Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Met dit gratis schoonmaakschema houd je je huis 100% schoon

gratis schoonmaakschema
gratis schoonmaakschema
Of je nou een fulltime job hebt, vijf kinderen om je heen hebt fladderen of een hobby hebt die veel tijd in beslag neemt… Met dit schoonmaakschema krijg je je huishouden onder controle. Zo houd je genoeg tijd over om leuke dingen te doen en blijft je huis lekker fris.

Schoonmaakschema huishouden

Mijn schoonmaakschema ziet er vrij simpel uit (zie hier). En dat is het ook! Het zit namelijk zo: je huis hoeft echt niet in één dag schoongemaakt te worden. Verdeel je het schoonmaken over een aantal dagen dan ben je ten eerste snel klaar en ten tweede doe je het veel grondiger. Tussendoor kun je dan de dagelijkse klusjes doen. Extra schoonmaakklusjes plan je in. Je kiest een moment dat je er tijd voor hebt. Zo houd je de boel goed op orde.

Maak je er een gewoonte van om iets wat je ziet direct aan te pakken dan scheelt dat bovendien veel tijd tijdens de ‘grote schoonmaak’. Zie je een vetvlek op het raam, poets die meteen schoon. Het kost je maar een paar seconden. Verwijder tussendoor met een vloerwisser haren van de vloer (vooral in de badkamer!) Op deze manier is schoonmaken kinderspel.

Voorbeeld schoonmaakschema badkamer

Je kunt eens in de week je badkamer flink schrobben, maar leer je jezelf bepaalde schoonmaakgewoontes aan, dan kost de ‘grote schoonmaak’ van je badkamer je hooguit 10 minuten.

Hoe pak je dat aan? Zorg dat je standaard in de badkamer een pak (milieuvriendelijke) hygiënische doekjes hebt klaarliggen. Douche je ’s avonds dan haal je een lapje over de wasbak en de wc. Na het douchen maak je de tegels, douchewand en kraan droog met een droogdoek met ruitstructuur.

Of, nog makkelijker, je sprayt dit recept op alles wat nat is: Je doet 50 ml azijn, 150 ml water en vijf druppels tea tree olie in een spuitflesje. Het flesje schud je voor elk gebruik. Spuit alles onder en laat het drogen aan de lucht. Hiermee voorkom je schimmel en kalk.

Ik zeg altijd: schoonmaken doe je met je ogen. Zie je iets wat niet hoort… Zoals een beginnend schimmeltje of kalk… Haal het meteen weg voordat het zich als een olievlek door je badkamer verspreidt. Hoe kleiner het is, hoe makkelijker je het verwijdert. Dit klusje kun je dan weer van de ‘grote schoonmaak’ afvinken.

Al dit soort rituelen zorgen ervoor dat de badkamer redelijk netjes en schoon blijft. Doe je het niet dan heeft de badkamer het zwaar te verduren. Rondslingerende potjes, flesjes en andere items zorgen voor veel stof. Achterblijvend vocht zorgt voor schimmel en kalk. Iets direct aanpakken scheelt je heel veel tijd en ellende.

verwijderen van schimmel-

Voorbeeld schoonmaakschema keuken

Voor de keuken geldt precies hetzelfde. Je komt heel ver als je dagelijks een lapje over het aanrecht, de afzuigkap en het fornuis haalt. Maar ook dan zijn er best wat plekjes in de keuken die over het hoofd worden gezien. Kijk maar eens in je oven. Of in de ovens van je vrienden. Ook daarvoor geldt: lekker bijhouden.

Haal je bijvoorbeeld na elk gebruik een lapje over de binnenkant van je oven en was je de bakplaat af of zet je hem in de vaatwasser… dan hoef je vervolgens niet eens per jaar alles uit de kast te trekken om er prehistorische etensresten uit te bikken.

Tref je gele vlokken aan in je thee, wacht dan niet tot het erger wordt, maar pak het direct aan. Een waterkoker ontkalken is zo ongeveer wel het meest simpele klusje dat er is. Lees maar eens: Waterkoker ontkalken in 4 super simpele stappen.

En je hoeft echt niet een hele dag uit te trekken om je keukenkastjes uit te soppen. Heb je daar simpelweg geen tijd voor, neem dan de tijd. Doe elke dag 1 kastje. Dat kost je hooguit 5 minuten. Na twee weken is je keuken weer stralend schoon.

Eenvoudig schoonmaakschema

Nu ik heb uitgelegd hoe je je kleine schoonmaaktaken kunt verdelen over meerdere dagen of weken wordt het tijd om (nogmaals) mijn schoonmaakschema te delen. De dagen van de week kun je natuurlijk aanpassen, het is maar net wat voor jou het beste uitkomt. Download hier het schema, print het uit, plak het op je koelkast en doe er je voordeel mee. Succes!

gratis schoonmaakschema

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden