Ongedierte

Zo heb je nooit meer maden in de kliko!

Jakkes! Maden in de kliko! Het kan iedereen overkomen, maar leuk is het niet. Je wil er zo snel mogelijk van af en je wil dat ze nooit meer terugkomen. Om definitief van de maden verlost te zijn, moet eerst de kliko gereinigd worden en daarna zijn er gelukkig talloze trucjes om te voorkomen dat er weer nieuwe maden in je container kruipen.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Waarom komen er maden in de vuilnisbak?

Maden kun je het hele jaar door aantreffen in je container, maar ze komen vooral in de hete zomermaanden. Hoge temperaturen en vocht zijn de ideale omstandigheden voor deze ranzige beestjes. Het afval rot ook sneller als het warmer is buiten en dat is precies waar maden zich comfortabel bij voelen.

Maden zijn vliegenlarven. Rottend voedsel en afvalmateriaal produceert methaangas, waar vliegen door worden aangetrokken. Vervolgens leggen ze hun eieren op het afval en zo hebben de larven zodra ze uitkomen direct een voedselbron.

Maden zijn een veel voorkomend afvalprobleem. Spiek maar eens in de kliko’s van je buren als het vuilnis ophaaldag is. Dankzij een van míjn buren kon ik met een zuur gezicht bovenstaande foto nemen. Er zijn gelukkig genoeg maatregelen om ze te elimineren, en bovenal: om te voorkomen dat ze terugkomen.

test alt text

Waarom stinken maden zo?

Weinig insecten kun je ruiken voordat je ze ziet. Je hebt vast nog nooit gezegd: ‘Ik ruik ergens een vlinder!’ Maden echter… als die er zijn… dan ruik je dat direct! Hoe kan dat?

Het is heel simpel te verklaren: Maden eten rottend afval! En dat afval moet er ook weer uitgepoept worden, in jouw gft bak! Daar komt nog bij dat deze smerige beestjes door het vuilnis kruipen, daar gaan ze ook niet echt fris van ruiken.

Reden te meer om maden te bestrijden zodat je niet meer kokhalzend langs je vuilnisbak loopt.

Wat kun je doen tegen maden in je kliko?

Heb je al maden in je kliko, wacht dan tot de vuilnis is opgehaald voordat je onderstaande stappen verricht. Het is makkelijker om maden te doden als de container leeg is.

Hoe voorkom je maden in je gft bak?

In De beste oplossing ooit om insecten en ongedierte te weren kun je lezen hoe je met etherische oliën vliegen en maden op afstand houdt. Maar er zijn nog meer tips om geen maden in de kliko te krijgen.

  • Zorg ervoor dat de container in de schaduw staat zodat de inhoud minder snel gaat rotten
  • Maden hebben een broertje dood aan lavendel dus koop een lavendelplant, knip om de drie dagen een takje af en gooi dat in de container
  • Zet de bak open of met behulp van een stok op een kiertje; maden hebben een hekel aan licht en drogen vervolgens snel uit.
  • Doe alles wat kan gaan rotten (vlees, groente en andere etensresten) in een biologisch afbreekbaar zakje, maak er een stevige knoop in en gooi het dan pas in de kliko.
  • Stop een paar mottenballen in een panty en hang die in de kliko (je kunt de panty dan weer bevestigen aan het elastiek). Vliegen houden niet van mottenballen, dus dan gaan ze ook geen eitjes in je container leggen.
  • Gooi een laagje stro in je lege kliko/containerzak. Het stro neemt vocht op waardoor de kliko minder geschikt is voor maden.
  • Je kunt ook elke keer als je iets in de kliko werpt wat zout eroverheen strooien, ook zout neemt vocht op waardoor jouw container onaantrekkelijk is voor maden. Strooi je zout over de maden zelf dan leggen ze vrij snel erna het loodje.

Het is allemaal een beetje cru voor de maden, maar er zijn denk ik weinig mensen die bij deze beestjes een vertederend gevoel krijgen. Uiteindelijk is het toch ongedierte en wil je dat niet in je eigen woonomgeving hebben.

Succes met de strijd tegen maden! Heb je nog meer gespuis in en rondom huis, zie dan mijn artikelen over ongedierte.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN