Opruimen

Hoe je in 5 stappen je huis op orde krijgt voor de kerst

Het zijn de drukste dagen van het jaar! Sinterklaas is nog niet weg of de kerstdoos wordt alweer van zolder geplukt. Stiekem droom je van een tropisch eiland om rustig bij te komen. Maar niks daarvan! Nieuwjaar staat alweer voor de deur. Hoe krijg je je huis op orde in al deze hectiek?
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Stap 1: De woonkamer ontspullen voor het ultieme kerstgevoel

Wil je je huis op orde hebben voor de kerst, trek dan niet meteen alle kerstspullen van zolder. Doe eerst alle decoratieve spulletjes in je woonkamer in een doos en ruim alles wat op het oog rommelig is op. Je zult zien: het is zo gepiept en de kerstboom en alle andere kerstdecoraties springen er veel mooier uit.

Stap 2: Wat is het thema van jouw kerstboom?

Bedenk van te voren hoe je je kerstversiering wilt hebben. Ik kies zelf al een aantal jaren voor enkel wit in de boom, het is lekker sereen in die donkere takken. Ik heb een apart doosje met enkel witte kerstversiering. Ik hoef dus voor de boom alleen dat doosje en de verlichting van zolder te halen.

Stap 3: Speelgoed opruimen voor meer speelplezier in de kerstvakantie

Om twee redenen is het handig om speelgoed vlak voor of aan het begin van de kerstvakantie op te ruimen. Na Sinterklaas weet je soms niet meer waar je het allemaal laten moet; tijd dus om dingen weg te doen, te doneren of te verkopen.

De tweede reden is dat het voor je kinderen weer overzichtelijk wordt wat ze allemaal hebben. In plaats van wegkruipen achter de iPad, gaan ze gewoon lekker spelen met alles wat je tijdens het opruimen bent tegengekomen. Meer over speelgoed opruimen kun je lezen in De kinderkamer opruimen en voortaan altijd netjes houden

Stap 4: De keuken aan kant maken voor de feestdagen

Mocht je gasten ontvangen, dan hoort je keuken netjes te zijn. Het is ook leuker om een diner te bereiden in een overzichtelijk, goed georganiseerde keuken. Dat scheelt zo veel stress.

Zorg dat het aanrecht leeg en schoon is, check de afzuigkap (die is vaak smeriger dan je zou denken), check de kastjes… Het lijkt een enorme opgave, maar je kunt ook zeggen: één kastje per dag. Heb je tien kastjes, dan begin je tien dagen voor 1e kerstdag. Kom je dingen tegen die je nooit gebruikt: weg ermee! Je gaat het waarschijnlijk ook nooit gebruiken!

Meer tips voor een schone keuken kun je lezen in: Hoe schoon is jouw keuken?

Stap 5: Het tuinpad aanvegen voor een welkom gevoel

Of je nou wel of geen gasten ontvangt: het tuinpad is het eerste wat je ziet als je bij jouw voordeur wilt komen. Na enkele stormachtige dagen ligt je tuinpad vol met modderige bladeren en andere troepjes.

Gewoon even opvegen, dat is zo gebeurd en je entree is weer om trots op te zijn. Kun je nog een kerstkrans aan je deur hangen en mensen, inclusief jijzelf, voelen zich meteen welkom.

Zie je, het valt best mee! Deze 5 stappen zorgen ervoor dat je straks helemaal ontspannen van de kerst kunt genieten, zonder kleine ergernissen. Je grote opruimactie komt wel in het voorjaar. Nu is het tijd voor de feestdagen. Dat betekent ook: loslaten! Niet dat je als een gek blijft rondrennen. Maak tijd vrij voor je familie en vrienden en stel je verwachtingen een beetje bij. Met deze paar kleine ingrepen gaat dat zeker lukken!

Kun je het toch niet laten om in de kerstvakantie je huis eens flink op te ruimen, dan kun je in Snel opruimen met de deze geniale 4-dozen-methode lezen hoe je dat razendsnel doet, zo houd je toch nog tijd over om van je vrije dagen te genieten.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN