Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Kaarsvet verwijderen van 24 soorten materialen, de beste tips!

kaarsvet verwijderen
kaarsvet verwijderen
Jij en je gasten zijn wat flessen wijn verder. Ineens zijn die sfeervolle kaarsen een gevaar geworden. Een van de kaarsen wordt omgestoten en het tafelkleed zit onder het kaarsvet. Goed nieuws: waar het kaarsvet ook terechtkomt, je krijgt het altijd schoon met deze handige tips!

Textiel

Kaarsvet verwijderen van tafelkleed of ander textiel

Kaarsvet krijg je heel makkelijk uit textiel door het 30 minuten in de vriezer te leggen. Haal het tafelkleed weer uit de vriezer en schraap het koude kaarsvet eraf. Leg een vel bakpapier op de plek waar kaarsvet zat en strijk over het bakpapier met het strijkijzer om de laatste restjes te verwijderen. Breng ten slotte wat vloeibaar wasmiddel op de plek aan en was het textiel volgens wasvoorschrift. Om te voorkomen dat er toch iets van een vlek achterblijft kun je het textiel het beste wassen met Oxi.

schoonmaaktips met vriezer

Kaarsvet uit de gordijnen verwijderen

De kaars is omgevlogen en een spat kaarsvet landt op de gordijnen. Heel knap, maar het kan zomaar gebeuren. Plak er snel een stuk bakpapier tegenaan en zet je strijkijzer op middelhoog. Strijk ermee over het bakpapier en verplaats het papier elke keer een stukje zodat het kaarsvet niet weer terug op de gordijnen gaat. Schraap ten slotte met een botermesje de laatste restanten weg.

Kaarsvet van de bank verwijderen

O jee, kaarsvet op de bank, hoe krijg je dat nou weer weg? Geen paniek! Gebruik een plastic zak met ijsklontjes erin en leg die op het kaarsvet tot het hard is. Wip de was weg met een bot botermesje en leg vervolgens bakpapier of een aantal vellen keukenrolpapier op de plek. Strijk met het strijkijzer over het papier zodat het kaarsvet aan het papier blijft kleven. Dep met alcohol de laatste restjes weg en bestrooi de vochtige plek met baking soda zodat het vocht wordt geabsorbeerd. Zodra de boel droog is kun je de baking soda opzuigen.

Kaarsvet verwijderen uit fleece

Ook uit fleece krijg je makkelijk kaarsvet door een plastic zak met ijsklontjes erop te leggen en 5 minuten te laten staan. Met een botermesje schraap je het kaarsvet weg. Ten slotte kam je de laatste harde stukjes kaarsvet weg en was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift.

Kaarsvet verwijderen van je leren bank 

Help! Er is kaarsvet op je mooie, leren bank terechtgekomen. Geen reden voor paniek, zet je föhn op de laagste stand, föhn het kaarsvet en veeg met keukenrolpapier elke keer het stroperige, bovenste laagje tussendoor weg, herhaal dit net zo lang tot je de onderste laag kunt wegvegen.

Arm & Hammer 454g
Laatst bijgewerkt op: augustus 10, 2022 - 11:32 pm

Kaarsvet verwijderen suède

Voor suède heb je weer de plastic zak nodig gevuld met ijsklontjes. Zodra de was hard is geworden, schraap je het er voorzichtig af met een plastic spatel. Maak een oude tandenborstel nat onder de kraan en poets naar één richting de restantjes en eventueel de vlek weg. Maak geen draaiende bewegingen want daar kan suède van beschadigen.

kaarsvet verwijderen uit zijde of wol

Omdat zijde en wol kwetsbaar zijn moet je extra voorzichtig te werk gaan. Wacht eerst tot het kaarsvet hard is geworden, peuter vervolgens voorzichtig met een botermesje het harde kaarsvet weg. Leg vervolgens bakpapier op de plek en strijk op de laagste stand met het strijkijzer over het bakpapier. De restantjes zullen aan het bakpapier blijven kleven. Blijft er toch nog een vlek achter, giet dan een scheut azijn op de vlek, laat het 15 minuten intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift. Zijden kleding kun je het beste naar de stomerij brengen of wassen met babyshampoo of Sonett voor wol en zijde.

Laatst bijgewerkt op: augustus 10, 2022 - 11:30 pm

Kaarsvet vlekken verwijderen

Soms zit er veel kleurstof in een kaars. Die kunnen lelijke vlekken achterlaten op het textiel. Vlekken van kaarsvet krijg je heel makkelijk weg met HG vlekweg 3 voor kaarsvet, teer en hars. Je verwijdert zoveel mogelijk de resten van de vlek, vult een schaaltje met het vloeistof en laat het textiel met de vlek 15 minuten in het schaaltje badderen. Vervolgens wrijf je stof op stof en spoel je het goed uit met warm water.

Voor kaarsvet, teer en hars
Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 12:08 am

Vloeren

kaarsvet verwijderen pvc vloer

Is er kaarsvet op je pvc vloer terechtgekomen, leg dan een papieren zak (eentje die je in de winkel krijgt) op het kaarsvet, maar niet met de belettering naar de vloer gericht want dan staat er straks ineens H&M op je vloer ;-). Zet je strijkijzer op de laagste stand en strijk voorzichtig over de zak heen. De gesmolten was zal aan de zak vast blijven kleven. Is er veel kaarsvet, verplaats de zak dan zo nu en dan tussen het strijken door. Blijft er toch een vlek achter van het kaarsvet, doe dan een scheutje alcohol op een doekje en poets het weg.

Kaarsvet verwijderen uit tapijt

Hoe rampzalig het ook lijkt om kaarsvet op je mooie tapijt te krijgen, ook nu is er geen reden tot paniek. Je legt een velletje bakpapier op het kaarsvet en strijkt met het strijkijzer over het papier. Het kaarsvet wordt door het papier opgenomen en weg is het kaarsvet!

Kaarsvet verwijderen van natuursteen (zoals marmer of graniet)

Gebruik voor natuursteen niet de methode met de föhn, het steen zelf is weliswaar hittebestendig, maar de afdichtingen doorgaans niet! Heb je toch kaarsvet gemorst op je mooie marmeren vloer, plaats dan een plastic zak met ijsklontjes op het kaarsvet en wacht tot het kaarsvet hard is. Gebruik vervolgens een plastic spatel of iets anders stomps om het kaarsvet weg te hakken. Doe vervolgens een klontje Dreft op een vochtige microvezeldoek en poets ermee over de plek om de laatste restjes weg te krijgen. Ten slotte veeg je de zeepresten weer weg met een andere natte doek.

Kaarsvet van laminaat verwijderen

Heb je kaarsvet op je laminaatvloer geknoeid, grijp dan meteen in door er een plastic zak met ijs op te leggen zodat het kaarsvet snel hard wordt. Gebruik vervolgens een bankpasje of ander plastic pasje om het hard geworden kaarsvet te verwijderen. Restantjes kun je wegpoetsen met een sopje van Dreft of groene zeep en een microvezeldoek.

Kaarsvet verwijderen van beton

Heb je een gezellige avond in je tuin, komt er kaarsvet op je betonnen terras. Bakpapier biedt weer de ideale oplossing. Leg een velletje op het kaarsvet en zet het strijkijzer aan op medium temperatuur. Strijk het bakpapier met korte tussenpozen, net zo lang tot het kaarsvet aan het bakpapier blijft kleven.

Kaarsvet verwijderen van parket

Oeps! De kaars heeft op je prachtige parketvloer een lelijk spoor achter gelaten. Leg ook weer zo snel mogelijk een zak ijs op het kaarsvet en laat die 10 tot 15 minuten zitten. Wrik daarna met een kunststof spatel de hard geworden was van de vloer. Restantjes kun je wegpoetsen met een microvezeldoek en groene zeep. Een beetje olie of was (afhankelijk van de deklaag van je vloer) zorgt ervoor dat je niets meer van het ongelukje bespeurt.

kaarsvet verwijderen glazen tafel

Overig

Kaarsvet verwijderen van piano

Wil je op die gezellige avond met te veel borrels op een recital geven op de piano?  Maar lukt het je hooguit om een kaars om te stoten, en komt er van spelen weinig terecht. Leg snel een zak met ijsklontjes op het kaarsvet en zorg ervoor dat er geen druppels vocht op je piano komt. Peuter daarna met een plastic spatel het hard geworden was van het instrument. Gebruik geen mes want dan beschadig je de lak!

Kaarsvet verwijderen van glas

Zit er kaarsvet op het glas, pak dan maar de föhn erbij. Op de warmste temperatuur ga je nu het glas föhnen, net zo lang tot het kaarsvet goed begint te smelten en te druipen. Met een stuk keukenrolpapier veeg je het gesmolten kaarsvet weg. Zie je toch nog wat klontjes kaarsvet, hup föhnen weer! Net zo lang tot het glas weer kaarsvetvrij is. Met een vochtige microvezeldoek poets je het glas schoon en c’est ça!

Kaarsvet verwijderen van de muur of van het behang

Is het echt een bonte avond geworden dan is er misschien zelfs kaarsvet op de muur terecht gekomen, het kan zomaar gebeuren. Plak zo snel mogelijk bakpapier (of anders een paar vellen keukenrolpapier) tegen het kaarsvet aan. Zet het strijkijzer op de laagste stand en glijd ermee met korte tussenpozen over het papier totdat het kaarsvet naar het papier verhuist!

Kaarsvet verwijderen van hout

Zit er kaarsvet op je houten tafel? Ga het kaarsvet absoluut niet te lijf met een mes! Daar krijg je lelijke krassen van! Pak liever ook weer de föhn erbij om het kaarsvet te verzachten en veeg het vervolgens weg met een zachte doek.

Kaarsvet verwijderen uit haar

Het is een hele kunst om kaarsvet in je haar te krijgen, maar wat er soms allemaal mis kan gaan met een slokje te veel op is achteraf vaak een grote vraag. Zit er kaarsvet in je haar, houd je haar dan onder de hete kraan zodat het kaarsvet smelt. Zit het dicht bij de wortel, masseer dan olijfolie in je haar om de was los te maken.

Kaarsvet uit de gootsteen verwijderen

Zit er kaarsvet in de gootsteen dan kun je die het beste met een bankpasje of een ander plastic pasje verwijderen. Je kunt ook kokend water gebruiken om de was te laten smelten.

Kaarsvet verwijderen van kandelaar

Kaarsenkandelaars heb je in alle vormen en maten maar deze methode vind ik zelf de makkelijkste manier om kaarsvet te verwijderen. Maak een stapeltje van 5 velletjes keukenrolpapier, zet de kandelaar op de velletjes en föhn de kandelaar op de hoogste stand, net zo lang tot het kaarsvet smelt en op het keukenpapier druipt. Nog niet tevreden? Blijf dan nog even lustig door föhnen.

Kaarsvet van een glazen tafel verwijderen

Is er kaarsvet op je glazen tafel terecht gekomen? Verhit het kaarsvet dan met een föhn tot het kaarsvet stroperig wordt. Veeg met een natte microvezeldoek het kaarsvet weg en maak het glas schoon met bijvoorbeeld een goede microvezeldoek en polijstdoek (ideaal voor alle glimmende oppervakken en ramen).

wasdoek en droogdoek
Laatst bijgewerkt op: augustus 10, 2022 - 11:38 pm

Kaarsvet verwijderen van porselein

Porselein is best kwetsbaar dus als er kaarsvet op geknoeid is, ga voorzichtig te werk. Zet het porseleinen voorwerp in de vriezer tot het kaarsvet hard is geworden. Schraap de hard geworden was met een plastic spateltje (bijvoorbeeld van het gourmetstel) voorzichtig van het porselein. Maak een mengsel van Dreft of soda met wat water en veeg het restant weg met een spons. Spoel het porselein ten slotte goed af met water en wrijf het droog.

kaarsvet verwijderen van rvs

Kaarsvet op je roestvrijstalen kaarsenkandelaar is geen ramp. Je dompelt de kandelaar onder in gloeiendheet water en wrijft de vloeibare was zo weg met keukenpapier. Was het roestvrijstalen item nog even af met een sopje van Dreft, maak het droog en dat is dat!

Zo zie je, voor elk soort materiaal is er een goede oplossing. Succes ermee!

Voor kaarsvet, teer en hars
Laatst bijgewerkt op: augustus 11, 2022 - 12:08 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

teak houten tafel in de olie zetten
Voor een prikkie!
teak meubelen reinigen
Zo doe je dat!