Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

De airfryer schoonmaken met deze 5 razendsnelle tips!

airfryer schoonmaken
airfryer schoonmaken
Fantastisch, zo’n airfryer! Maar eh… is dat een opgedroogd stukje bitterbal op de bodem van de frituurmand? Yes, de airfryer moet schoon, zodat je zeker weet dat de volgende partij aardappeltjes niet naar bitterballen smaakt. Gelukkig is het heel simpel om een airfryer te reinigen. Hieronder de 5 beste manieren!

Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?

Je bent klaar met patatjes bakken, er spatten geen vetspetters in het rond dus ach, de airfryer schoonmaken… dat komt binnenkort wel: we zetten hem weer in de kast. Fout! Het mandje, de lekbak en de pan moeten toch echt elke keer even schoongemaakt worden. 

Heb je een afwasmachine dan kunnen alle onderdelen van de airfryer hoogstwaarschijnlijk in de vaatwasser (check voor de zekerheid wel even de handleiding!) Kan het niet dan maak je een sopje met een scheutje Dreft en was je het mandje, de lekbak en de pan met de hand af. Laat de onderdelen aan de lucht drogen voordat je de airfryer weer in elkaar zet.

De buitenkant schoonmaken na elk gebruik is nog simpeler: maak een microvezeldoekje nat in een sopje met Dreft, neem de binnenkant en de buitenkant af en laat de pan ook weer aan de lucht drogen.

Controleer regelmatig het verwarmingselement. Zit er wat vet op, laat de airfryer dan eerst afkoelen en neem het ten slotte af met een vochtige microvezeldoek.

Let op!

Bespeur je ingebrand vet in het mandje, de lekbak of de pan, laat deze onderdelen dan een half uurtje weken in heet water met een scheutje Dreft en verwijder na afloop de verzachte smurrie met een afwasborstel.

5 tips voor het schoonmaken van de airfryer

Komt er een vieze lucht uit jouw airfryer dan is er een grote kans dat er voedselrestjes in of op het apparaat vastzitten. Gebruik nooit metalen keukengerei om aangekoekt vet of aangekoekte etensresten uit de airfryer te verwijderen. Als je dat wel doet dan kan de anti-aanbaklaag beschadigen waardoor de airfryer niet meer goed zijn werk zal doen. Hoe kun je een airfryer schoonmaken? Hier 5 tips:

De airfryer schoonmaken met baking soda

Hierboven staat hoe je de airfryer in de basis schoonmaakt. Maar het verwarmingselement, het lastigste onderdeel, heeft zo nu en dan een grondigere poetsbeurt nodig. Je kunt daar perfect baking soda voor gebruiken. Hoe kun je de airfryer schoonmaken met baking soda? 

 1. Schep twee eetlepels baking soda in een kom.
 2. Doe er een eetlepel warm water bij.
 3. Meng dit door elkaar totdat het een papje wordt.
 4. Dep een oude tandenborstel in het papje.
 5. Poets voorzichtig het verwarmingselement schoon.
 6. Verwijder met keukenpapier alle restjes.
 7. Neem het verwarmingselement nog even af met een nat microvezeldoekje.
 8. Voordat je de airfryer weer in elkaar zet en opbergt, laat je het element eerst aan de lucht drogen.

Dat is het! Zitten er aan de buitenkant van de airfryer ook nog aangekoekte etensresten dan kun je die met hetzelfde papje en de tandenborstel voorzichtig schoon schrobben.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:29 am

De airfryer schoonmaken met groene zeep

Groene zeep heeft de eigenschap om perfect te ontvetten. Bovendien is groene zeep net als baking soda een milieuvriendelijke product. Meer hierover kun je lezen in Deze schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar!

Omdat (zachte) groene zeep zo’n geweldige ontvetter is, kun je het heel goed gebruiken voor het schoonmaken van de airfryer. Zo doe je dat:

 1. Als het mandje erg vet is kun je die helemaal insmeren met zachte groene zeep.
 2. Ook de lekbak kun je insmeren met zachte groene zeep.
 3. De binnenkant van de airfryer vul je met heet water en vervolgens zet je het mandje erin
 4. Laat de boel een kwartiertje weken.
 5. Is het vet en zijn alle etensresten losgeweekt dan giet je het water eruit en kun je alles afnemen met een spons (geen schuurspons!).
 6. Spoel de boel goed af om alle zeepresten te verwijderen.
 7. Laat alles aan de lucht drogen voordat je de airfryer weer in elkaar zet.

Hoe je de buitenkant schoonmaakt staat hierboven beschreven in Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken? Je zou dus Dreft ook kunnen vervangen door groene zeep, het is maar net wat je in huis hebt…

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:23 am

De airfryer schoonmaken met citroen

De volgende tip is zo simpel dat je het bijna niet zelf kan bedenken. Zoals ik al eerder beschreef kunnen alle onderdelen van de airfryer doorgaans in de afwasmachine en kun je de buitenkant afnemen met een sopje van Dreft of groene zeep. Maar nu de truc met de citroen voor als jouw airfryer een grondigere poetsbeurt nodig heeft:

 1. Plaats een stuk aluminiumfolie in de airfryer.
 2. Giet er een laagje water op.
 3. Snijd een citroen in partjes en leg die op de aluminiumfolie.
 4. Zet de airfryer 10 minuten op 180°C.
 5. De citroen lost het vet en de olie op die vervolgens op de aluminiumfolie druppelen.
 6. Verwijder, zodra de airfryer is afgekoeld, met keukenpapier de losgeweekte etensresten.
 7. Vergeet het verwarmingselement niet mee te nemen.
 8. Met een microvezeldoek neem je de boel nog even af.
 9. Laat de airfryer aan de lucht drogen.

De airfryer schoonmaken met vaatwastablet

Om aangekoekte etensresten en vet uit de airfryer te verwijderen kun je ook perfect een vaatwastablet gebruiken. Ook deze manier van de airfryer schoonmaken is heel simpel:

 1. Vul de opvangbak met heet water.
 2. Doe het mandje je erbij.
 3. Gooi er een vaatwastablet in.
 4. Laat het een kwartiertje weken.
 5. Borstel de boel na met een afwasborstel.
 6. Spoel alles goed af.
 7. Verwijder met keukenpapier de losgeweekte etensresten.
 8. Met een microvezeldoek neem je de boel nog even af.
 9. Droog de airfryer met een schone theedoek of laat hem drogen aan de lucht.

Wil je weten wat je nog meer kunt schoonmaken met een vaatwastablet? Lees dan onderstaand artikel.

schoonmaken met een vaatwastablet

5. De airfryer schoonmaken met azijn

Azijn is een geweldig schoonmaakmiddel; (natuur)azijn lost vet (en kalk!) op en is daarom voor verschillende doeleinden geschikt. Ook de airfryer krijg je goed schoon met azijn. Dat gaat als volgt:

 1. Giet azijn in de opvangbak, ongeveer twee vingers hoog.
 2. Voeg er water bij zodat de opvangbak tot ⅔ is gevuld met dit mengsel.
 3. Schuif de opvangbak met het mandje erin in de airfryer.
 4. Zet de airfryer 10 minuten op 180°C.
 5. Wacht nog even 5 minuten.
 6. Verwijder, zodra de airfryer is afgekoeld, met keukenpapier de losgeweekte etensresten. 
 7. Vergeet het verwarmingselement niet mee te nemen.
 8. Lap de airfryer na met een microvezeldoek.
 9. Laat de airfryer aan de lucht drogen.

Je kunt je airfryer ook perfect schoon krijgen met HG airfryer reiniger. Hoe je dat aanpakt kun je lezen op de tippagina van HG. Voor meer informatie over dit product, klik onderstaande button.

hg airfryer reiniger

HG airfryer reiniger

250 ml

Wat mag nooit in de airfryer?

Naast onderhoud is het ook belangrijk dat je weet wat absoluut niet in de airfryer mag zodat jouw airfryer in goede conditie blijft. Wat kun je maar beter niet in de airfryer bakken?

 • De meeste groente: stukjes aubergine uitgezonderd, maar stel dat je eens denkt: even snel de spinazie opwarmen: doe het niet! Spinazie gaat in de rondte vliegen en dat wordt een grote puinhoop!
 • Kaas: heel verwonderlijk is het niet, maar stel dat je eens je dag niet hebt en niet goed nadenkt: onthoud: doe nooit kaas in de airfryer. Kaas smelt en blijft vervolgens overal aan plakken. Je wilt niet weten hoe het mandje er vervolgens uitziet!
 • Voeding met losse kruiden: Je kunt je voorstellen dat kruiden die niet aan je eten blijven kleven, hun eigen weg vervolgens gaan… in jouw mooie airfryer. Het gevolg is dat de kruiden overal binnenin jouw airfryer vast komen te zitten, en het is geen prettig karweitje om dat schoon te maken.

Welke airfryer is makkelijk schoon te maken?

Mocht je nog geen airfryer hebben of heb je er ooit eentje gekocht uit de bakken van de supermarkt en heeft hij zijn beste tijd gehad? Dan is het natuurlijk handig om te weten welke airfryers het makkelijkst schoon te houden zijn. Onderstaande 3 airfryers staan erom bekend dat ze makkelijk te reinigen zijn.

 • De airfryer Philips XXL kwam in 2020 bij de consumentenbond als beste uit de test. Het is een goede airfryer met veel ruimte waardoor hij zeer geschikt is voor gebruik bij grotere gezelschappen. Alle losse onderdelen van deze airfryer kunnen in de vaatwasser. Heb je geen afwasmachine, geen probleem, met de hand afwassen is ook zo gepiept. Temeer omdat de de bodem van het mandje eruit geklikt kan worden zodat deze nog simpeler te reinigen is. Los van het feit dat dit een goede airfryer is, is hij dus ook onderhoudsvriendelijk.
 • Een stuk goedkoper is de airfryer Princess Aerofryer XXL die in 2020 bij de Consumentenbond als beste koop werd bestempeld. Ook deze is lekker ruim dus heb je eens meerdere mensen te eten dan kun je grotere hoeveelheden tegelijkertijd bereiden. Het nadeel is wel dat de losse onderdelen niet-vaatwasserbestendig zijn, maar met een sopje zijn ze wel makkelijk schoon te maken op een van bovenstaande manieren.
 • De Inventum is weer ietsje duurder dan bovenstaande Princess, heeft ook een lekkere ruime mand waar je veel in kwijt kan, maar bovenal staat hij bekend om het gemak waarmee je de pan schoon houdt. Alle onderdelen kunnen in de afwasmachine en de buitenkant neem je na ieder gebruik even af met een lapje, dan blijft deze airfryer in uitstekende conditie.

Ten slotte: valt jouw keuze niet op bovenstaande airfryers, maar op een andere? Verdiep je dan niet alleen in de kwaliteit van het apparaat, maar ook in hoe onderhoudsvriendelijk hij is zodat je er jarenlang plezier van zult hebben. 

Veel poetsplezier!

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

waterkoker ontkalken
Zo gepiept!
afzuigkap schoonmaken
Vet handig!