Schoonmaakprobleem?
Suus beantwoordt
al je vragen
Suusmaaktschoon2022 min 2

Volg Suus ook op

schoonmaken

Afvoergaatje koelkast verstopt? Zo maak je het snel schoon

afvoergaatje koelkast verstopt: persoon voor koelkast met schoonmaakdoekje en sprayfles in handen

Ligt er een plas water onderin je koelkast? Dit kan duiden op een verstopt afvoergaatje. Geen zorgen, met een paar eenvoudige stappen is dit probleem snel verholpen.

Hoe afvoergaatje koelkast schoonmaken?

Een verstopt afvoergaatje in je koelkast kan allerlei problemen veroorzaken, zoals waterlekkage en nare geurtjes. Gelukkig is het makkelijk en snel schoon te maken. Volg onderstaande stappen om je afvoergaatje weer fris te krijgen.

 1. Koelkast leegmaken: Haal alle etenswaren uit de koelkast. Dit geeft je de ruimte om goed bij het afvoergaatje te kunnen, zonder dat je dingen omstoot of op je hoofd krijgt.
 2. Afvoergaatje lokaliseren: Voor het geval je het nog niet weet: het afvoergaatje bevindt zich achterin de koelkast, net boven de groentelades. Raadpleeg eventueel de handleiding van je koelkast als je het niet direct kunt vinden.
 3. Gebruik een medisch spuitje: Zuig zo veel mogelijk vocht weg met een medisch spuitje en leeg het spuitje in de wasbak. Herhaal net zo lang tot er geen vocht meer wordt opgenomen. Je hebt ook spuitjes met slangetjes eraan zodat je nog makkelijker het vocht uit het gaatje kan verwijderen.
 4. Verwijder verstoppingen: Steek een rietje, wattenstokje of een pijpenrager in het gaatje en beweeg het heen en weer om eventuele verstoppingen los te maken. Dit helpt om het opgehoopte vuil los te krijgen.
 5. Reinigen met warm water en zeep: Vul een klein bakje met warm water en een paar druppels afwasmiddel. Gebruik een schoonmaakborsteltje of een pijpenrager om het afvoergaatje schoon te maken. Spoel na met wat warm water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 6. Spoelen met natuurazijn of soda: Giet een mengsel van water en natuurazijn of soda in het afvoergaatje. Dit zorgt voor een grondige reiniging en doodt eventuele schimmels of bacteriën die zich daar hebben verzameld. Herhaal dit eens in de maand om te voorkomen dat er nieuwe schimmels groeien.

Tips voor het schoonhouden van het afvoergaatje

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Door enkele eenvoudige handelingen, kun je verstoppingen in het afvoergaatje van je koelkast voorkomen en ervoor zorgen dat je koelkast altijd optimaal functioneert.

 • Regelmatig schoonmaken: Maak het afvoergaatje minstens één keer per maand schoon. Dit voorkomt dat vuil en voedselresten zich ophopen en een verstopping veroorzaken.
 • Geen vloeistoffen in de koelkast morsen: Probeer te voorkomen dat je vloeistof in de koelkast morst. Als dit toch gebeurt, maak het dan direct schoon. 
 • Controleer op etensresten: Kijk regelmatig of er etensresten of verpakkingsmateriaal in de buurt van het afvoergaatje liggen. Verwijder deze direct om verstoppingen te voorkomen. 
 • Periodiek doorspoelen: Spoel het afvoergaatje om de paar weken door met een mengsel van warm water en een beetje soda of azijn. Dit houdt het gaatje vrij van vuil en geurtjes.
afvoergaatje koelkast fris: citroen in koelkast tegen vieze luchtjes

Lees ook: Deze 10 apparaten niet schoonmaken kost je bakken met geld

Extra tips voor een frisse en schone koelkast

Een schone koelkast begint bij een schoon afvoergaatje, maar er zijn nog meer tips om je koelkast fris en hygiënisch te houden.

 • Voedsel goed afsluiten: Bewaar voedsel in goed afgesloten bakjes of zakjes. Dit voorkomt niet alleen morsen, maar helpt ook om nare geurtjes te verminderen.
 • Gebruik van natuurlijke geurverdrijvers: Plaats een open bakje met baking soda, een schaaltje met azijn of een halve citroen in de koelkast. Dit helpt om nare geurtjes te absorberen en je koelkast fris te houden.
 • Regelmatig opruimen: Maak er een gewoonte van om eens per week de koelkast te controleren en oud voedsel weg te gooien. Dit voorkomt dat bedorven etenswaren voor nare geurtjes zorgen. 
 • De koelkast grondig reinigen: Maak minstens één keer per maand de binnenkant van de koelkast schoon met een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel. Vergeet de groentelades en deurrubbers niet. (Let op: gebruik nooit azijn voor de deurrubbers want die kunnen daardoor beschadigen). 
 • Temperatuur controleren: Zorg ervoor dat de temperatuur in de koelkast tussen de 1 en 4 graden Celsius ligt. Gebruik hiervoor een koelkastthermometer. Dit helpt om voedsel langer vers te houden en voorkomt de groei van bacteriën.

Het schoonmaken van het afvoergaatje in je koelkast is een eenvoudige klus die je helpt om waterlekkage en nare geurtjes te voorkomen. Door regelmatig schoon te maken en preventieve maatregelen te nemen, blijft je koelkast optimaal functioneren. Zo blijft je koelkast altijd fris en hygiënisch, en kun jij zonder zorgen genieten van je eten. Succes!

spons in de koelkast: een hand in een gele handschoen die een groene hartvormige spons vasthoudt

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige schoonmaaktips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

Foto: iStock

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bekijk
Suus Sengers

Schoonmaak specialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Ontvang een e-mail bij
nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Subscription Form suus

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Meer schoonmaken