Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Gft weggooien? Begin nu met composteren voor beginners

gft weggooien composteren voor beginners
gft weggooien composteren voor beginners
Gooi jij nog steeds je groente- fruit- en tuinafval in de kliko? Dat is hartstikke zonde want je kunt er perfect compost van maken. Hoogtijd om eens te laten zien dat onze boeren een geniale truc hebben op het gebied van gft recyclen… En het leuke is: wij kunnen dat ook! Waarom zou je gft weggooien als het anders kan?

Composteren voor beginners

Gft weggooien? Waarom zou je? In plaats van dat je het gft afval in de groenbak werpt, kun je het perfect gebruiken als compost voor je tuin zodat je grond super vruchtbaar wordt en je er de mooiste planten kunt laten groeien, net als onze boeren die compost gebruiken voor betere begroeiing.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, de meest simpele manier is om willekeurig één of meerdere kuilen te graven in je tuin. Op boerderijen zullen onze protesterende boeren eerder geulen graven, maar de meeste doorsnee tuinen zijn hier uiteraard niet voor geschikt.

Hoe composteer je gft afval in de tuin?

De volgende stappen moet je ondernemen om je gft te composteren:

 1. Spaar je gft afval op of doe het in etappes.
 2. Om het composteren te versnellen kun je je gft-afval het beste in de keukenmachine gooien; hoe meer de boel in kleine stukjes wordt gehakt, hoe sneller het gft-afval composteert.
 3. Graaf een flinke kuil in je tuin van een meter diep (de buren zullen meteen denken dat je een lijk gaat begraven. ‘Het is voor een goed doel!’ roep je dan!)
 4. Bewaar de grond die je eruit hebt gegraven in bijvoorbeeld een berg ernaast.
 5. Elke keer als je een laag groenafval in de kuil werpt, dek je het af met een laagje bewaarde grond van ongeveer 2,5 centimeter hoog.
 6. Bevochtig de kuil na elke nieuwe laag en houdt de boel tussendoor ook goed vochtig om het ontbinden van het gft te versnellen.
 7. Is de kuil nog maar 10 tot 20 centimeter diep dan dek je die tot de oppervlakte af met aarde.
 8. Nu kun je er weer zaadjes zaaien (als het seizoen ernaar is) of graszoden of iets anders overheen laten groeien en zie je over een tijdje niets meer van jouw boeren-activiteit.
gft weggooien composteren

Waar moet je op letten als je gft-afval gaat composteren?

 • Kies voor de kuil een plek uit waar je makkelijk bij kunt, niet dat je je eerst door een weelderige struik moet worstelen om erbij te kunnen.
 • Kies een schaduwrijke plek uit waar niet te veel wind staat.
 • Heb je een sloot of ander watertje in de buurt van je huis, zorg dan dat de kuil minimaal 5 meter van het water af is.
 • Maak de kuil eens in de zoveel dagen flink nat met de tuinslang, helemaal bij droog, zonnig weer. Ondergrondse compost composteert langzamer en door het te bewateren versnel je het proces.
 • Om rotting te voorkomen moet je de compostkuil twee keer per jaar met een hooivork omgooien zodat er genoeg lucht bij komt.
 • Zorg voor variatie in de composthoop: zowel vochtig als droog materiaal, zowel slap als stevig materiaal, zowel koolstofrijk als stikstofrijk spul. Mix het lekker door elkaar. Denk aan stro met gras en sla met fruit, tuinafval met koffiedik en ga zo maar door.
 • De volgende ingrediënten mogen niet bij het compost: hondenbotjes of andere botjes, brood, gekookt voedsel, kaaskorsten, houtskool, theezakjes, koffiepads, (gestold) vet, wol, haren, watten, kattenbakkorrels en zieke planten.)
 • Poep mag wel, maar alleen van onze planteneters, dus wel konijnenkeutels en caviakeutels, ik zou ze alleen niet in de keukenmachine gooien…
 • Doe je het goed, dan duurt het op deze manier ongeveer een jaar voordat je gft-afval compost is geworden, geduld is een schone zaak.

Kant en klare compostsilo

Zie je het niet zitten om een flinke kuil in je tuin te graven, dan kun je ook overwegen om een compostsilo aan te schaffen. Onderstaande volledig inklapbare compostsilo heeft ruimte voor 400 liter compost en heeft twee openingen: een deksel aan de bovenkant waar je afval in kunt gooien en een opening aan de voorkant waar je het compost kunt omwoelen of eventueel verwijderen. Omdat de wanden voorzien zijn van thermolen is er in de silo een constante hoge temperatuur waardoor het gft sneller wordt afgebroken.

600l - H107x91x91cm
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:36 pm

6 Voordelen van zelf-composteren

 1. Het afval hoeft dankzij het zelf-composteren niet vervoerd te worden. Organisch afval bevat veel water en is daardoor loodzwaar. Het niet vervoeren van deze loodzware afvalstoffen bespaart brandstof en energie.
 2. Het afval komt niet op een stortplaats terecht waar ondanks de moderne technologie toch wat broeikasgassen vrijkomen.
 3. Het afval hoeft niet verwerkt te worden. Dat doe je immers al zelf.
 4. Compost verrijkt de bodem, het helpt vocht vast te houden en het helpt zelfs om bodemerosie onder controle te houden. Composteren kan bovendien het groeiseizoen verlengen door de bodemtemperatuur te matigen en onderdrukt plantenziekten en plagen. Met andere woorden: als je gaat composteren krijg je mooiere en gezondere begroeiing.
 5. Met compost in je grond hoef je de toekomstige begroeiing erboven minder water te geven omdat compost perfect water opneemt en het langzaam afgeeft aan de planten en het gras. Super handig als je tijdens een hittegolf niet mag sproeien!
 6. Als je zelf compost produceert bespaar je kosten aan compost of mest die je in het tuincentrum koopt.

Doe je het composteren goed, dan ben je op dit gebied net als onze protesterende boeren heel milieuvriendelijk bezig! Het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen, of beter gezegd: ‘bevredigend’, want als je gaat composteren ben je je veel meer bewust van afval en draag je een steentje bij aan een schoner milieu!

Als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat het een heel meditatief klusje is. Zelfs het graven van de kuil. Onze boeren doen het zo slecht nog niet. Succes ermee!

Niet alleen gft hoeft zomaar in de groenbak te belanden voor een schoner milieu, ook oude spullen kun je op een milieuvriendelijke manier kwijt. Meer hierover kun je lezen in: Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

tuinkussens wassen en impregneren
Summertime
teak meubelen reinigen
Zo doe je dat!