Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Bloemen verzorgen en vers houden, 7 belangrijke basis regels

bloemen verzorgen
bloemen verzorgen
Yes! Bloemen in huis, daar vrolijken we van op. De keerzijde is dat ze niet eeuwig meegaan. Laat je het staan zoals het staat dan gaat het water na een aantal dagen stinken, dwarrelen de bloemblaadjes naar beneden en worden de bladeren bruin. Gelukkig zijn er een heleboel trucs om je boeket bloemen langer vers te houden.

Met liefde bloemen verzorgen, 7 regels!

Bloemen koop of krijg je vaak met liefde en dus kun je hier lezen hoe je ze met liefde verzorgt. De liefde is altijd van korte duur want vroeg of laat is het einde verhaal. Maar een aantal dagen of soms zelfs een week extra is goud waard. Hier de beste tips voor verse bloemen!

1. Snijd de stelen van de bloemen (weer) af

Bloemen verzorgen begint met het afsnijden van de stelen. Veel mensen vergeten dit te doen, of hebben er geen zin in. Het is even een gedoetje maar het voordeel is dat het afsnijden van de stelen voor een betere wateropname zorgt. Doen dus!

Het afsnijden van de stelen kun je het beste na een aantal dagen herhalen. Zie het als een meditatief klusje. Het is enkel een simpele handeling die je kunt verrichten zonder erbij na te denken.

Bloemen schuin afsnijden of niet?

Over het schuin afsnijden van de stelen zijn nog weleens misverstanden. Het is niet zo dat de steel hierdoor meer water opneemt. Wel krijg je bij gebruik van een scherp mes (geen schaar!) een gladdere afsnede waardoor er minder snel schimmels en bacteriën ontstaan.

Heb je geen zin om met een mesje te rommelen dan kun je een bloemensnijder gebruiken. Deze snijders zijn hier speciaal voor gemaakt. Je schuift de bloemensnijder om de steel, trekt eraan en de steel is perfect afgesneden. Ook de dikkere stelen kun je hiermee afsnijden, zelfs bladeren en doornen kun je ermee verwijderen.

De bloemensnijders van Dutch Flower Lady zijn ideaal om eenvoudig de bloemen schuin af te snijden. Deze trendy bloemensnijders zijn te verkrijgen in veel verschillende kleuren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Dutch Flower Lady
Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 12:08 am

2. Snoei de bladeren

Wil je goed je bos bloemen verzorgen dan moet je alle bladeren onder de waterlijn verwijderen. Niet alleen ziet je boeket er dan mooier uit, het is ook beter voor je mooie bos rozen, chrysanten of tulpen.

Haal je de blaadjes niet weg dan ontstaan er sneller bacteriën waardoor de stelen gaan rotten. Uiteindelijk worden jouw bloemen daar niet beter van.

Houd in de loop van de week in de gaten of de hogere blaadjes niet loslaten en neerdwarrelen in de vaas. Die veroorzaken eveneens bacterierot. Dat is natuurlijk hartstikke zonde!

3. Zorg voor vers water

Vers water voor je bloemen begint met een schone vaas. Die vul je vervolgens met kraanwater. Dat hoeft niet warm of ijskoud te zijn, gewoon direct uit de kraan is prima voor jouw mooie boeket. Ververs het water om de 3 dagen, bloemen zijn dol op vers water!

Zit er bij je boeket bloemenvoeding? Gooi die er dan zeker bij, de voeding voorziet de stengels van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat het water langer schoon blijft. Heb je geen bloemenvoeding bij je bosje bloemen ontvangen?  Dan kun je aan het water een druppeltje bleekwater toevoegen om het water schoon te houden.

Bloemenvoeding zelf maken

Je kunt ook zelf bloemenvoeding maken. Nadat je het hebt gemaakt, moet je het goedje wel meteen in de vaas met bloemen gieten, je kunt het namelijk niet bewaren voor een volgende bos. Gelukkig is het maken van bloemenvoeding heel simpel:

Hoe?

  1. Meng in een kommetje 1 theelepel suiker, 1 theelepel bleek en 2 theelepels citroensap.
  2. Roer het mengsel net zo lang tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg de bloemenvoeding toe aan de vaas met water.
  4. Roer de bloemenvoeding net zo lang door tot het goedje goed is vermengd met het water.

