Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

8 dingen die je nooit moet schoonmaken met water

nooit schoonmaken met water
nooit schoonmaken met water
Ook al is water een geweldig schoonmaakmiddel en kun je negen van de tien keer zelfs niet zonder… in sommige gevallen is water geen goede keuze en kun je beter naar een ander middel grijpen. Zo voorkom je onnodige vlekken, lelijke plekken of kapotte spullen. Hier een verzameling van items die je nooit met water mag reinigen!

Welke 8 dingen moet je niet schoonmaken met water?

Onderstaand lijstje kun je maar beter niet schoonmaken met water. Wat gebeurt er als je dat wel doet en wat is het alternatief?

  • Houten meubels 
  • Elektronika
  • Muziekinstrumenten
  • Koper en zilver
  • De leren bank
  • Een gestucte muur
  • Zijden stoffen
  • Contactlenzen

En alles waarvan je boerenverstand zegt: Beter van niet!

Hoe laat je houten meubels weer glanzen?

Houten meubels van met name onbewerkt hout zijn helaas niet geschikt om te reinigen met water. Het hout kan door het water verkleuren, maar ook zwellen, splijten of andere schade oplopen.

Om je meubels toch mooi te houden kun je het beste eerst het hout stoffen op de manier zoals ik in Afstoffen, dit is de beste manier! beschrijf. Vervolgens kun je het hout weer laten glanzen met een speciaal impregneermiddel. Bijvoorbeeld met WoodsealPro. Die zorgt ervoor dat je meubel langdurig wordt beschermd zonder dat de kleur verandert.

Deze coating is zowel voor tuinmeubels als voor bijvoorbeeld de eettafel te gebruiken en na behandeling is het hout goed vocht-afstotend, waardoor je gerust eens een glas water om kunt stoten. Het aanbrengen van de coating is een klusje van niks en vervolgens kun je weer lang en zorgeloos genieten van je mooie houten meubel.

Wil je meer informatie over dit product? Klik dan op onderstaande button.

Woodseal Pro 1 liter
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:24 pm

Wil je het polijsten van je houten meubels liever eerst met een huis, tuin en keuken product proberen, lees dan tip 4 uit onderstaand artikel.

schoonmaaktips grootmoeders tijd

Hoe maak je elektronica schoon?

De meeste huizen zijn gevuld met apparaten en als je niet uitkijkt kun je je naam op al die zwarte monsters schrijven. 

Bijna iedereen weet het wel: apparaten schoonmaken met water is uit den boze! Er hoeft maar een druppeltjes naar binnen te sijpelen of interne onderdeeltjes raken permanent beschadigd.

Hoe maak je je apparaten dan wel schoon? Verwijder eerst het stof met een microvezeldoek, een magnetische plumeau of een droogtrommeldoekje. Maak vervolgens een schoon doekje nat (niet te nat!) met ontsmettingsalcohol en neem hiermee je apparatuur af. Zo simpel is het!

Hoe reinig je muziekinstrumenten?

Ik kom zelf uit een muzikale familie en het is er met de paplepel ingegoten: de piano (en dus ook andere instrumenten) mag je nooit schoonmaken met water! Ik zal er nog wel eens een apart artikel over schrijven.

Of je nu een piano, gitaar, trompet of drumstel hebt, ze hebben af en toe een poetsbeurt nodig en dat mag je niet met agressieve schoonmaakmiddelen doen. Zo heb je bijvoorbeeld Yamaha Unicon super polish voor zwarte hoogglans piano’s, het middeltje zorgt ervoor dat het instrument geen stof meer aantrekt. Op CF pianoservice wordt uitgebreid uitgelegd hoe je de pianotoetsen het beste kunt reinigen.

Welk instrument je ook hebt, check altijd op de website van de fabrikant hoe je je gitaar, trompet of klarinet het beste kunt schoonmaken.

Hoe verwijder je aanslag van koper en zilver?

Zowel koper als zilver kun je niet schoonmaken met water. Doe je dat wel dan lijkt het in eerste instantie alsof je het aanslag kunt verwijderen, maar uiteindelijk leidt water tot nog meer aanslag.

Wil je snel en gemakkelijk zilver poetsen, lees dan In 15 minuten zilver poetsen zonder zilverpoets, iedereen kan het!

Koper kun je heel goed poetsen met citroen en zout. Je snijdt eerst de citroen doormidden, strooit wat zout op een schaaltje en veegt met de binnenkant van de halve citroen over het zout. Nu kun je het koperen voorwerp met de halve citroen inwrijven zodat de glans weer mooi terugkomt.

Hoe maak je de leren bank schoon?

