Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?

troep opruimen
troep opruimen
Zonnebrillen die je nooit meer draagt, drie deegrollers, een overschot aan mokken… Allemaal spullen die voor onrust zorgen, waar je nooit meer iets mee doet en die liggen te verstoffen ergens op zolder. Op deze manier kun je ze milieuvriendelijk opruimen!

Manier 1:
Je huis opruimen door je spullen te verkopen

Het voordeel van het verkopen van je spullen is dat je een gedeelte van je geld weer terugkrijgt van wat je hebt uitgeven, waardoor jouw schuldgevoel van al die miskopen meteen een beetje wegebt. Hieronder een lijstje van plekken waar je je spullen kunt verkopen.

Verkoop je boeken op Bol.com

Tweedehands boeken kunnen op bol.com verkocht worden. Als mensen dan een specifiek boek zoeken, komt jouw tweedehands exemplaar in het rijtje te staan. Uiteraard moet je wel minder vragen dan de gangbare prijs.

Verkoop je spullen op EBAY

Heel veel spullen kun je op eBay verkopen; babyspullen, schoenen, telefoons, videogames, instrumenten, je kunt het zo gek niet bedenken. Om te zien wat jouw item ongeveer waard is, hoef je alleen maar even eBay af te speuren om te zien wat anderen ervoor vragen en dan vind je vanzelf het antwoord.

Verkoop je spullen op Marktplaats

Ook op Marktplaats kun je van alles verkopen. Zelf heb ik door de jaren heen kleding, een bakfiets, konijntjes, een peuterbed, een campingbedje en nog veel meer met succes verkocht. Het voordeel is dat mensen op postcode kunnen zoeken, waardoor je grotere items niet per post hoeft te versturen.

Verkoop je kleding op Vinted

Vinted verkoopt enkel tweedehands kleding, daar kun je heel gemakkelijk je eigen kleren aanbieden. De verzendkosten zijn laag en Vinted is zeer populair, grote kans dat iemand jouw mooie trui of jurk wilt kopen waar je zelf niet meer naar omkijkt.

Verkoop je kleding op United Wardrobe

Kleding, tassen, riemen… je kunt ze ook kwijt bij United Wardrobe. United Wardrobe zegt terecht: ‘Er is al zo veel kleding op deze planeet, waarom zouden we altijd maar nieuwe kleding kopen als er al zo veel leuks ter beschikking is?’

Ruil of verkoop je kleding op Swopster

Je kunt op Swopster rondneuzen of je iets leuks ziet. Is dat het geval? Dan neem je contact met de eigenaar en plaats je een tegenbod; dat kan een eigen kledingstuk zijn waar je afstand van wilt nemen, of een geldbedrag.

Verkoop speelgoed op Reshopper

Reshopper is de Marktplaats voor families. Hier kun je alles kopen en verkopen wat met je kinderen te maken heeft (behalve je kinderen zelf dan.) Speelgoed, kinderkleding, puzzels, spelletjes… je kunt er van alles kwijt.

Manier 2:
Je huis opruimen door je spullen te doneren

Doneren is een prachtige manier om van je spullen af te komen. Het geeft je een goed gevoel en je maakt er iemand (die het hard nodig heeft) blij mee. Hieronder een lijst van bestemmingen waaraan je je spullen kunt doneren.

troep opruimen spullen doneren

Doneren aan dieren

Oude handdoeken, washandjes, theedoeken, dekens… het dierenasiel, de dierenambulance, vogelopvangcentra et cetera kunnen het goed gebruiken! Ik heb pas nog fluwelen gordijnen langs het dierenasiel gebracht (zonder de haken), ze waren er heel blij mee en de honden hebben weer een lekker plekje om op te slapen.

Er zijn meerdere plekken waar je je boeken aan kunt doneren

Boeken kun je kwijt bij de Kringloopwinkel, door het land zijn er overal wel kringloopwinkels te vinden. Voor een klein bedrag worden ze dan weer verkocht. Ook kun je boeken kwijt bij Books4life, ook daar worden de boeken voor een laag bedrag verkocht en de opbrengst gaat naar goede doelen, zoals Oxfam Novib en Amnesty International.

Doneer je kleding

Er zijn tal van adressen waar je kleding aan kunt doneren. Je kunt het in de container gooien van het Leger des Heils, zij verkopen het aan textielsorteerbedrijven of verkopen het in een van hun winkels aan mensen die moeten rondkomen van een minimumloon.

Je kunt ook kleding waar je van af wilt in een doos doen en aan Packmee schenken. Op hun site kun je gratis een label printen en dan hoef je de doos alleen nog maar op de post te doen. Dat allemaal voor een goed doel!

Ten slotte heb je nog COA waar je kleding aan kunt doneren voor vluchtelingen, of je gooit het in een container van Sympany.

Babyspullen doneren

Wiegjes, rammelaars, een babyfoon, rompertjes, knuffels en nog veel meer babyspullen kun je doneren aan Stichting Babyspullen. De spullen komen dan bij kinderen terecht die in armoede leven (in Nederland is dat 1 op de 9 kinderen en in de grote steden zelf 1 op de 4.) Kleine knuffeltjes kunnen naar Edukans Schoolmaatjes.

Afgeschreven IT apparatuur zoals computers en printers doneren

Ook al tik je zelf op een gloeiend nieuwe laptop, en heb je er verder nog nooit bij stil gestaan, ook met je afgeschreven apparatuur kun je andere mensen helpen. Je hoeft het enkel te doneren aan IT Donations. Kort gezegd wordt, nadat alle data is verwijderd, de restwaarde bepaald en die komt dan bij een goed doel terecht, die je zelf mag uitkiezen!

Oude mobieltjes en telefoons doneren

Mobieltjes en telefoons kun je aan verschillende instanties doneren. Voor elk mobieltje ontvangt Cliniclowns €3,- Met dat geld kunnen zij nog meer zieke en gehandicapte kinderen afleiding bezorgen. Ook KNGF Geleidehonden maak je blij met je oude mobieltje (of lege cartridges), en zo ook Stichting Aap.

Manier 3:
Je huis opruimen door je spullen te laten recyclen

Van tijdschriften tot auto’s en alles ertussenin kan worden gerecycled. Ook dat geeft je als je erbij stilstaat een bevredigend gevoel omdat je hiermee iets goeds doe voor het milieu. Hier een lijst van plekken waar je je spullen kwijt kunt om te recyclen.

troep opruimen recyclen

Plastic tassen recyclen

Veel mensen hebben een grote tas vol plastic tasjes erin, en vaak hebben ze meer plastic tasjes dan ze ooit zullen gebruiken. Hartstikke zonde want zowel bij de Jumbo als bij Picnic kun je ze inleveren om te recyclen. Er is al genoeg plastic in de wereld, als je dan toch aan het opruimen bent…

Kleding recyclen

Als je bij de kassa van H&M of C&A een tas met oude kleding inlevert – maakt niet uit van welk merk, kapot of versleten – krijg je als dank 15% korting op een artikel naar keuze. De zak met kleding gaat naar de dichtstbijzijnde recyclingfaciliteit en zo zetten H&M en C&A zich in voor een duurzame toekomst.

Ook Apple-liefhebbers kunnen hun oude macbook of Iphone laten recyclen

Heb je nog een oude macbook rondslingeren, of een iPod of iPad? Alles van Apple kan worden ingeleverd om vervolgens gerecycled te worden. Op de site zie je welk tegoed je kunt verwachten.

Zelfs je afgedankte auto is goed voor recycling

Heb je een auto die rijp is voor de sloop, dan kun je die uiteraard naar de sloop brengen, of naar een autodemontagebedrijf, zoals ARN. Zij demonteren je auto en pikken eruit wat nog bruikbaar is; zoals de startmotor, de versnellingsbak, een koplamp en ga zo maar door.

Als je deze 3 lijsten goed hebt doorgelezen en je ziet nog geen bestemming voor het object waar je vanaf wilt dan is er nog maar één optie over: en dat is weggooien die handel! Voorkom dat je huis dicht slibt máár kijk eerst goed of je iets kunt betekenen voor een ander of voor het milieu… Daar worden we allemaal blij van!

rommelig huis opruimen

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
opgeruimd huis met kinderen
Met gratis printable opruimspel