Het konijnenhok schoonmaken doe je zo

Mijn dochter wilde zo graag een konijn voor haar verjaardag. ‘Prima!’ zei ik – huisdieren horen er nu eenmaal bij – ‘Maar dan nemen we er wel twee! Anders is het zielig.’ Zo gezegd zo gedaan. Even los van het feit dat die twee elkaar zo aardig vonden dat we op een goed moment acht konijnen hadden, kan het best een karwei zijn om het hok schoon te houden (helemaal als het er ineens in totaal 8 zijn!) Hierbij alle ins en outs betreft een schoon konijnenhok!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Groene aanslag verwijderen uit het drinkflesje

Zie je vanwege de alg het water niet meer dan wordt het eens tijd om het drinkflesje schoon te maken. Gelukkig duurt dit klusje niet langer dan een minuut en daarna oogt het flesje alsof het nieuw uit de winkel komt.

Hoe krijg je het schoon?

Met een trechter gooi je er een laagje rijst in, je vult het flesje voor de helft met water, draait de dop erop, even flink schudden en de rijst is groen en het flesje weer schoon!

Hoe maak je het konijnentoiletje schoon?

Als je wilt voorkomen dat je konijn overal poept en plast is het raadzaam om vanaf het begin je konijn zindelijk te maken.

Om je konijn zindelijk te krijgen kun je het beste géén bodembedekking gebruiken. Je zet enkel hier en daar een toiletje neer met absorberend spul erin (zelf gebruik ik hennepvezel) en je konijn verkiest al snel het toiletje boven een andere plek om zijn behoefte te doen.

Tegen de tijd dat het kouder wordt, is je konijn zindelijk en kun je voor extra warmte de bodem van het slaaphok bedekken met stro.

Nog een tip: hang een hooiruif bij het toiletje, konijnen knabbelen graag hooi als ze aan het keutelen zijn, zo krijg je je konijn dus nóg sneller zindelijk.

Maar nu komt het: na een tijdje zul je zien dat er op de bodem van het toiletje een bruinige, aangekoekte laag ontstaat, oftewel: opgedroogd plas.

Hoe verwijder je opgedroogde plas uit het konijnentoilet?

Om dit weg te krijgen doe je een laagje natuurazijn in het toiletje en dat laat je een kwartier weken. Daarna poets je de aangekoekte plas met gemak weg met een schuursponsje. Je spoelt het toiletje schoon onder de buitenkraan en het toilet is weer klaar voor gebruik.

Is de aangekoekte plaslaag hardnekkig, dan laat je het een hele nacht weken in azijn. In plaats van het toiletje zet je tijdelijk een teiltje met hennepvezel in het konijnenhok. Of je zorgt ervoor dast je een reserve toiletje hebt. De plaslaag weekt los en de volgende dag spoel je de restanten moeiteloos weg.

Het konijnenhok schoon houden

Eens per week het konijnenhok schoonmaken is niet van deze tijd. Als je het hok niet voorziet van bodembedekking en in de winter enkel stro in het slaaphok doet, als je dagelijks de toiletjes verschoont en met een stoffer en blik wat verdwaalde keuteltjes bij elkaar veegt dan hoef je eigenlijk maar eens per maand het hok wat grondiger aan te pakken.

Je zet gewoon even je konijn in een ren, smeert de binnenkant van het hok in met groene zeep en spuit de boel schoon met een tuinslang of hogedrukspuit. In de winter vervang je eens in de week het stro voor nieuwe. Zo simpel is het eigenlijk en het kost je maar 5 minuten per dag.

Het konijnenhok ontsmetten

Ten slotte is het belangrijk voor de gezondheid van je konijn om het konijnenhok een of twee keer per jaar te ontsmetten. Je haalt het hok eerst helemaal leeg en reinigt dan het gehele hok met Dettol. Vergeet het hok erna niet grondig schoon te spuiten want anders ligt je konijn straks met zijn pootjes omhoog.

Succes met schoonmaken!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN