Textiel

In 5 simpele stappen een matras schoonmaken met Baking Soda

Persoonlijk krijg ik de griezeltjes van het idee dat er in een gemiddeld matras tussen de 100.000 en 1.5 miljoen huisstofmijten zitten die als maaltijd jouw huidschilfers oppeuzelen. Helaas past een matras niet in de wasmachine, maar evengoed kun je je matras in 5 stappen weer heerlijk fris krijgen. Aan de slag dus!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
matras schoonmaken met baking soda

In 5 stappen een matras schoonmaken

Stap 1

Matras schoonmaken met de stofzuiger

Wil je je matras schoonmaken met Baking Soda, dan pak je eerst de stofzuiger uit de kast. Je gebruikt het opzetstuk met de breedste borstel en maak die eerst even goed schoon, bijvoorbeeld met dettol med of hygiënische schoonmaakdoekjes. Zuig het matras aan beide kanten goed schoon zodat je het textiel ontdoet van haren, stof, mijten en ander onzichtbaar gespuis.

Stap 2

Vlekken verwijderen uit matras

Vlekken wil je niet in je matras. Dat maakt het aanzien van het vuile textiel extra smerig.

Om vlekken te verwijderen meng je 30 millimeter waterstofperoxide met een eetlepel afwasmiddel. Dit goedje roer je even goed door elkaar totdat het gaat schuimen. Dan dompel je er een oude nagelborstel in en schrob je zachtjes in de vlekken van het matras. Met een vochtige doek poets je de restjes weg.

Let op: traagschuim mag niet nat worden dus bij traagschuimmatrassen gebruik je zo min mogelijk van dit goedje.

Stap 3

Matras schoonmaken met Baking Soda

Je kunt je matras schoonmaken met Baking Soda, en je kunt het ook gebruiken om de waterperoxide uit het textiel te laten absorberen. Strooi een flinke hoeveelheid Baking Soda over het matras en laat het zuiveringszout op z’n minst een uur intrekken, veel langer mag ook.

Dankzij de Baking Soda worden de vloeistof uit stap 2 en onaangename geurtjes geabsorbeerd en je bestrijdt hiermee meteen de laatst achtergebleven mijten.

Stap 4

Matras nogmaals stofzuigen

Om de Baking Soda van het matras te verwijderen, pak je er nogmaals de stofzuiger bij en zuig je het matras grondig schoon.

Vergeet niet stap 1, 2, 3 en 4 te herhalen voor de andere zijde van het matras, pas dan is je matras goed schoon.

Stap 5

Het matras luchten

Ga nu niet overenthousiast je bed meteen weer opmaken, maar laat het matras nog even een paar uurtjes luchten. Zet het matras schuin tegen de muur aan, doe je raam wagenwijd open (kies het liefst een zonnige dag voor dit karweitje) en neem zelf een bak koffie om lekker even bij te komen.

Deze behandeling kun je het beste een paar keer per jaar herhalen zodat je altijd op een schoon matras slaapt. Dat is beter voor je gezondheid en niets is fijner dan slapen in een schoon bed. Je matras schoonmaken met Baking Soda is een klusje van niks, het is alleen een kwestie van doen!

Je matras in goede conditie houden

Om te voorkomen dat je matras het meest ranzige object in je huis wordt, is het verstandig om het textiel goed te onderhouden. Om die reden moet je regelmatig je matras keren (het liefst een keer per maand), een goede matrasbeschermer gebruiken, biologische vlekken direct verwijderen met bijvoorbeeld matrasopfrisser en je moet in de gaten houden wanneer het tijd wordt voor een nieuw matras, daarom is het ook handig om te weten hoe lang jouw matras ongeveer mee kan. Dat laatste is afhankelijk van het soort matras waar jij op slaapt.

Meer over het onderhouden van je matras kun je lezen in: 5 gouden regels om je matras schoon en in goede conditie te houden

Ook je hoofdkussens kunnen af en toe een goede schoonmaakbeurt gebruiken. In Zo krijg je je vergeelde kussen weer stralend wit leg ik uit hoe je dat het beste kunt doen.

Succes ermee!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN