Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Zo heb je nooit meer maden in de kliko!

maden in de kliko
maden in de kliko
Jakkes, maden in de kliko! Op het moment dat je ze ontdekt, zijn ze vaak met een heel troepenmacht. En het stinkt ook nog! Daar wil je zo snel mogelijk van af. Om definitief van de maden verlost te zijn, zijn er gelukkig ook nog talloze trucjes om te voorkomen dat er weer nieuwe maden in je container kruipen.

Waarom komen er maden in de kliko?

Het hele jaar door kun je maden in de kliko aantreffen, maar ze komen vooral in de hete zomermaanden. Hoge temperaturen en vocht zijn de ideale omstandigheden voor deze ranzige beestjes. Het afval rot ook sneller als het warmer is buiten en dat is precies waar maden zich comfortabel bij voelen.

Maden zijn vliegenlarven. Rottend voedsel en afvalmateriaal produceert methaangas, waar vliegen door worden aangetrokken. Vervolgens leggen ze hun eieren op het afval en zo hebben de larven zodra ze uitkomen direct een voedselbron.

Maden zijn een veel voorkomend afvalprobleem. Spiek maar eens in de kliko’s van je buren als het vuilnis ophaaldag is. Dankzij een van míjn buren kon ik met een zuur gezicht bovenstaande foto nemen. Er zijn gelukkig genoeg maatregelen om ze te elimineren, en bovenal: om te voorkomen dat ze terugkomen.

vliegen en maden in de kliko

Waarom stinken maden zo?

Weinig insecten kun je ruiken voordat je ze ziet. Je hebt vast nog nooit gezegd: ‘Ik ruik ergens een vlinder!’ Maden echter… als die er zijn… dan ruik je dat direct! Hoe kan dat?

Het is heel simpel te verklaren: Maden eten rottend afval! En dat afval moet er ook weer uitgepoept worden, in jouw gft bak! Daar komt nog bij dat deze smerige beestjes door het vuilnis kruipen, daar gaan ze ook niet echt fris van ruiken.

Reden te meer om maden in de kliko te bestrijden zodat je niet meer kokhalzend langs je vuilnisbak loopt.

Wat kun je doen tegen maden in je kliko?

Heb je al maden in je kliko, wacht dan tot de vuilnis is opgehaald voordat je onderstaande stappen verricht. Het is makkelijker om maden te doden als de container leeg is.

Stap 1: Giet kokend water over de maden

Je kunt veel geld uitgeven aan dure middeltjes tegen maden, maar kokend water is gratis! Zodra je container leeg is giet je dus kokend water over de maden, de maden zijn op slag dood. Maar de oorlog is nog niet voorbij, ga verder naar stap 2.

Stap 2: Reinig je kliko om nieuwe maden te voorkomen

Laat je het bij stap 1 dan zullen de maden waarschijnlijk binnen een week terugkeren, niet dezelfde, dat zou een beetje creepy zijn, maar nieuwe maden dus. Doe een scheutje groene zeep in de kliko en spuit de boel goed schoon met een tuinslang of beter nog: met een hogedrukspuit.

gft bak schoonmaken

Stap 3: Koop grote containerzakken om maden uit je kliko te houden

Grote containerzakken van 240 liter bieden een goede bescherming tegen maden. Je hebt zelfs 100% composteerbare containerzakken van 240 liter. Ik zeg niet dat de maden wegblijven, maar als er maden komen dan zitten ze in ieder geval in de containerzak en verdwijnt het hele zooitje op de vuilnis-ophaaldag.

Uiteraard zijn er ook trucjes om vliegen en maden op afstand te houden, maar voor de zekerheid biedt zo’n enorme containerzak een ideale uitkomst. Verderop kun je lezen hoe je kunt voorkomen dat er maden in je kliko komen.

Stap 4: Blokkeer de ingang van de kliko tegen maden

Om te voorkomen dat de maden toch nog ergens een ingang vinden om de container in te kruipen, bijvoorbeeld omdat je iets zwaars in de container gooit waardoor de containerzak in de kliko glijdt, bind je de containerzak vast aan de rand van de container met een lang elastiek. Zo houdt je de enorme vuilniszak perfect op z’n plaats zodat je kliko nooit meer bestormd wordt door een maden-invasie. Dat scheelt je in de toekomst stap 1 en stap 2…

Hoe voorkom je maden in de kliko?

In De beste oplossing ooit om insecten en ongedierte te weren kun je lezen hoe je met etherische oliën vliegen en maden op afstand houdt. Maar er zijn nog meer tips om geen maden in de kliko te krijgen.

  • Zorg ervoor dat de container in de schaduw staat zodat de inhoud minder snel gaat rotten.
  • Maden hebben een broertje dood aan lavendel dus koop een lavendelplant, knip om de drie dagen een takje af en gooi dat in de container.
  • Zet de bak open of met behulp van een stok op een kiertje; maden hebben een hekel aan licht en drogen vervolgens snel uit. Bovendien pikken de vogeltjes de maden eruit als maaltijd, dat ruimt lekker op!
  • Doe alles wat kan gaan rotten (vlees, groente en andere etensresten) in een biologisch afbreekbaar zakje, maak er een stevige knoop in en gooi het dan pas in de kliko.
  • Stop een paar mottenballen in een panty en hang die in de kliko (je kunt de panty dan weer bevestigen aan het elastiek). Vliegen houden niet van mottenballen, dus dan gaan ze ook geen eitjes in je container leggen.
  • Gooi een laagje stro in je lege kliko/containerzak. Het stro neemt vocht op waardoor de kliko minder geschikt is voor maden.
  • Je kunt ook elke keer als je iets in de kliko werpt wat zout eroverheen strooien, ook zout neemt vocht op waardoor jouw container onaantrekkelijk is voor maden. Strooi je zout over de maden zelf dan leggen ze vrij snel erna het loodje.

Het is allemaal een beetje cru voor de maden, maar er zijn denk ik weinig mensen die bij deze beestjes een vertederend gevoel krijgen. Uiteindelijk is het toch ongedierte en wil je dat niet in je eigen woonomgeving hebben.

Succes met de strijd tegen maden! Heb je nog meer gespuis in en rondom huis, zie dan mijn artikelen over ongedierte.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

horren schoonmaken
Zo gepiept!
beste groene aanslagreiniger
Getest door Suus