Keuken

De BBQ schoonmaken, dit is verreweg de snelste manier!

De zon schijnt volop, je BBQ is afgestoft voor een feestmaal in de tuin. De sateetjes, shaslicks en worstjes gaan erop, hartstikke gezellig! Totdat… er alleen een vuile barbecue overblijft. Die moet schoon, het liefst zo snel mogelijk, zonder al te veel gedoe. Volg je deze tips dan heb je bliksemsnel een sprankelende grill en een schone barbecue en kun je lekker gaan uitbuiken!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
bbq schoonmaken hg bbq reiniger

De BBQ schoonmaken na gebruik

Wij Nederlanders doen het zo slecht nog niet als het om het schoonhouden van de BBQ gaat. Volgens onderzoek van de fabrikant van specialistische schoonmaakmiddelen HG blijkt dat de helft van de Nederlanders de BBQ direct na gebruik schoonmaakt.

Wereldkampioen barbecueën (en oprichter van Smokey Goodness) is blij met deze uitkomst. “Een schone barbecue is niet alleen veiliger, maar ook beter voor de smaak en kwaliteit.” Nu heb je natuurlijk schoonmaken en schoonmaken! Met enkel een sopje kom je er niet. Hoe krijg je je barbecue dan wel brandschoon?

De BBQ schoonmaken met een krant

Mijn favoriete huis- tuin- en keukentruc is de BBQ schoonmaken met een natte krant. Het is heel simpel: je wacht tot het rooster is afgekoeld, je maakt een oude krant kletsnat, je bedekt de grillplaat met de natte krant en laat de krant een nachtje zitten.

Terwijl jij slaapt, absorbeert de natte krant het vet en weken de aangekoekte etensresten los. De volgende dag poets je met gemak al het vuil eraf met een goede staalborstel of een schuursponsje.

De BBQ schoonmaken, de snelste manier

Heel handig die truc met de krant, máár (een grote MAAR voor fervente barbecue-liefhebbers zoals ik): meestal koop je te veel vlees en krijg je het niet op in één avond, waardoor je de volgende avond weer barbecuet, en misschien zelfs de dag erna ook weer. Dan ben je vrij snel door je voorraad kranten heen. Helemaal als er alleen plaatselijke krantjes op je deurmat vallen.

Zelf ben ik grote fan van de HG producten en de HG BBQ reiniger is superhandig voor als je na je avondje barbecueën geen gedoe wilt. Als je het spuitflesje dan toch in huis hebt, goed nieuws: je kunt er ook de oven en de grill perfect mee schoon krijgen.

De BBQ schoonmaken met HG, hoe doe je dat?

Je hoeft maar een paar simpele stappen te doen om je barbecue weer schoon te krijgen met HG BBQ reiniger. Dat lukt zelfs met een paar borrels achter de kiezen.

  1. Wacht tot de barbecue is afgekoeld tot hij handwarm is
  2. Spuit het barbecuerooster onder
  3. Laat het 3 tot 5 minuten inwerken
  4. Veeg alle viezigheid weg met een natte spons
  5. Spoel het rooster ten slotte na met heet water

Zo simpel is het! Zijn de aangekoekte etensresten van prehistorische aard? Herhaal deze behandeling een aantal keer, en zorg ervoor dat je het rooster vanaf nu na elk gebruik reinigt, zodat je voortaan razendsnel klaar bent met dit klusje.

Wil je ook graag op een makkelijke manier je BBQ schoonmaken? Klik op onderstaande button voor meer informatie.

De rest van de BBQ schoonmaken

Voor het schoonmaken van de behuizing heb ik ook nog een simpele truc. Gooi de oude as en kolen weg en spoel de barbecue af met water, dit kun je prima met een tuinslang doen. Maak de boel ten slotte droog met een theedoek.

Heb je een elektrische barbecue? Neem deze dan af met een nat microvezeldoekje tot hij weer mooi glimt en blinkt.

Let op!

Gebruik nooit schuursponsjes of een schurend schoonmaakmiddel voor de behuizing, hiermee tast je de buitenste laag aan.

bbq schoonmaken bbq schoonhouden

De BBQ schoonhouden

  • Wil je de barbecue ’s zomers graag buiten laten staan? Vergeet er dan niet een weerbestendige barbecue-hoes overheen te gooien om de barbecue te beschermen tegen stof, insecten en regen.

  • Om aangebrande etensresten te voorkomen is het wijsheid om het rooster in te smeren met zonnebloem- of olijfolie.

  • Is het rooster van gietijzer, maak deze dan schoon met heet water en een borstel. Nadat je het rooster goed hebt drooggemaakt, smeer hem dan meteen in met olijfolie of een andere plantaardige olie.

  • Ook al wordt het meestal een latertje als je gaat barbecueën, wacht niet met het schoonmaken van het rooster tot de volgende dag. Hoe langer je wacht, hoe meer werk je zal moeten verrichten om de boel schoon te krijgen.

Hoe verwijder je schimmel van de BBQ?

Je hebt je barbecue de hele winter buiten laten staan en door het vocht zit er nu schimmel op je grote zomervriend. Voordat je er een stuk vlees opgooit en de schimmel zelf in je lijf krijgt, is het heel belangrijk om de schimmel te doden.

Het goede nieuws is dat schimmel niet tegen hitte kan. Boven de 60º zal de schimmel vernietigd worden. Je zult dus de barbecue moeten aansteken zonder dat je werkelijk gaat barbecueën. En je zult na afloop de barbecue moeten schoonmaken met bijvoorbeeld een van bovenstaande tips.

Hoe verwijder je roest van je barbecue?

Roest wil je net zomin op je barbecue. Om roest te verwijderen kun je dezelfde trucjes gebruiken als voor je fiets. Hier kun je meer over lezen in Roest van de fiets verwijderen, hier de beste 5 methodes

Kies je liever een kant en klaar middel en doe je liever niet moeilijk? Dan heeft HG speciaal voor dit probleem een roestoplosser die je kunt gebruiken voor metaal. Dit middeltje werkt supergoed, en snel, niet alleen voor je barbecue, maar ook voor tuingereedschap, schaatsen en hekken. Altijd handig om zo’n flesje in huis te hebben.

Rest mij alleen nog te zeggen: geniet van het mooie weer en van een schone barbecue met lekker eten! Succes met poetsen! (Alhoewel poetsen in dit geval een groot woord is).

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN