Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Heb jij een schone keuken? Check deze 11 vragen!

tips schone keuken
tips schone keuken
Mijn man kookt… maar de keuken ziet er vervolgens uit alsof er een blik tomatenpuree is ontploft. Ik ben al zo blij dat ik iedere avond mag smullen van zijn kookprestaties. Na de aanslag ben ik degene die met schuursponsjes in de weer gaat. Check aan de hand van 11 belangrijkste vragen of jouw keuken ook zo schoon is.

Voedselvergiftiging door bacteriën

Eerst nog even dit: in de keuken kan het wemelen van de bacteriën. Van de verkeerde bacteriën kun je voedselvergiftiging krijgen. De meest voorkomende voedselvergiftigingen zijn salmonella, E. coli, listeria en staphylococcus-bacteriën. Om te voorkomen dat het zover komt, is het schoonhouden van de plek waar je kookt heel belangrijk.

Om de bacteriën aan te pakken hoef je niet meteen een chemische oorlog te voeren met behulp van giftige schoonmaakmiddelen. Er zijn veel vriendelijkere producten waarmee je je keuken brandschoon krijgt. Check hieronder wat je allemaal kunt doen voor een schone keuken!

Hoe vaak was je je keukentextiel?

Vaatdoekjes, schuursponsjes, theedoeken en handdoekjes moeten dagelijks vervangen worden, deze doekjes zijn broedplaatsen van bacteriën. Goed nieuws: bacteriën kunnen niet tegen hoge temperaturen dus gooi ze na het wassen (minimaal 60°C) in de droger of hang ze in het zonnetje.

Zijn de tafel en het aanrecht schoon genoeg?

Ook de tafel en het aanrecht (inclusief kookplaat) horen brandschoon te zijn. Om giftige schoonmaakmiddelen te vermijden, kun je zelf een spray maken met een liter water en een theelepel lavendelolie, dan gaat je huis ook nog eens heerlijk ruiken.

Lavendelolie werkt perfect tegen bacteriën en bovendien houdt het vliegen, muggen, kakkerlakken en mieren op afstand.

Jacob Hooy 10 ml
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:24 pm

Reinig je de houten snijplanken op de juiste manier?

Houten snijplanken zijn van nature antibacterieel, mits ze op de juiste manier worden schoongemaakt. Hiermee verminder je de kans op kruisbesmetting. Na het koken kun je de planken met afwasmiddel en water schoonmaken, daarna strooi je er wat zout op en schrob je stevig met een schoon schuursponsje. Je kunt de snijplank nog even inwrijven met een schijfje citroen of je legt de plank in het zonnetje om de bacteriën te doden.

Denk nooit voor het gemak: hup, in de vaatwasser ermee! Door de combinatie van warmte en water in de gesloten ruimte van je vaatwasser kan het hout gaan splijten, kromtrekken of barsten.

houten snijplank schoonmaken

Hoe schoon is jouw koelkast?

De koelkast is vaak een plek die over het hoofd wordt gezien. Allereerst is het verstandig om een koelkastthermometer in de koelkast te plaatsen, zodat je zeker weet dat de temperatuur altijd onder de 5 °C blijft. Zo hebben bacteriën minder vrij spel.

Verder is het verstandig om wekelijks een (schoon!) lapje door de koelkast te halen. Dat klinkt als een enorme opgave, maar als je het bijhoudt, valt dat reuze mee. Maak er een gewoonte van, bijvoorbeeld vlak voordat je boodschappen gaat doen.

Om schimmels en bacteriën in de kiem te smoren, kun je het beste wat natuurazijn op het schoonmaakdoekje spuiten.

De groentelade is volgens de NSF International de smerigste plek in de koelkast. Volgens testjes bleken er veel bacteriën, gist en schimmels in de groentela te zitten.

Het regelmatig schoonmaken van de groentela is dan ook erg belangrijk. Gelukkig passen de meeste groentelades prima in het onderste rek van de afwasmachine en worden ze zo ook weer lekker schoon.

Xavax Green Eco
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:42 pm

Houd je de gootsteen dagelijks bij?

Ook voor de gootsteen kun je perfect natuurazijn gebruiken. De gootsteen gaat er ook nog eens prachtig van glimmen. Je plonst een scheutje op een microvezeldoek en neemt de boel even af.

Om problemen met de afvoer te voorkomen, doe je wekelijks twee eetlepels baking soda en twee eetlepels natuurazijn in het afvoerputje. Spoel het goedje een half uur later weg met een liter kokend water. Mocht er iets van een verstopping zitten dan heb je dat met dit goedje verholpen en ook hiervoor geldt weer: alle bacteriën gaan naar het rijk der hemelen.

Arm & Hammer 454gr
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:31 pm

Hoe ziet jouw voorraadkast eruit?

Als je de voorraadkast niet bijhoudt, kom je op een gegeven ogenblik op een punt dat er achterin allemaal potjes staan waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Houdt het netjes, geordend en opgeruimd en neem de planken met regelmaat af met lavendelolie om ongewenst gespuis op afstand te houden.

voorraadkast indelen

Kun je in de keuken van de vloer eten?

De vloer van je keuken kan enorm smerig worden. Er valt nog weleens iets op de grond of er spat olie uit de pan.

Heb je een donkere vloer dan zie je alle viezigheid niet of nauwelijks, maar het is er wel! Vergeet dus niet de vloer schoon te houden.

De meeste vloeren kunnen worden gezeemd met een mix van water en natuurazijn. Doe je de mix in een sprayfles dan is het klusje zo gepiept. Heb je een houten vloer, dan kun je beter geen azijn gebruiken, maar bijvoorbeeld groene zeep.

top 5 beste dweilen

Hoe was jij af?

Op de ouderwetse manier afwassen is het meest hygiënisch; je maakt een sopje met heet water en een druppeltje afwasmiddel, schrobben maar, afspoelen en direct afdrogen!

Gebruik je toch liever de afwasmachine? Spoel alles dan eerst schoon voordat je de vaat in de machine zet. Doe je dat niet dan klotst er een ranzige bacteriesoep door je machine; heet water doodt dan wel de bacteriën maar achtergebleven etensresten kunnen ervoor zorgen dat er weer nieuwe groeien.

Is de vaatwasmachine uitgeruimd, laat hem dan een klein beetje open staan om de lucht te laten circuleren. Maak de filters regelmatig schoon en haal eens per week een doekje door de vaatwasmachine (met natuurazijn bijvoorbeeld.)

Hoop je dat je gasten niet de staat van jouw oven zien?

Hier gaat het hoe dan ook bij heel veel mensen mis: de oven! Terwijl het schoonmaken ervan reuze meevalt, als je het maar op de goede manier doet.

Strooi een ruime hoeveelheid baking soda in je oven (en op de bakplaat!), spuit voor het schuimende effect natuurazijn eroverheen en laat het minimaal 30 minuten intrekken (hoe viezer en aangekoekter, hoe langer).

Spoel en veeg de substantie weg en schraap de restanten eraf met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen.

Ook geschikt voor keramische kookplaten
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:39 pm

Hoe vaak haal je een lapje over de deurtjes van je keukenkastjes?

Als je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst een lapje over de deurtjes van je keuken hebt gehaald, dan moet je dat maar eens voor de grap doen. Je zult zien hoeveel vuil je ervan af haalt. Doe dit vaker dan eens per jaar en spray er wat lavendelolie op om en einde te maken aan al die bacteriën.

Hoe schoon zijn jouw keukenkastjes?

Zie je er erg tegenop om de keukenkastjes schoon te maken? Doe dan een kastje per dag. Eén kastje maar… het kost je gemiddeld waarschijnlijk niet meer dan vijf minuten. Als je na een paar weken of maanden ontdekt dat een van de kastjes begint te vervuilen, begin je weer van voor af aan.

Gratis printable checklist

Ontdek je nu door het lezen van dit artikel dat jouw keuken niet zo schoon is als dat je aanvankelijk dacht? Dan wordt het tijd voor een grote beurt. Als je dat eenmaal hebt gedaan, print dan onderstaande checklist uit, hang die als reminder aan een van de keukenkastjes zodat je voortaan altijd een schone keuken hebt. Succes ermee!

Checklist schone keukenDownload
checklist schone keuken

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

keramische kookplaat ingebrande vlekken
Zo doe je dat!
afzuigkap schoonmaken
Vet handig!