiddel, zullen de aangebrande etenswaren loskomen van de bodem en uiteindelijk gaan drijven. Nadat alles is losgekomen, leeg je de pan in een zeef of vergiet. Zo voorkom je dat je gootsteen verstopt raakt.
Heb je een ernstig aangebrande pan, dan kan het zijn dat je de 4 stappen nog eens moet herhalen.
Na deze snelle behandeling kun je de pan weer netjes opbergen in een van je keukenkastjes en ziet je pan eruit als nieuw!
Aangebrande ovenschalen en bakplaten schoonmaken
Dezelfde methode kun je gebruiken voor ovenschalen en bakplaten! Je volgt stap 1 en 2 en in plaats van dat je de ovenschaal of bakplaat op het fornuis zet, zet je de ovenschaal of bakplaat op lage temperatuur in de oven.
Zie je toch nog wat prehistorische, aangekoekte etensresten, dan kun je die ten slotte perfect verwijderen met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen, zonder dat je de ovenschaal of bakplaat beschadigt.
Lelijke brandplekken uit pan verwijderen
Zie je na bovenstaande behandeling van die lelijke brandplekken op de bodem van je pan? Geen paniek! Ook die krijg je makkelijk weg met een simpele truc waar je geen giftige middelen bij nodig hebt.
- Voeg 50 ml witte wijnazijn toe aan 250 ml kokend water
- Giet de azijn en het water in de pan
- Laat het goedje een paar minuten weken
- Is de brandplek nog niet helemaal weg, herhaal stap 1 tot en met 3.
Een andere mogelijkheid is om wat witte wijnazijn op een doekje te gieten en de bodem van de pan af te nemen, net zo lang tot de brandplekken zijn verdwenen.
Spoel na deze behandeling de pan grondig af. Je wilt geen gekookte aardappels eten met een azijnsmaak. Maak de pan goed droog en zet het vuur de volgende keer ietsje later om aanbranding te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen toch?!
Let op!
Gebruik geen azijn of andere zure reinigingsmiddelen bij gietijzeren potten of pannen! Deze kunnen hierdoor beschadigen.
Een aangebrande pan schoonmaken en brandplekken verwijderen is een peuleschil. Zoek je nog meer van dit soort makkelijke klusjes, lees dan bijvoorbeeld: De waterkoker ontkalken, zo simpel is het! of De airfryer schoonmaken met deze 5 razendsnelle tips!
Een aangebrande pan schoonmaken met een vaatwastablet
Bovenstaande tip is mijn favoriete truc om aangekoekte pannen schoon te krijgen, maar er zijn natuurlijk nog meer trucjes. Bijvoorbeeld aangekoekte pannen schoonmaken met een vaatwastablet. Meer hierover kun je lezen in: 10 dingen die je kunt schoonmaken met een vaatwastablet