Leer mag je niet schoonmaken met water want dan krijg je lelijke strepen en vlekken en na verloop van tijd kan het leer zelfs barsten. Ga ook niet in de weer met olijfolie of kokosolie want daarmee versnel je alleen maar het verpieteren van je mooie bank.

Hoe maak je de leren bank dan wel schoon? Voordat je begint moet je eerst al het stof, de kruimels en haren verwijderen. Vervolgens zou je de bank kunnen reinigen met bijvoorbeeld Natural leather cleaner. Je hebt veel soorten leer, het voordeel van dit betaalbare middeltje is dat het geschikt is voor alle leersoorten. Het spul is niet agressief en verwijdert ook vlekken en oude, vervuilde lagen leercrème. Voor meer info klik onderstaande button.

Kleurloos 500 ml
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:26 pm

Nu is de leren bank schoon, en wil je hem zo lang mogelijk schoon houden. Daar zou je Leather Care & Color voor kunnen gebruiken, beschikbaar in 25 verschillende kleuren. Na behandeling leeft de oorspronkelijke kleur van het leer weer op en blijft het leer zacht en soepel. Deze behandeling moet je voor het beste resultaat drie keer per jaar herhalen.

Verkrijgbaar in meerdere kleuren
Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:30 pm

Hoe reinig je een gestucte muur? 

Ook al voelt een gestucte muur vrij hard, het oppervlak is eigenlijk behoorlijk poreus. Als je een gestucte muur gaat schoonmaken met water, kan dat schade veroorzaken, bovendien verwijdert water de eventuele beschermende kit waardoor de muur lelijk kan gaan brokkelen.

Gestucte muren kun je beter stofzuigen en vuil kun je beter weghalen met een zachte borstel. Heb je toch vlekken op je mooie, gestucte muur, dan kun je er beter een likje verf overheen doen nadat je het eerst goed schoon hebt gemaakt. Zorg dus altijd dat je een restje van de juiste kleur verf achter de hand hebt.

Hoe was je je zijden jurk? 

Lees bij zijden stoffen altijd eerst de wasvoorschrift! Staat er dat de stof niet gewassen mag worden, laat het dan luchten in de buitenlucht, hoe harder het waait hoe beter. Hangt er in je zijden jurk een doorgewinterde vleeslucht of iets anders afgrijselijks, breng het dan naar de stomerij!

Staat er in de wasvoorschrift dat het zijden kledingstuk wel gewassen mag worden, doe dit dan met beleid. Zijde is zeer kwetsbaar en voordat je het weet zitten er strepen of vlekken in de stof of is de mouw ineens een stuk korter of het hele kledingstuk ineens kleiner.

Was zijde nooit in de machine, maar in een teiltje. Laat het kledingstuk niet uren weken, maar eerder hooguit een minuut en spoel het daarna goed uit. Rol het zijden stofje vervolgens in een handdoek om het vocht te laten absorberen.

Gebruik een vriendelijk product om zijde te wassen, denk aan babyshampoo of Sonett voor wol of zijde, dit laatste product is biologisch afbreekbaar dus vriendelijk voor het milieu. Bij twijfel altijd toch maar liever naar de stomerij gaan, het is zonde als je je mooie zijden jurk of blouse moet opofferen. Wil je meer informatie over Sonett voor wol en zijde? Klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: september 29, 2022 - 11:29 pm

Wil je weten welke producten nog meer biologisch afbreekbaar zijn, lees dan: Deze schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar!

Hoe maak je contactlenzen schoon?

Het lijkt misschien voor de hand liggend dat je contactlenzen niet mag schoonmaken met water, toch zijn er aardig wat mensen die denken dat het prima is om contactlenzen een nachtje in het water te laten dobberen.

Goede schoonmaakmiddeltjes voor contactlenzen bevatten antimicrobiële ingrediënten die de groei van bacteriën tegengaan. Water doet dat niet, sterker nog: water moedigt in dit geval bacteriën alleen maar aan om zich te vermenigvuldigen. En die kleven dan vervolgens lekker tegen jouw oogbal aan, met alle gevolgen van dien.

Gebruik dus speciale lenzenvloeistof om je contactlenzen schoon te maken, en nooit water!

Dit was maar een greep uit wat je nooit mag schoonmaken met water, de lijst is nog wel iets langer. Het belangrijkste is: gebruik je boeren verstand: is het wijsheid om een stopcontact schoon te maken met water? Nee! Is het wijsheid om je Iphone schoon te maken met water? Drie maal raden.

Succes met poetsen en check bij twijfel altijd driedubbel of iets wel of niet geschikt is om met water te reinigen!

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

schoonmaken met waterstofperoxide
Eco-friendly
meest vieze plekken badkamer
Handig om te weten!