Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

In 5 simpele stappen een matras schoonmaken met baking soda

matras schoonmaken met baking soda
matras schoonmaken met baking soda
Persoonlijk krijg ik de griezeltjes van het idee dat er in een gemiddeld matras tussen de 100.000 en 1.5 miljoen huisstofmijten zitten die als maaltijd jouw huidschilfers oppeuzelen. Gelukkig kun je je je je matras in 5 stappen weer brandschoon krijgen.

In 5 stappen een matras schoonmaken

1. Matras stofzuigen

Wil je je matras schoonmaken met baking soda, dan pak je eerst de stofzuiger uit de kast. Je gebruikt het opzetstuk met de breedste borstel en maak die eerst even goed schoon, bijvoorbeeld met dettol med of hygiënische schoonmaakdoekjes. Zuig het matras aan beide kanten goed schoon zodat je het textiel ontdoet van haren, stof, mijten en ander onzichtbaar gespuis.

2. Vlekken verwijderen met waterstofperoxide

Vlekken wil je niet in je matras. Dat maakt het aanzien van het vuile textiel extra smerig. Om vlekken te verwijderen meng je 30 millimeter waterstofperoxide met een eetlepel afwasmiddel. Dit goedje roer je even goed door elkaar totdat het gaat schuimen. Dan dompel je er een oude nagelborstel in en schrob je zachtjes in de vlekken van het matras. Met een vochtige doek poets je de restjes weg. Let op: traagschuim mag niet nat worden dus bij traagschuimmatrassen gebruik je zo min mogelijk van dit goedje.

3. Baking soda over matras strooien

Je kunt je matras schoonmaken met baking soda, en je kunt het ook gebruiken om de waterperoxide uit het textiel te laten absorberen. Strooi een flinke hoeveelheid baking soda over het matras en laat het zuiveringszout op z’n minst een uur intrekken, veel langer mag ook. Dankzij de baking soda worden de vloeistof uit stap 2 en onaangename geurtjes geabsorbeerd en je bestrijdt hiermee meteen de laatst achtergebleven mijten.

4. Baking soda opzuigen

Om de baking soda van het matras te verwijderen, pak je er nogmaals de stofzuiger bij en zuig je het matras grondig schoon. Vergeet niet stap 1, 2, 3 en 4 te herhalen voor de andere zijde van het matras, pas dan is je matras goed schoon.

5. Matras luchten

Ga nu niet overenthousiast je bed meteen weer opmaken, maar laat het matras nog even een paar uurtjes luchten. Zet het matras schuin tegen de muur aan, doe je raam wagenwijd open (kies het liefst een zonnige dag voor dit karweitje) en neem zelf een bak koffie om lekker even bij te komen. Deze behandeling kun je het beste een paar keer per jaar herhalen zodat je altijd op een schoon matras slaapt. Dat is beter voor je gezondheid en niets is fijner dan slapen in een schoon bed.

Klik onderstaande button voor meer informatie over baking soda.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:29 am

Je matras in goede conditie houden

Om te voorkomen dat je matras het meest ranzige object in je huis wordt, is het verstandig om het textiel goed te onderhouden. Om die reden moet je regelmatig je matras keren (het liefst een keer per maand).

Gebruik een goede matrasbeschermer en verwijder biologische vlekken direct. Dat kun je doen met een matrasopfrisser. Die van HG vreet de urinedeeltjes uit het textiel en verwijdert de onaangename geur. Voor meer informatie klik onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:47 am

Houd ten slotte in de gaten wanneer het tijd wordt voor een nieuw matras. In 5 gouden regels om je matras schoon te houden kun je precies zien hoe lang jouw matras meegaat. Succes ermee!

vergeelde kussens weer wit

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

luxaflex schoonmaken
Snel en simpel
beste groene aanslagreiniger
Getest door Suus