Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Bedwantsen bestrijden, 13 dingen die je absoluut wilt weten!

bedwantsen bestrijden
bedwantsen bestrijden
Brrrrr, bedwantsen in bed! Het kan zomaar gebeuren dat je je bed deelt met deze onuitgenodigde gasten. Gelukkig zijn er talloze trucjes om te voorkomen dat ze je ’s nachts vergezellen, zo weet je zeker dat je in je eentje slaapt. Ook zijn er veel manieren om deze bloedzuigende ((jaja, dat doen ze, vandaar die jeuk!) parasieten uit je huis te jagen!

Oorzaken bedwantsen

Heb je last van bedwantsen dan zal je vast denken: waarom net ik? Tja, het kan iedereen overkomen, want deze vervelende insluipers zijn dol op mensen. Ze voeden zich namelijk met jouw bloed.

Dit gespuis kan wel een jaar zonder voedsel. Daarnaast zijn ze professionals in het zich verplaatsen. Zo kruipen ze met gemak in je handtas, en blijven daar zitten tot ze een warm bed of een fijne sofa vinden waar ze vervolgens een heleboel eitjes uitbroeden.

Ze zijn dus dol op mensen, hoe meer mensen hoe beter. Hotels, slaapzalen, treinen en campings zijn allemaal favoriete plekjes van deze minuscule beestjes. 

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen kun je met het blote oog zien. De volwassenen zijn bruin van kleur, maar als ze flink wat bloed hebben gedronken dan verkleuren ze rood of donkerbruin. Ze hebben een ovale vorm en zijn ongeveer 4 tot 7 mm lang.

Ruik je een raar soort zoetige lucht in je bed dan zou dat goed door dit ongedierte kunnen komen. De geur van deze mormels wordt ook wel vergeleken met de geur van vuile was.

Bedwantsen uitslag herkennen

Heb je last van uitslag en wil je weten of dit door toedoen van bedwantsen is? Bekijk de uitslag dan eens goed. In het midden van de rode vlekjes is het iets donkerder, dat is de plek waar de bedwants gebeten heeft. Zijn het clusters of een lijn van beten? Grote kans dat je gebeten bent door bedwantsen, zij kiezen vaak een bepaald deel van je huid en gaan daar flink op los.

In je bed zie je vaak kleine bloedvlekjes omdat jouw bedwants-beet contact maakte met het beddengoed. Ook kun je in je bed donkere vlekjes van ontlasting aantreffen.

bedwantsen uitslag herkennen

Bedwantsen eitjes herkennen

De eitjes van een bedwants zijn wit van kleur en ter grootte van een speldenknop. Ze liggen vaak geclusterd bij elkaar. Na ongeveer tien dagen komen de eitjes uit. Vaak worden de eitjes in een bed of op een matras gelegd omdat het daar lekker warm en vochtig is.

Om te voorkomen dat jouw matras de ideale plek wordt om een nestje te bouwen, is het dus belangrijk om je matras goed schoon te houden.

matras schoon houden

Bedwantsen voorkomen met deze 8 tips

Liever voorkom je dat jouw bed wordt belaagd door bedwantsen. Volg je onderstaande tips op dan vinden deze parasieten jouw huis en bed een stuk minder aantrekkelijk.

 1. In 12 soorten ongedierte verjagen met maar één ingrediënt kun je lezen hoe je deze onderkruipseltjes op afstand houdt met behulp van lavendelolie. Zo ruikt je beddengoed heerlijk naar een bloeiende lavendelstruik terwijl het ongewenste bezoek de pootjes neemt.
 2. Laat geen rommel rondslingeren waar de beestjes zich kunnen verstoppen. Hebben ze geen verstopplekken meer, dan zullen ze snel genoeg vertrekken.
 3. Stofzuig met grote regelmaat je huis. Heb je het vermoeden dat er al bedwantsen in jouw huis zijn, gooi de stofzuigerzak na het zuigen weg. Zo voorkom je dat ze weer uit de stofzuigerzak kruipen.
 4. Afgebladderde verf of afgescheurd behang kun je het beste snel repareren zodat bedwantsen minder plek hebben om verstoppertje te spelen.
 5. Voordat je vrolijk een tweedehands kledingstuk aantrekt, inspecteer het textiel dan eerst op bedwantsen. Was de kleding hoe dan ook grondig voordat je ze gaat dragen.
 6. Hetzelfde geldt voor spullen die je bij de Kringloop aanschaft, of van Marktplaats. Check of er geen eitjes of bedwantsen in vertoeven.
 7. Was je beddengoed op 60° zodat eventuele eitjes sneuvelen en er geen nieuwe bedwantsen het levenslicht zien.
 8. Stofzuig regelmatig je matras. Mocht er een bedwants of een eitje zijn dan verdwijnt hij in de stofzuiger. Nogmaals: weet je zeker dat er bedwantsen zijn, gooi de stofzuigerzak direct weg. Deze beestjes zijn slim genoeg om weer naar buiten te kruipen.

Bedwantsen bestrijden, 5 tips

Oei, je weet honderd procent zeker dat je een bedwants in je bed hebt bespeurd. Wat kun je allemaal doen om ze te bestrijden?

 1. Bedwantsen kunnen niet tegen hitte. Stop je je kleding en beddengoed na het wassen in de droger, dan leggen ze zeker het loodje. Is je mooie jurk of shirt niet geschikt voor de droger, lees dan de volgende tip.
 2. Bedwantsen kun je ook dood laten vriezen in de vriezer. Stop kleding en beddengoed een nachtje in een afgesloten zak in de vriezer en het is einde oefening.
 3. Schrob met een harde borstel de naden van je matras of bekleding. Zo schraap je alle eieren en parasieten weg die zich in de spleten van je matras verstoppen.
 4. Je kunt ook bedwantsen bestrijden met stoom. De hoge temperatuur van een stoomreiniger zorgt ervoor dat deze parasieten en de eitjes sneuvelen. Ook als de beestjes in je matras zitten, is er kans van slagen omdat de stoom tot enkele centimeters diep door de stof heen dringt.
 5. Net als lavendelolie houden ze ook niet van tea tree olie. De meeste mensen vinden dit luchtje ook niet echt aantrekkelijk, maar ben je radeloos dan is het het proberen waard. Je vult een spuitflesje met water en doet er 20 druppels tea tree olie bij. Nu kun je alles onderspuiten waar die beestjes zich bevinden.

Ten slotte zijn er een heleboel kant en klaar middelen om bedwantsen te bestrijden. Bij de ongediertewinkel hebben ze bijvoorbeeld een bedwantsenval. Deze plaats je om de poten van je bed waardoor dit ongedierte met geen mogelijkheid in jouw bed kan kruipen. Bovendien bevat de val een lijmlaag waar het gespuis op blijft plakken. Voor meer informatie klik onderstaande button.

1014 2 Bedwantsenval
12 stuks
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 1:00 am

Is de plaag hardnekkig dan kun je overwegen om de beestjes te verdelgen met een spuitbusje. Compo K.O. spray is geschikt voor verschillende kruipende insecten. De nawerking van deze spray is 6 weken en werkt goed tegen bedwantsen. Zodra ze over de behandelde plaatsen kruipen is het einde verhaal. Wil je meer informatie, klik dan op onderstaande button.

1507 Compo KO insectenspray
Tegen diverse insecten
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 1:00 am

Hopelijk ben je snel van deze akelige beestjes af en kun je weer rustig slapen. Succes!

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

12 stuks
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 1:00 am
Tegen diverse insecten
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 1:00 am

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

hoofdluis behandelen en voorkomen
Kriebelbeestjes
ongedierte verjagen met etherische olie
Verboden toegang