Huisdieren

Het konijnenhok schoonmaken, 4 beste tips!

Je dochtertje wilde zo graag een konijn! Eerst ging er nog een discussietje aan vooraf met manlief, maar dan gaan jullie beiden overstag. Mét als voorwaarde dat je dochter het hok schoon houdt. Uiteindelijk loopt het net iets anders en komt het erop neer dat jíj het hok schoonmaakt. Dus bij deze: het konijnenhok schoonmaken doe je zo!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
konijnenhok schoonmaken

Groene aanslag verwijderen uit het drinkflesje

Het konijnenhok schoonmaken klinkt zo simpel, maar niet alleen het hok wordt vies, ook het drinkflesje kan zo smerig worden dat je vanwege de alg het water niet meer ziet. Gelukkig krijg je dit heel makkelijk schoon en duurt dit klusje niet langer dan een minuut!

Hoe?

  1. Met een trechter gooi je een laagje rijst in het drinkflesje. 
  2. Je vult het flesje voor de helft met water.
  3. Je draait de dop erop, even flink schudden en de rijst is groen en het flesje weer schoon!

Hoe maak je het konijnentoiletje schoon?

Als je wilt voorkomen dat je konijn overal poept en plast is het raadzaam om vanaf het begin je konijn zindelijk te maken.

Om je konijn zindelijk te krijgen kun je het beste géén bodembedekking gebruiken. Je zet enkel hier en daar een toiletje neer met absorberend spul erin (zelf gebruik ik hennepvezel) en je konijn verkiest al snel het toiletje boven een andere plek om zijn behoefte te doen.

Tegen de tijd dat het kouder wordt, is je konijn zindelijk en kun je voor extra warmte de bodem van het slaaphok bedekken met stro.

Nog een tip: hang een hooiruif bij het toiletje, konijnen knabbelen graag hooi als ze aan het keutelen zijn, zo krijg je je konijn dus nóg sneller zindelijk.

Maar nu komt het: na een tijdje zul je zien dat er op de bodem van het toiletje een bruinige, aangekoekte laag ontstaat, oftewel: opgedroogd plas.

Hoe verwijder je opgedroogde plas uit het konijnentoilet?

Om dit weg te krijgen doe je een laagje natuurazijn in het toiletje en dat laat je een kwartier weken. Daarna poets je de aangekoekte plas met gemak weg met een schuursponsje. Je spoelt het toiletje schoon onder de buitenkraan en het toilet is weer klaar voor gebruik.

Is de aangekoekte plaslaag hardnekkig, dan laat je het een hele nacht weken in azijn. In plaats van het toiletje zet je tijdelijk een teiltje met hennepvezel in het konijnenhok. Of je zorgt ervoor dat je een reserve toiletje hebt. De plaslaag weekt los en de volgende dag spoel je de restanten moeiteloos weg.

Het konijnenhok schoon houden

Eens per week het konijnenhok schoonmaken is niet van deze tijd. Als je het hok niet voorziet van bodembedekking en in de winter enkel stro in het slaaphok doet, als je dagelijks de toiletjes verschoont en met een stoffer en blik wat verdwaalde keuteltjes bij elkaar veegt dan hoef je eigenlijk maar eens per maand het hok wat grondiger aan te pakken.

Je zet gewoon even je konijn in een ren, smeert de binnenkant van het hok in met groene zeep en spuit de boel schoon met een tuinslang of hogedrukspuit. In de winter vervang je eens in de week het stro voor nieuwe. Zo simpel is het eigenlijk en het kost je maar 5 minuten per dag.

Het konijnenhok ontsmetten

Ten slotte is het belangrijk voor de gezondheid van je konijn om het konijnenhok een of twee keer per jaar te ontsmetten. Je haalt het hok eerst helemaal leeg en reinigt dan het gehele hok met Dettol. Vergeet het hok erna niet grondig schoon te spuiten want anders ligt je konijn straks met zijn pootjes omhoog.

Dat was het weer! Alles voor een schoon konijnenhok! Succes met schoonmaken!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN