Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Jij bent netjes maar je man is een sloddervos, wat nu?!

sloddervos ruzie over opruimen
sloddervos ruzie over opruimen
Een van de dingen waar stelletjes het meeste ruzie over maken zijn dingetjes over het huishouden. Toch is het zonde als een relatie daarop strandt. Hoe zorg je ervoor dat jij en jouw sloddervos betreft opruimen op dezelfde lijn komen te zitten? Met als gevolg: een lekker opgeruimd huis!

Kies het juiste moment om met je sloddervos over rommel te praten

Op het moment dat je iets rond ziet slingeren wat je niet bevalt, ben je negen van de tien keer behoorlijk boos. Het gevaar is dat jouw kritiek er dan heel beroerd uit komt.

Wacht liever tot je samen een hapje aan het eten bent, kies een gezellig moment en leg dan rustig aan jouw sloddervos uit dat je een erg onrustig gevoel krijgt van alle troepjes en dat het je veel extra tijd kost om alles steeds aan kant te krijgen.

Maak duidelijk hoe jij het in gedachte hebt, waar de dingen volgens jou horen en geef je partner een eerlijke kans om eraan te werken. ‘Slechte’ gewoontes verander je niet in één keer, dat kost tijd: geef die tijd, daar heb je allebei uiteindelijk profijt van!

Krop je ongenoegen over alle rondslingerende troep niet op

Opkroppen is hoe dan ook geen goed idee want dan stapelen de ergernissen zich op. Voordat je het weet explodeer je en zeg je hele gemene dingen tegen je sloddervos waar je later spijt van krijgt.

Je kunt als reactie op jouw explosie tegenstand verwachten en vervolgens ben jij de gebeten hond. Je partner zal denken: waar maak jij je druk om? Jij voelt je ten slotte onbegrepen. Hiervoor geldt dus weer: Kies het juiste moment om over de troep te praten!

Nooit in een ruzie over de rommel beginnen

Het slechtste moment om over de rommel te beginnen is tijdens een ruzie. Zit je te kibbelen of te ruziën met je sloddervos dan ben je het hoe dan ook al niet met elkaar eens en krijg jij nadat je hebt gezegd hoe het huis verslonsd door al zijn troep de volle laag terug met dingen die jij allemaal verkeerd doet. Niet doen dus. Ook hiervoor geldt: Kies het juiste moment om over de troep te praten!

Ruzies over rommel en huishouden, waar gaan ze over?

Er wordt misschien wel veel gekibbeld over rondslingerende was, troepjes op tafel en post die dagenlang op de trap blijft liggen, maar gaan de ruzies echt over het huishouden of is er een ander probleem dat tijdens de ruzies aan de oppervlakte komt?

De ruzies gaan echt over rommel

Jullie hebben verschillende verwachtingen: Jij vindt het belangrijk dat je huis helemaal aan kant is terwijl jouw sloddervos goed kan leven met rommel, je partner vindt het dus niet zo belangrijk, sterker nog: je partner ziet het waarschijnlijk niet eens.

Doordat jouw partner geen aandacht besteedt aan het huishouden, ben jij op je vrije dag vooral bezig met opruimen en poetsen, met als gevolg dat je het gevoel hebt dat je in je eentje de kar trekt.

De ruzies gaan over onuitgesproken problemen

Er speelt een ander conflict dat niet uitgesproken wordt. Er kan natuurlijk van alles spelen waardoor het even niet zo lekker loopt tussen jou en je partner. Misschien kun je wel je vinger erop leggen, misschien niet… maar het uit zich in ieder geval door geruzie over rommel of andere huishoudelijke taken.

De dieperliggende frustratie wordt dus niet uitgesproken, dat kan zijn omdat je het werkelijke probleem niet durft te delen of omdat je er nog niet achter bent wat het precies is. Ondertussen kibbel je met je partner er lustig op los over wasgoed dat op de badkamervloer wordt achtergelaten of kletsnatte voeten op de badkamervloer.

Mochten er dieperliggende problemen zijn dan moeten die eerst opgelost worden voordat je het troep-probleem wilt aanpakken. De rommel is dan van ondergeschikt belang!

5 stappen om jouw sloddervos aan het opruimen te krijgen

ruzie over opruimen met je sloddervos

Eerder zei ik al: kies een juist moment om het opruimprobleem bespreekbaar te maken. Dus niet tijdens een ruzie en ook niet tijdens een moment waarop alle opgekropte woede er in een keer uit ploft.

Stap 1
Terug naar de basis: Jij ziet overal troepjes liggen, jouw sloddervos ziet het niet. In plaats van dat je boos wordt, moet je het bespreekbaar kunnen maken. Je staat er alle twee anders in dus begin eens samen onder woorden te brengen wat rommel is. Je zult snel merken dat jou idee van rommel heel anders is dan zijn idee van rommel.

Stap 2
Vervolgens kun je vragen waarom hij overal spullen heeft liggen. Is dat omdat hij vergeetachtig is en dingen uitstalt zodat hij eraan denkt, of interesseert het hem echt niet, of vindt hij het gezelliger als je aan een huis kan zien dat er geleefd wordt? Je lost hier het probleem niet mee op maar het geeft wel meer duidelijkheid.

Stap 3
Jij legt nu uit waarom jij het belangrijk vindt om in een opgeruimd huis te leven. Je partner kan er nog steeds anders tegenaan kijken terwijl hij het tegelijkertijd beter begrijpt.

Stap 4
En dan pas komt de oplossing: bijvoorbeeld: een plek in huis waar hij al zijn spullen kan uitstallen of een grote rommella waar hij al zijn troepjes in kwijt kan. Je kunt ook een grote mand kopen en vragen aan je man: ‘Vind je het goed als ik de komende weken alles in deze mand doe wat ik als troep ervaar? Dat scheelt weer een paar ruzietjes.’

Aardig vragen, hè? En vraag dan ook vriendelijk of hij elke dag de mand wil legen. Niet door alles weer terug te leggen waar het vandaan kwam, maar op te bergen of weg te gooien. Zo kun je hem helpen om meer op dezelfde manier naar rommel te kijken als jij.

Stap 5
Zie je verbetering: maak dan een lief compliment of verras hem eens met een cadeautje of etentje zodat je je waardering laat blijken.

Uiteindelijk kom je dan meer op één lijn te liggen waardoor jij je meer begrepen voelt en je partner zich minder aangevallen. Wat ik al zei: het kost tijd: maar tijd heelt alle wonden en op een dag kun je dan samen genieten van een opgeruimd huis!

minder spullen in huis

Meer weten over spullen categoriseren?

Wil je meer weten over het categoriseren van spullen, lees dan Opgeruimd! van Marie Kondo. Na het lezen van het boek begrijp je beter hoe je het sorteren van spullen kunt aanpakken. Het boek leest lekker weg en geeft je een nieuwe kijk op opruimen en hoe dit rust geeft in je hoofd.

Opruimgoeroe Marie Kondo heeft als gouden regel dat je bij je spullen je stuk voor stuk af kunt vragen: word ik hier blij van? Krijg je een positief gevoel bij iets, dan houd je het, zo niet dan kan het weg; je moet dan volgens Marie Kondo wel eerst ‘Dankjewel!’ zeggen voordat je er afstand van neemt.

Volgens Marie Kondo is opruimen makkelijk, maar moet je wel streng zijn voor jezelf. Dan heb je altijd een opgeruimd huis zonder dat je steeds hoeft op te ruimen. Door je enkel te omringen met spullen waar je van houdt, wordt je gelukkiger, gezonder en krijg je meer zelfvertrouwen. Dit boek vond ik echt een eyeopener en is verkrijgbaar bij iedere boekhandel en bol.com.

Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:45 pm

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel