Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Het geheim van een perfect ingedeelde voorraadkast

voorraadkast indelen
voorraadkast indelen
Puilt jouw voorraadkast ook uit met achterin een heleboel potjes waar je niet bij kan en waarvan hoogstwaarschijnlijk de uiterste datum is verstreken? Het wordt tijd om de voorraadkast opnieuw te organiseren met een goed opbergsysteem. Het ideale opbergsysteem voor de voorraadkast bestaat, je moet het maar net weten!

De ideale voorraadkast

Met bewondering bekeek ik eens de voorraadkast van een vriendin. Die is namelijk zo ondiep dat er alleen potjes en blikjes naast elkaar geplaatst kunnen worden. Ideaal! Zo kunnen er nooit potjes naar achteren verdwijnen. 

Nu hebben de meeste huizen een ingebouwde voorraadkast, en die kast is in negen van de tien gevallen ook nog eens heel diep. Daar schuilt het gevaar van chaos. 

Ook ik heb zo’n ingebouwde diepe voorraadkast en met het schaamrood op mijn kaken beken ik dat (door toedoen van mijn man en kinderen, jaja!) mijn voorraadkast er op een gegeven ogenblik zo uitzag:

rommel voorraadkast
En dit is maar het tipje van de sluier…

Hoe deel je de voorraadkast in?

Ik heb lang nagedacht over een beter systeem, ik wilde namelijk een kast creëeren die vergelijkbaar is met die van mijn vriendin. Iets waardoor je niet meer kan stapelen en proppen.

Nadat ik het helemaal had uitgedacht en alle materialen in huis had om het te verwezenlijken, ben ik aan de slag gegaan met als resultaat: een voorraadkast die er nu – twee maanden later – nog steeds keurig uitziet. Wat is mijn geheim?

De voorraadkast reorganiseren

Voordat je de kast opnieuw gaat indelen moet je eerst alles eruit halen, alle jaartallen scannen en alles weggooien wat verlopen is. Dit is het minst leuke, meest tijdrovende klusje van het reorganiseren van de voorraadkast.

Een sopje over de planken van de voorraadkast

Ook al sta je te popelen om de kast weer in te delen… wacht toch nog maar even. Wellicht heb je het zelf al opgemerkt, maar anders: kijk maar eens goed naar de planken. Zie je het? Kruimels, restjes kruiden, korreltjes… Er moet een sopje doorheen, of beter nog: eerst de planken schoon zuigen en dan een sopje. Als je het doet, doe het dan maar goed.

Het organiseren van de voorraadkast

Om de voorraadkast te ordenen moet je eigenlijk in verschillende lagen denken. De ene voorraadkast is de andere niet, dus evalueer wat er mogelijk is!

Zo heb ik het gedaan: Helemaal achterin heb ik met behulp van twee tegels een plankje geplaatst (een overgebleven stukje van de laminaatvloer van mijn dochter ter breedte van de kast) zodat daar een rij potjes op kunnen die boven alles wat ervoor komt te staan uit piekt. Je kunt natuurlijk van alles bedenken om achterin de kast een smal plankje te plaatsen dat hoger is dan de rest.

Vervolgens vond ik bij Aliexpress een uitschuifbaar rekje dat je tot 69 centimeter in de breedte kunt uitschuiven. Het duurde een aantal weken voordat het aankwam vanuit China, maar toen het er eenmaal was, was ik zo blij als een kind. Nu kon ik eindelijk de kast opnieuw indelen en het rekje voor het smalle hoge plankje plaatsen zodat ik er dingen op en onder kon zetten.

En dit is het resultaat:

voorraadkast opgeruimd origineel

Bij de Action kocht ik nog wat ladekastjes om macaroni, rijst, spaghetti, uien en versnaperingen in op te slaan. Voor de chips heb ik nu onderin de voorraadkast een Curverbox zonder deksel.

Voor een totaler beeld van mijn huidige voorraadkast:

voorraadkast organiseren

Zo heb je alles bij elkaar en is het voor alle huisgenoten meer dan duidelijk waar alles hoort te staan.

4 grote voordelen van een opgeruimde voorraadkast

Zit er geen duidelijk opbergsysteem in je kast, dan wordt het binnen mum van tijd een chaos. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan onderstaande voordelen van een nette voorraadkast.

  • Heb je een georganiseerde voorraad dan loop je geen risico dat de inhoud van blikjes uit 1990 ergens achterin een eigen leven begint de leiden.
  • Is je kast op orde dan is de kans kleiner dat je voorraad inslaat die je al hebt, wat moet je met tien blikken knakworst?
  • Als jouw voorraadkast handig is ingedeeld dan hoef je er tijdens het maken van een boodschappenlijstje maar één blik op te werpen om te zien wat je nodig hebt.
  • Zit er een duidelijk systeem in jouw kast dan snappen je kinderen en je man of vrouw direct waar alles moet staan en blijft het langer opgeruimd, krijg je ook geen gegraai van kinderhandjes die op zoek zijn naar die lekkere koekjes.

Handige gadgets om je voorraadkast te organiseren

Er zijn ontzettend veel handige opbergsystemen om de boel weer overzichtelijk te maken. Wat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte en de diepte van jouw kast. Ter inspiratie hieronder wat gadgets die je verder kunnen helpen.

Als er erg veel ruimte over is kan een of twee hangmandjes handig zijn, daar kun je bijvoorbeeld het fruit of pasta in bewaren.

2 stuks 42x27 cm
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:58 pm

Bij Aliexpress heb je een superhandig dienblad dat roteert, dat kun je dus zo uit de kast pakken, maar ook even ronddraaien, op zoek naar het juiste flesje of potje. Hier zou je bijvoorbeeld alle olieflesjes in kunnen bewaren.

Een andere handige oplossing is het opbergtrapje van Aliexpress, deze is 30 centimeter breed en je zou er eventueel twee naast elkaar kunnen zetten. De tredes zijn 8 cm diep en daar passen dan perfect blikjes en potjes op. Deze organizer wordt eigenlijk verkocht als make-up organizer, maar soms moet je gewoon even verder denken…

Heb je een wat smallere voorraadkast dan kun je ook een bordenrek gebruiken om het een en ander overzichtelijk op te bergen. Je kunt er kruiden in plaatsen of potjes en je hebt meteen drie lagen gewonnen zonder dat je dingen gaat stapelen.

25 x 25 x 19 cm (lxbxh)
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:34 pm

Dit waren maar een paar voorbeeldjes, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat voordat je begint met het reorganiseren van je voorraadkast, je eerst goed nadenkt hoe je de kast zo efficiënt mogelijk kunt inrichten, dat je in verschillende lagen denkt en dat je categoriseert; alle pasta bij elkaar, alle ontbijtspullen bij elkaar, alle blikjes bij elkaar etcetera.

Heel veel succes ermee!

Wil je meer opruimtips? Zie dan mijn andere artikelen over opruimen.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel