Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Wil je digitale foto’s ordenen? Lees dan deze 8 basis tips!

digitale foto's ordenen
digitale foto's ordenen
Je kent het wel: je hebt een geweldige foto gemaakt van je hond met een gekke zonnebril op… Of die foto’s van je weekendje Parijs. En nu kun je de foto’s niet vinden. Staan ze op je computer, op je telefoon, op Facebook? Heb je niet ergens een betere, bewerkte versie bewaard? Hier de beste 8 basis tips om je digitale foto’s te organiseren!

Digitale foto’s ordenen

Toen mijn oma overleed erfden mijn ouders een doos met dia’s. Als mijn moeder ooit overlijdt dan erf ik een grote doos met allemaal losse foto’s erin want inplakken schiet er bij haar vaak bij in. In die doos tref je Afrika 2001, kerst 1992, koninginnedag 1976 aan en nog veel meer uiteenlopende herinneringen. Het is een beetje chaotisch, maar er is nog chocola van te maken.

Als wij ooit deze aardbol verlaten, dan erven onze kinderen een harde schijf, of meerdere zelfs. En op die harde schijf zijn alle foto’s gekwakt, waarvan meer dan de helft niet de moeite waard zijn. Waarvan je altijd al van plan bent om daar eens een overzicht in aan te brengen en de mislukte foto’s te verwijderen… als je tijd hebt.

Maak tijd… Ga dan aan de slag! Digitale foto’s ordenen zal je opvrolijken. Zie het als een hobby. Je waant je weer even aan de kust van Spanje, of herbeleeft dat mooie moment toen je dochter haar diploma in ontvangst nam. Tijd om dus weer even terug te gaan naar de highlights in je leven!

Digitale foto’s ordenen begint met een naam

Je foto’s een naam geven klinkt eenvoudig. Toch is het niet realistisch om al die duizenden foto’s stuk voor stuk een unieke naam te geven, dat gaat niet. Wel kun je voor een bundel foto’s dezelfde naam bedenken met een nummer erbij. Bijvoorbeeld: spanje-2013-1, spanje-2013-2 en ga zo maar door.

Al je foto’s een naam gaat geven dan doe je dat natuurlijk niet handmatig want dan ben je in 2024 nog niet klaar. Je kunt dit heel makkelijk doen bij het exporteren vanuit lightroom. Op de website van adobe wordt uitgelegd hoe je dit in 2 stappen voor elkaar bokst.

Heb je een mac dan kun je op appletips lezen hoe je een heleboel foto’s tegelijkertijd een nieuwe naam geeft.

Het grote voordeel is dat je foto’s op deze manier makkelijk terug vindt. Zoek je die leuke foto uit 2013, dan hoef je alleen Spanje-2013 in te vullen en verschijnen enkel de negentig foto’s die je toen hebt geschoten. Zo heb je die ene foto toch redelijk snel gevonden.

Foto’s ordenen door mappen en submappen aan te maken

Hoe strakker jij je digitale foto’s ordent, hoe overzichtelijker je fotogeschiedenis wordt. Hoe meer mappen je hebt met unieke reizen, verjaardagen en andere happenings, hoe makkelijker je bepaalde foto’s terugvindt.

Ieder brein werkt net iets anders dus bedenk voor jezelf wat het beste werkt, als het maar geen doolhof wordt. Het moet zo worden opgezet dat je snel en moeiteloos een bepaald kiekje terug kunt vinden.

Mijn opgeruimde fotoarchief ziet er op mijn externe harde schijf zo uit:

digitale foto's ordenen
In het mapje ‘foto’s’ staan de mapjes met de jaartallen
foto's ordenen
In de mapjes jaartallen staan de mapjes met de maanden, en daar zitten de foto’s met naam en nummer

Zorg ervoor dat je een systeem creëert dat je in de toekomst begrijpt. Dat maakt het tussendoor inladen van je foto’s gemakkelijker en het zorgt ervoor dat je snel die leuke foto uit 2013 opspoort.

Organiseer je favoriete foto’s verstandig

Bij de meeste systemen kun je je favoriete afbeeldingen selecteren. In Lightroom worden ze picks genoemd, je drukt dan op de P om ze te markeren. Google gebruikt sterren. Op je iPhone kun je een hartje tikken zodat de foto in het mapje favorieten komt.

Je foto’s markeren als favoriet is een super makkelijke, snelle manier om afbeeldingen te vinden die je graag snel tevoorschijn haalt.

Waar je voor moet uitkijken is dat de map favorieten niet explodeert. Neem nou je telefoon: staan daar op een gegeven ogenblik 1000 favoriete foto’s dan wordt die map een soort digitale rommela. Er zijn twee manieren om dit te voorkomen:

  1. Gebruik favorieten alleen voor de allerbelangrijkste foto’s.
  2. Gebruik favorieten om afbeeldingen opzij te zetten voor specifieke projecten en leeg de map zodra het project is voltooid.

Let op!

Niet iedereen weet dit: als je een foto als favoriet hebt gelabeld en je verwijdert de foto vervolgens uit je favorieten, dan is de foto niet echt verdwenen, enkel en alleen uit je map favorieten dus.

Wees niet bang voor de delete-knop

Ga je digitale foto’s ordenen wees dan kritisch! Meer dan de helft van de foto’s zijn eigenlijk niet interessant of leuk genoeg om te bewaren.

Van de vijf portretten die je van je kind of kleinkind schoot bij de kerstboom is er eentje die alles overtreft, de rest kan eigenlijk weg. De foto die je per ongeluk van je voeten nam kan ook weg. Er kunnen meer foto’s weg dan je denkt!

Hoe minder je hoeft te scrollen om de belangrijke foto’s te vinden, hoe groter de kans dat je ze echt vindt. Het beste kun je de mislukte foto’s meteen verwijderen nadat je ze geschoten hebt. Heb je dat nooit zo gedaan? Begin daar vandaag nog mee, dat scheelt je achteraf heel veel gedoe!

opruim dilemma

Digitale foto’s ordenen op een vaste plek

Zorg dat je voor je foto’s een vaste plek hebt, het liefst twee vaste plekken. Bijvoorbeeld een externe harde schijf met extra veel geheugen en iCloud. Het voordeel van iCloud is dat je je geheugen ten alle tijden kunt upgraden, wat na verloop van tijd zeker nodig is.

Je computer is geen goede plek om veel foto’s op te bewaren; digitale foto’s worden steeds zwaarder en voordat je het weet is je computer bommetje vol. Wel kun je iCloud koppelen aan je computer zodat je de foto’s toch op je laptop of computer kunt zien.

Verder kun je je computer beter gebruiken voor tijdelijke opslag. Koppel je telefoon en computer aan Icloud, dan gaat het backuppen wat dat betreft geheel automatisch. De externe harde schijf kun je dan handmatig bijhouden door bijvoorbeeld elke maand op een vast moment de foto’s in te laden.

Waar je je foto’s ook bewaart, de plek moet in ieder geval aan deze criteria voldoen:

  1. De plek moet gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn. Niet dat je er eerst een verlengsnoer bij moet halen omdat je nog een ouderwetse externe harde schijf hebt met een stekker.
  2. De plek moet duurzaam zijn. Dat je zeker weet dat je foto’s voor een lange periode veilig zijn.
  3. Het moet niet al te veel gedoe zijn om je foto’s over te zetten. Via iCloud gaat het automatisch, maar gebruik je een externe harde schijf dan wil je wel dat het soepel verloopt.

Zelf ben ik heel blij met mijn WD Elements Portablemet 2 TB geheugen. Daar passen giga veel foto’s op (200.000) en als aansluiting heb je enkel USB nodig. Het is een compact apparaatje dat je makkelijk opbergt en het is de beste die ik tot nu toe heb gehad. Ook heb je WD Elements met 1tb geheugen en zelfs met 10 tb geheugen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Werk je met een Mac dan kun je ook Time Machine gebruiken om je foto’s automatisch te back-uppen, maar zodra je de foto’s van je computer verwijdert, is de back up na enige tijd ook weg.

Voor meer informatie over de WD elements, klik op onderstaande button.

USB 3.0 ondersteuning
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Maandelijks digitale foto’s ordenen

Alles valt of staat bij het volhouden van een nieuwe gewoonte: maandelijks digitale foto’s ordenen! Stel dat je nu alles keurig in mapjes hebt gedaan en back ups hebt gemaakt van al die duizenden foto’s, maar je houdt het vanaf hier niet meer bij, dan ontstaat er vanzelf weer die gigantische digitale rommella waar je niets in terug kunt vinden.

Creëer dus een routine; iedere 1e dag van de maand de foto’s van afgelopen maand voorzien van een naam, in mapjes opslaan en back uppen. Of iedere week, op maandag. Ontdek wat voor jou het beste werkt en houd je eraan. Zet een reminder in je agenda zodat je het niet vergeet, het scheelt je uiteindelijk heel veel tijd en de boel blijft lekker overzichtelijk.

Oude foto’s digitaliseren

Heb je de smaak te pakken dan zou je kunnen overwegen om ook eens alle oude foto’s te digitaliseren. Heb je ooit brand of lekkage (je weet maar nooit) dan heb je jouw eerste schoolfoto en de bruiloft van je ouders in ieder geval ook nog digitaal.

Ik geef toe: dit klusje heb je niet in een dagje geklaard, maar mocht je tijd over hebben in deze rare periode dan is nu het perfecte moment.

Het is wel handig om over een scanner te beschikken. Foto’s van foto’s schieten kan ook, maar dat is een stuk lastiger, heel snel krijg je al een weerspiegeling in de foto te zien, of klopt het perspectief niet meer omdat het best lastig is om een foto recht te schieten.

Lukt het je om alle oude foto’s te digitaliseren dan heb je je hele leven in een kastje en in de cloud en dat is natuurlijk hartstikke handig!

Foto’s afdrukken, doen we daar nog aan?

Tot nu toe kon je lezen hoe je je digitale foto’s organiseert. Hartstikke leuk natuurlijk en heel fijn als je alle kiekjes overzichtelijk bewaart, maar niets gaat boven een fysieke afdruk! Een album waar je makkelijk doorheen bladert heeft de emotionele waarde die alles overtreft.

Doordat je nu makkelijk met je telefoon een enorme hoeveelheid foto’s schiet, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Stel dat je alles af zou drukken, dan heb je een enorme opslag nodig om alles kwijt te kunnen. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. 

Kijk aan het einde van het jaar wat de echte hoogtepunten van het jaar waren en druk die af in een boek. Zo heb je maar één boek per jaar dat een mooie samenvatting is van wat je allemaal hebt meegemaakt.

In het jaarlijkse fotoboek hoeven geen dertig foto’s in van je hond, daar hoeven ook geen foto’s in van etentjes waarbij je alleen de achterhoofden van je gasten ziet. Wees kritisch en maak er iets moois van! 

Bij de Hema kun je online hele mooie, betaalbare fotoboeken maken; je hebt de keuze uit allerlei verschillende formaten en verschillende soorten papier en het samenstellen van het fotoboek is heel gebruiksvriendelijk.

Ten slotte: foto’s zijn om gezien te worden, roepen vrolijke emoties bij je op, maken je blij omdat bepaalde herinneringen zo leuk zijn dat je vanzelf gaat glimlachen als je ermee geconfronteerd wordt, dus ga ermee aan de slag.

Ruim de boel op, net zoals dat je je huis opgeruimd wilt hebben. Ga je hiermee aan de slag, zodat je al je gouden herinneringen voorbij ziet komen. Succes, maak er een leuke hobby van!

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel