Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Kerstboom opruimen zonder naalden plus 3 extra tips

kerstboom opruimen zonder naalden
kerstboom opruimen zonder naalden
Nog even en de kerstboom kan weer afgetuigd worden. De ballen, slingers en andere tierelantijnen weer naar zolder. En de boom op straat. Hoe zorg je ervoor dat je woonkamervloer niet bedekt wordt met naalden? En als dat toch gebeurt: hoe ruim je de naalden veilig op?

Kerstboom opruimen tips

Ik zat (lang geleden) net op kamers en had mijn eerste, echte kerstboom (met kluit!) gekocht. Ik was er zo blij mee dat ik de boom tot eind februari liet staan. Precies op het moment dat ik hem op straat wilde zetten stortten alle naalden op mijn vloer (kokosmatten welteverstaan.)

Wat deed ik: ik pakte de stofzuiger om de naalden op te zuigen. Dat ging een poosje goed. En toen hoorde ik pang! De naaldjes hadden kriskras de binnenkant van de stofzuigerslang geblokkeerd, en de motor gesloopt. Ik heb nog uit het raam gehangen en met de slang gezwaaid alsof het een lasso was. Niks hielp. De naalden zaten muurvast.

Om een lang verhaal kort te maken: sindsdien weet ik dat je zo’n grote hoeveelheid dennennaalden nóóit moet opzuigen. Hieronder kun je lezen wat je wél moet doen als je je kerstboom gaat opruimen.

Kerstboom opruimen zonder naalden

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je alle ballen en verlichting uit de kerstboom had gehaald… En dat je de boom naar de tuin tilde of sleepte en je vloer bedekt was met naalden. Wil je je kerstboom opruimen zonder naalden, gebruik dan mijn truc:

Je legt een oud tweepersoons laken (of dekbedovertrek) voor de kerstboom. Na het aftuigen leg je de boom op het laken en zo sleep je het hele handeltje naar de tuin. Nadat je de kerstboom op straat hebt gezet, prop je het laken bij elkaar en leeg je dat boven de kliko. Zo simpel is het!

Wanneer kerstboom opruimen

Op de dag van de Driekoningen, 6 januari, hoor je volgens traditie de kerstboom af te tuigen. Deze dag staat voor het einde van de kerstviering. Doe je het op een andere dag, dan zou dat volgens de overlevering ongeluk brengen.

Wanneer jouw kerstboom wordt opgehaald is per gemeente verschillend. Daarvoor moet je op de website van jouw gemeente kijken. De ophaaldag verschilt vaak ook nog per wijk. Jouw boom kun je neerzetten op de plek waar je normaal gesproken de container neerzet. Daarnaast heb je op veel plekken een kerstbomeninzameling, ook dat kun je checken bij je gemeente.

voorkomen dat kerstboom naalden verliest

Voorkomen dat kerstboom naalden verliest

Dit is een beetje mosterd na de maaltijd, maar onthoud voor volgend jaar: om te voorkomen dat je kerstboom naalden verliest, doe je er verstandig aan om hem regelmatig water te geven. Ook als je een kerstboom zonder kluit hebt. Geef de kerstboom de eerste dagen een paar keer per dag vers water en daarna een keer per dag.

Nog een tip: voordat je de boom optuigt, kun je hem beter eerst een paar dagen buiten laten liggen. Zo trekt er extra vocht in de boom en blijft hij langer mooi. Zet de boom niet vlak naast de open haard of verwarming. Doe je dat wel dan droogt hij sneller uit en zit je tegen de tijd dat het oud en nieuw is met een kale boom.

Kerstboom naalden opruimen

Ligt er tijdens het opruimen van de kerstboom toch flink wat naalden op je vloer? Let dan op de volgende 2 punten:

  • Eerder kon je al lezen dat je een grote hoeveelheid naalden niet moet opzuigen met de stofzuiger. Het beste kun je een rubberen bezem of een vloerwisser met een vloerwisserdoekje gebruiken.
  • Heb je voerbedekking, gebruik dan een kleefroller om de naalden van de vloer te verwijderen. Je kunt ook duct tape binnenstebuiten om je hand wikkelen en zo de naalden eraan vast laten plakken.

Succes met het opruimen van de kerstboom. Zelf ben ik altijd net zo blij met zijn komst als zijn vertrek. Herkenbaar? Gebruik dan deze tips om het vlekkeloos te laten verlopen, zonder dat je in augustus ergens in een vergeten hoekje nog naalden aantreft…

huis op orde kerst

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

Zilver poetsen met baking soda
Aan tafel
schoon huis gasten
Visite