Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Kamerplanten schoonmaken, 5 simpele basis tips!

kamerplanten schoonmaken
kamerplanten schoonmaken
Je hebt vast weleens wat stof op de bladeren van je planten bespeurd en gedacht: dat kom nog weleens. Toch is het geen gek idee om je planten een paar keer per jaar goed schoon te maken. Een laag stof op de bladeren blokkeert het zonlicht en dat hebben planten nu juist nodig om voedingstoffen te produceren. Hier de beste tips om je kamerplanten schoon te krijgen!

Hoe vaak moet je je kamerplanten schoonmaken?

In het meest gunstige geval is het verstandig om de kamerplanten twee keer per maand schoon te maken. Het is wel afhankelijk van de hoeveelheid stof dat in de lucht zit. Om te checken of je planten een poetsbeurt kunnen gebruiken, hoef je eigenlijk alleen even flink te blazen tegen de bladeren of je ogen te gebruiken om te merken of jouw plant is bedolven onder het stof.

Hoe maak je je kamerplanten schoon?

Er zijn meerdere manieren om je kamerplanten weer lekker schoon te krijgen. Het is maar net welke methode je het makkelijkst vindt. Je zult in ieder geval merken dat je planten er flink van opleven en er weer fris bijstaan. Zeker als de zon in je huis schijnt is het fijn als alles lekker schoon oogt. Wat zijn de handigste manieren?

Kamerplanten schoonmaken in de douche

Tenzij je een twee meter hoge palm in je kamer hebt staan, kunnen de meeste planten gewoon onder de douche. Lekker even afspoelen en vervolgens laten uitlekken. Zet de kraan niet op vol vermogen maar gewoon een zachte straal zodat de aarde niet door de hele badkamer spat, want anders moet je straks ook weer de badkamer een extra beurt geven.

Qua temperatuur kun je het beste lauw water gebruiken; te koud of te warm water kan de plant beschadigen. Houd de bladeren of stelen vast terwijl je sproeit om de plant te ondersteunen, zo voorkom je dat-ie knakt.

Kamerplanten sprayen met een plantenspuit

Niet alle planten kunnen ertegen om afgespoeld te worden onder de kraan. Cactussen en bonsaiboompjes moeten bijvoorbeeld voorzichtiger aangepakt worden. Je kunt ze even buiten zetten en met een plantenspuit schoon sprayen. Kies wel de verstuivende stand want anders spuit je je cactus nog omver.

Kamerplanten onderdompelen in water

De kleinere planten kunnen ook in een emmer met lauw water worden ondergedompeld. Je geeft eerst de aarde wat water zodat de aarde aan elkaar blijft kleven. Dan houd je de plant ondersteboven en dompel je de bladeren onder in het water, waarbij je de aarde met je hand een beetje tegenhoudt. 

Laat de planten voordat je ze weer terug op hun plek terug zet ergens goed uitdruipen.

Grote kamerplanten schoonmaken

Zijn sommige planten te groot om ze te verplaatsen, maak ze dan stofvrij met een statische plumeau en neem de bladeren dan af met een vochtige doek. Dat laatste is heel belangrijk want na het afstoffen met een statische plumeau zijn de bladeren ook statisch en trekken ze vervolgens weer stof aan. 

Stof nooit met een gewone stofdoek, want daar verplaats je alleen maar stof mee, hier kun je meer over lezen in: Afstoffen, dit is de beste manier!

Donzige kamerplanten schoonmaken

Heb je planten met donzige bladeren, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse viooltjes, dan kun je de bladeren beter niet schoonmaken met water. Het beste maak je de bladeren schoon met een zachte borstel. Een champignonborstel is hier uitermate geschikt voor. Zo kun je heel voorzichtig het stof van de bladeren halen.

Tip voor groezelige planten

Zien je planten er erg groezelig uit, dan kun je ze perfect schoonmaken met afwasmiddel. Gebruik een theelepeltje afwasmiddel per liter water om je planten weer mooi te laten glanzen met een van bovenstaande tips (behalve tip 5.) Vergeet na afloop niet om de zeep met lauwwarm water af te spoelen.

Meer schoonmaaktrucjes met afwasmiddel kun je lezen in: 15 dingen die je perfect kunt schoonmaken met afwasmiddel.

Kamerplanten snoeien

Niet alleen de bladeren moeten worden schoongemaakt, een kamerplant heeft ook af en toe een goede knipbeurt nodig, halfdode planten staan zo armoedig in je interieur.

Bladeren die makkelijk los vallen kun je met de hand verwijderen. Dode, bruine of vergeelde bladeren knip je met een schaar vervolgens uit de plant. Daar wordt de plant zelf ook sterker van. Wil je uitgebreidere informatie over hoe en wanneer je kamerplanten het beste kunt snoeien, kijk dan op Wikihow voor een duidelijke uitleg.

De plantenpot schoonmaken

Nadat je zo je best hebt gedaan om de planten weer fris te krijgen, wordt het nu tijd voor de plantenpot. Even goed afnemen met een doekje is meestal genoeg. Zitten er kalkachtige, witte vlekken op de plantenpot dan kun je die weg schrobben met een harde borstel en een sopje van water en azijn.

kamerplanten schoonmaken met melk

Kamerplanten schoonmaken met melk

Omdat melk ontvet, ontstopt en de ideale voedingsstoffen voor planten bezit (eiwitten) kun je melk perfect gebruiken om de wat stevigere planten schoon te maken. Je kunt een scheutje melk op een doekje doen en daarmee de planten afnemen. De bladeren gaan weer prachtig glimmen.

Het klinkt misschien als een hoop werk om kamerplanten te reinigen, maar uiteindelijk kost het niet zoveel moeite en zorgt het ervoor dat je planten er beter uitzien en beter groeien. Kamerplanten staan er voor de sier, en niet om de sfeer naar beneden te halen door heel zielig met halfdode bladeren in de vensterbank te verpieteren. Als de planten stralen, straal jij ook, zo werkt dat nu eenmaal. Succes met poetsen!

Zitten je kamerplanten onder de schimmel? Dan wordt het hoogtijd om daar iets aan te doen. Het goede nieuws is dat je witte schimmel op kamerplanten heel goed kunt behandelen, en je hebt daar geen giftige goedjes voor nodig. Met een paar eenvoudige, milieuvriendelijke producten zullen jouw planten weer opleven en helemaal herstellen. Meer hierover kun je lezen in onderstaand artikel.

witte schimmel op kamerplanten

Bonustip

Twijfel je of je te veel of juist te weinig water aan je kamerplanten geeft of vergeet je zelfs vaak water te geven aan je planten, dan bieden waterdruppelaars de ideale uitkomst. De waterdruppelaars zorgen ervoor dat je planten gedoseerd water krijgen.

De bal vul je met water en vervolgens steek je de druppelaar met de punt in de aarde. Is de aarde droog dan druppelt hij water erbij zodat de wortels weer kunnen drinken. Dat scheelt weer dorre bladeren of een dode plant en jij hebt er totdat de bol leeg is geen omkijken naar, reuze handig ook als je met vakantie gaat!

Transparant 6 stuks
Laatst bijgewerkt op: augustus 12, 2022 - 12:10 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

stuifmeel uit kleding verwijderen
Geen paniek!
witte schimmel op kamerplanten
Plantenleed