Deze zelfgemaakte bloemenvoeding zorgt ervoor dat de PH-waarde van het water wordt verlaagd, dat de bloemen worden gevoed en dat het water lekker schoon blijft.

4. Plaats de bloemen op de juiste plek

Voor een langere levensduur van je bloemen is het belangrijk dat je de vaas bloemen op de goede plek neerzet. Zet je vaas met bloemen nooit in de volle zon en vermijd hitte en tocht. 

Zet je bosje bloemen trouwens nooit naast de fruitschaal. Omdat rijpend fruit het gas ethyleen produceert, rijpen en dus verwelken je mooie bloemen sneller.

Om te voorkomen dat je bloemen uitdrogen moet je ze ook niet bij de verwarming, ventilator, apparaten die warmte uitstoten en het open raam zetten. Blijven er nog plekjes over? Ja hoor, gewoon op tafel, ver van de fruitschaal, of op dat ene leuke kastje of de salontafel.

5. Kies de juiste vaas

Op de juiste manier je bloemen verzorgen doe je ook door de geschikte vaas te kiezen. Eerder kon je al lezen dat je vaas brandschoon moet zijn. Het beste kun je de vaas vlak van te voren even schoonspoelen met een druppeltje bleekwater erbij.

Maar dan ben je er nog niet. Het is namelijk belangrijk om een vaas te kiezen die ruim genoeg is. Niet dat de stengels erin gepropt moeten worden. Is de vaas te smal dan beschadigen de stelen en zullen jouw mooie bloemen sneller verwelken.

6. Laat de bloemen wennen aan de temperatuur in jouw huis

Vriest het buiten en staat jouw verwarming binnen te loeien dan is er een te groot temperatuurverschil. Voor jouw bloemen kan dat een schok veroorzaken. Is het buiten erg koud dan kun je ze beter eerst in de bijkeuken, schuur of gang neerzetten zodat ze langzaamaan wennen aan een warmere temperatuur.

Mocht het buiten tropische temperaturen zijn dan kun je beter bloemen uitkiezen die tegen de hitte kunnen. Denk aan zonnebloemen, gladiolen, gerbera’s, alstroemeria’s en delphiniums.

7. Haal verwelkte bloemen uit de vaas

Je ontkomt er niet aan dat vroeg of laat de eerste bloemen beginnen te verwelken. Om de rest van de bloemen langer mooi te houden moet je die verwelkte bloemen snel uit de vaas halen. Ook verwelkte bloemen maken ethyleen aan waardoor de rest van het boeket weldra als een plumpudding in elkaar zakt.

Boeket bloemen vers houden met 4 huismiddeltjes

Als je je aan bovenstaande regels houdt, kom je al heel ver. Maar wist je dat er nog meer trucs zijn waarmee je je boeket langer vers kunt houden?

1. Leg of zet je boeket ’s nachts in de koelkast

Dit spreekt de niet gewenste temperatuurverschillen een beetje tegen, maar de meeste bloemen gedijen goed bij lagere temperaturen. Heb je genoeg ruimte in je koelkast, zet je boeket dan ’s nachts naast de pakken melk en yoghurt. Dit is verreweg de beste manier om je bosje bloemen langer dan gewoonlijk mee te laten gaan.

2. Maak bloemenvoeding van appelciderazijn

Appelciderazijn werkt als een antibacterieel middel. Suiker fungeert als aanvullend voedsel voor je bloemen. Meng je twee eetlepels appelciderazijn met 2 eetlepels suiker in een vaas met water dan blijven je bloemen langer goed.

3. Verzorg je bloemen met soda

Doe je een theelepel soda in je vaas met bloemen dan gaan je bloemen langer mee. Soda vernietigt namelijk de bacteriën die het water van je bloemen vervuilen.

4. Doe een beetje wodka in de vaas

Ook wodka vernietigt de bacteriën waardoor bloemen langer vers blijven. Je hoeft enkel een paar druppeltjes wodka aan het water in de vaas toe te voegen en je bloemen zullen minder snel verwelken.

bloemen verzorgen bloemen vers houden

3 broodje-aap-verhalen over bloemenvoeding

Natuurlijk zijn er ook middelen waarvan wordt beweerd dat ze goed zijn voor bloemen. Helaas kloppen deze verhalen deels of helemaal niet, waardoor je bosje bloemen een korter leven is beschoren. Welke middelen behoren tot de categorie broodje aap?

1. Ga niet je bloemen verzorgen met aspirines

Wie het ooit heeft verzonnen, geen idee! Van aspirine wordt gezegd dat het de PH-waarde van water verlaagt waardoor je bloemen langer vers blijven. Je zou dan een aspirine moeten pletten en in de vaas moeten gooien. 

Doe je het toch dan is de kans groot dat de stelen na een aantal dagen grijs verkleuren. Een aspirientje is wellicht goed tegen hoofdpijn, maar het is zeker niet de beste keuze om je bloemen mooi te houden.

2. Doe maar geen koperen muntje in je vaas

Sommigen mensen zweren bij het koperen muntje in de vaas. Het koper zou dan moeten werken als een zuurteregelaar en zou dan bacteriegroei bestrijden. 

Je bloemen gaan dankzij het muntje dan wel sneller open, maar op dag zeven is het gedaan met de pret. Dat is toch een beetje jammer van je mooie boeket!

3. Gebruik geen haarlak voor je bloemen

Ook haarlak wordt nog weleens uit de kast getrokken in de hoop dat de bloemen blijven leven. Je haar blijft misschien wel rechtop staan als je flink wat haarlak erin spuit, maar bloemen zijn hier minder gecharmeerd van.

Met haarlak dicht je de celstructuur van de bloem compleet af waardoor je bloemen binnen de kortste keren gaat rotten. Slecht idee dus!

5 extra tips: bloemen verzorgen per soort

Bepaalde bloemen hebben net een andere of extra aanpak nodig om ze langer vers te houden. De meest verkochte bloemen staan hieronder op een rijtje. Altijd handig om te weten!

stuifmeel uit kleding verwijderen

Tulpen

Tulpen hebben nadat je ze in de vaas hebt gezet nog een flinke groeispurt. Zet tulpen daarom in een wat hogere vaas zodat ze niet na een aantal dagen al slap gaan hangen. Na een aantal dagen kun je de stelen nog iets inkorten zodat ze nog wat langer rechtop in de vaas blijven staan.

Zonnebloemen

Omdat zonnebloemen veel water drinken is het verstandig om ze om de twee dagen vers water te geven. Gaan je zonnebloemen na een aantal dagen al hangen? Giet er dan heet water bij. Daar fleuren ze enorm van op!

Narcissen en hyacinten

Narcissen en hyacinten moet je nooit met andere bloemen in een vaas zetten. Deze bloemen scheiden slijm af waardoor de andere bloemen sneller verwelken. Wil je ze toch graag met andere bloemen in dezelfde vaas zetten, zet de narcissen of hyacinten dan eerst een dagje in een aparte vaas, voordat je ze met andere bloemen in schoon water mengt!

Rozen

Wil je lang van je boeket rozen genieten zet ze dan in een glazen vaas die je schoon hebt gemaakt met bleekwater. Zodra het water een beetje troebel wordt, ververs je het water en snijd je de stelen nogmaals schuin af.

Gerbera’s

De steeltjes van gerbera’s gaan best snel rotten. Doe daarom niet te veel water in de vaas en ververs het water iedere dag. Je zult versteld staan hoe lang deze vrolijke bloemen dan meegaan.

Nu je weet hoe je het beste je bloemen verzorgt en vers houdt, kun je snel naar de bloemist om een boeket te scoren. Staat je bos bloemen na een anderhalve week nog steeds op je tafel te pronken, dan weet je dat je het goed hebt gedaan. Succes!

Een bloemetje bestellen kan natuurlijk ook, voor jezelf of als cadeau voor iemand. Bij Greetz worden prachtige boeketten aangeboden. De bloemen van Greetz staan erom bekend dat ze erg lang mooi blijven. Houd je je aan bovenstaande regels dan staan ze nóg langer je huis op te vrolijken. Succes!

bloemen Greetz

Verse boeketten

Bezorgt 7 dagen per week

Ook je planten hebben extra verzorging nodig om de levensduur te verlengen. Een laag stof op de bladeren blokkeert het zonlicht en dat hebben planten nu juist nodig om voedingstoffen te produceren. Wil je de beste tips lezen om je kamerplanten lekker schoon te krijgen, lees dan: Kamerplanten schoonmaken, 5 simpele basis tips!

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

stuifmeel uit kleding verwijderen
Geen paniek!
kamerplanten schoonmaken
Plant-aardig!