Algemeen

Computer schoonmaken, deze 6 handige trucs wil je weten!

Een plakkerig toetsenbord, een laag stof op het beeldscherm, een muis vol vieze vlekjes… De een heeft er totaal geen moeite mee, de ander krijgt er de griezeltjes van. Behoor jij tot de laatste groep, of heb je het voornemen om je computer vanaf nu voor eens en altijd schoon te houden? Lees dan snel alle tips and tricks om je computer er weer uit te laten zien als nieuw!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
computer schoonmaken

2 tips voor computerscherm schoonmaken

De computer schoonmaken begint met een glimmend schone monitor. Daar kijk je per slot van rekening aardig wat uren per dag naar. Een laag stof op je beeldscherm ziet er nu eenmaal niet fris uit.

Maak je je beeldscherm schoon, trek dan niet zomaar van alles uit de kast. Schoonmaakmiddelen hiervoor gebruiken is uit den boze. Een beeldscherm kun je niet vergelijken met een raam en vraagt dan ook om een geheel andere aanpak. Met deze twee methodes kun je perfect het beeldscherm van je computer schoonmaken.

Methode 1

Gedestilleerd water is zeer geschikt om het beeldscherm van je computer schoon te poetsen. In gedestilleerd water zit geen kalk. Zo voorkom je onnodige vlekken.

Hoe?

 1. Vul een spuitflesje met gedestilleerd water en een theelepeltje azijn.
 2. Zet de computer uit.
 3. Spray het goedje op je beeldscherm
 4. Veeg het beeldscherm droog met een microvezeldoek.
 5. Zit er een vieze vlek op de monitor, spray dan extra van dit goedje op de vlek. De vlek kun je vervolgens met een draaiende beweging weg poetsen.


Methode 2

Een goede kant-en-klare beeldschermreiniger is de beeldschermreiniger van HG. Deze maakt beeldschermen streeploos schoon en kun je ook gebruiken voor je televisie, iPad, iPhone en andersoortige beeldschermen.

Hoe?

 1. Zet de computer uit.
 2. Spray wat beeldschermreiniger van HG op je beeldscherm.
 3. Veeg het beeldscherm droog met een microvezeldoek.
 4. Zit er een vieze vlek op de monitor, spray dan extra van dit goedje op de vlek. De vlek kun je met een draaiende beweging weg poetsen.

Let op!

Om te voorkomen dat er vloeistof in je toetsenbord terechtkomt, kun je het beeldscherm van een laptop beter niet sprayen. Spuit in het geval van een laptop wat beeldschermreiniger op een microvezeldoek en wrijf voorzichtig over het scherm.

Voor meer informatie over de beeldschermreiniger van HG, klik onderstaande button.

Vies toetsenbord schoonmaken

Ga je de computer schoonmaken, dan hoort daar ook een schoon toetsenbord bij. Niet alleen de toetsen van je toetsenbord is een gezellige verzamelplaats van bacteriën, ook tussen de toetsen kan het behoorlijk smerig worden. Kruimeltjes en ondefinieerbare korreltjes hopen zich daar op. 

Voordat je je toetsenbord gaat schoonmaken, moet eerst al het vuil tussen de toetsen verwijderd worden. Hier kun je perfect een luchtdrukreiniger voor gebruiken.

Hoe?

 1. Houd allereerst het toetsenbord (buiten) ondersteboven en schud een paar keer om de losse kruimeltjes eruit te laten vallen.
 2. Koop een goede luchtdrukreiniger. Bijvoorbeeld die van HG.
 3. Zet je computer uit.
 4. Druk het dopje met slangetje op het ventiel van de spuitbus.
 5. Spuit het stof tussen de gaatjes en kiertjes weg. Houd ongeveer 5 tot 20 centimeter afstand; hoe meer viezigheid, hoe minder afstand.

Let op!

Probeer de luchtdrukreiniger zoveel mogelijk rechtop te houden. Ga niet schudden met de spuitbus, anders kan er lichte ijsvorming ontstaan.

Wil je meer weten over de luchtdrukreiniger van HG? Klik onderstaande button.

Nu de kiertjes en de gaatjes van je toetsenbord weer lekker fris zijn, ga je met de toetsen zelf aan de slag. Die mogen best regelmatig goed ontsmet worden, het wemelt er namelijk van de bacteriën. Volgens Brits onderzoek bevat een toetsenbord 400 keer meer bacteriën dan een toiletbril. (Bron: Pfizer.) En dan te bedenken dat je het toilet hoogstwaarschijnlijk wel regelmatig schoonmaakt! Voor het toetsenbord zijn 2 handige methodes.

computer schoonmaken

Methode 1

Heb je microvezeldoeken, pure alcohol en wattenstaafjes in huis dan kun je direct beginnen met ontsmetten.

Hoe?

 1. Koppel het toetsenbord los van de computer.
 2. Druppel wat pure alcohol op een microvezeldoek.
 3. Neem de toetsen af, net zo lang tot ze brandschoon zijn. 
 4. Denk er tussendoor wel aan om een nieuw stukje microvezeldoek nat te maken met alcohol en daar weer de volgende toetsen mee te poetsen.
 5. Dep vervolgens een wattenstaafje in de alcohol.
 6. Poets met het wattenstokje tussen de toetsen alles goed schoon.


Methode 2

Je kunt je toetsenbord ook perfect schoon krijgen met HG toetsenbordreiniger. Deze reiniger is sneldrogend, ontvettend en verwijdert vuil en stof waardoor je weer fris kan tikken tot de volgende poetsbeurt.

Hoe?

 1. Koppel het toetsenbord los van de computer.
 2. Spuit HG toetsenbordreiniger op een microvezeldoek.
 3. Neem de toetsen af, net zo lang tot ze brandschoon zijn. 
 4. Denk er tussendoor wel aan om een nieuw stukje microvezeldoek te bespuiten en daar weer de volgende toetsen mee te poetsen.
 5. Spuit vervolgens wat HG toetsenbordreiniger op een wattenstaafje.
 6. Poets met het wattenstaafje tussen de toetsen alles goed schoon.

Let op!

Spuit de toetsenbordreiniger niet direct op het toetsenbord want dan komt er te veel vocht tussen de toetsen met alle gevolgen van dien.

Voor meer informatie over HG toetsenbordreiniger, klik onderstaande button.

De muis van de computer schoonmaken

Net als een toetsenbord is een computermuis ook niet al te fris. Hij heeft dan wel minder spleetjes en kiertjes, maar ondertussen wordt hij wel veel aangeraakt en kan hij best een opfrisbeurt gebruiken.

Hoe?

 1. Koppel de muis los van het toetsenbord. In het geval van een draadloze muis zet je de schakelaar op off.
 2. Druppel wat pure alcohol op een microvezeldoek en neem de muis af.
 3. Neem ook de onderkant van de muis af, en zorg ervoor dat het oogje niet te nat wordt.
 4. Zitten er naden in de muis, dep dan een tandenstoker in de alcohol en frunnik voorzichtig de viezigheid tussen de naden weg.


Ben je klaar met poetsen, check dan nog even de snoeren van de computer. Trek ze uit het stopcontact en neem ze nog even af met een microvezeldoek en pure alcohol. Nu kun je weer lekker tikken op een frisse computer, dat werkt toch een stuk fijner en frisser. Succes!


Lees ook: Wil je digitale foto’s ordenen? Lees dan deze 8 basis tips!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Een gietijzeren pan schoonmaken, zo doen chef koks dat altijd

Een gietijzeren pan schoonmaken vraagt om een speciale aanpak. Wil je lang plezier hebben van je pan, volg dan dit stappenplan om de pan te reinigen.

Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda, 17 recepten

Wil je geld besparen en milieuvriendelijk schoonmaken? Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda met deze 18 unieke recepten. Begin vandaag nog!
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

12 huishoudelijke cadeautjes onder de €15 die iedereen te gek vindt!

Zit je ook altijd zo te tobben wat je nu weer moet kopen voor die ene vriendin? Met deze hippe, huishoudelijke cadeautjes maak je iedereen blij!

De ultieme gids tegen hoofdluis, 10 dingen die je moet weten!

Hoe voorkom je hoofdluis en hoe behandel je het haar als dat vol zit met neten en hoofdluizen? Hier alles wat je moet weten over hoofdluizen en de behandeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN