Keuken

De 11 echt meest vieze plekken in jouw keuken – deel 1

Veel mensen denken dat de wc de smerigste plek in huis is… Slecht nieuws: het aanrecht en de koelkast bevatten meer ziektekiemen dan een toilet, denk bijvoorbeeld aan darmbacteriën als E. coli, Salmonella en Listeria. Om te voorkomen dat je ziek wordt van jouw eigen keuken is het dus belangrijk om de boel schoon te houden. Wat zijn de meest vieze plekken in jouw keuken en hoe maak je ze schoon?
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
meest vieze plekken in de keuken

De meest vieze plekken in de keuken

1. De groentela in de koelkast

De groentelade is volgens de NSF International de smerigste plek in de koelkast. Volgens testjes bleken er veel bacteriën, gist en schimmels in de groentela te zitten. Die moet je dus met grote regelmaat schoonmaken.

Hoe schoon te houden?

Gelukkig passen de meeste groentelades prima in het onderste rek van de afwasmachine en worden ze zo ook weer lekker schoon. 

Wist je dat onder de 5 °C bacteriën minder vrij spel krijgen? Daarom is het verstandig om een koelkast-thermometer in de koelkast te plaatsen zodat je te allen tijde kan checken of jouw koelkast de gewenste temperatuur heeft.

2. Houten snijplanken 

Zelfs na het allereerste gebruik kunnen er in de kiertjes en hoekjes van houten snijplanken veel bacteriën terechtkomen en dat maakt houten snijplanken een van ‘de meest vieze plekken’ in jouw keuken. Om kruisbesmetting te voorkomen kun je het beste aparte snijplanken gebruiken: één voor groenten en fruit en één voor vlees.

Hoe schoon te houden?

Na het koken kun je de houten snijplank schoonmaken met afwasmiddel en water. Daarna strooi je er wat zout op en schrob je de plank stevig met een schoon schuursponsje. Je kunt de snijplank nog even inwrijven met een schijfje citroen of je legt de plank in het zonnetje om de bacteriën te doden.

Let op! Denk nooit voor het gemak: hup, in de vaatwasser ermee! Door de combinatie van warmte en water in de gesloten ruimte van je vaatwasser kan het hout gaan splijten, kromtrekken of barsten.

3. Keukentextiel

Vaatdoekjes, schuursponsjes, ovenhandschoenen, handdoekjes en theedoeken… het zijn heerlijke broedplaatsen voor bacteriën. Het textiel wordt vochtig, er komt etensresten op, vet spat in de rondte en landt op je ovenhandschoen… 

Hoe schoon te houden?

Bacteriën kunnen niet goed tegen hoge temperaturen dus gooi het textiel na het wassen op minimaal 60°C in de droger of hang het in het zonnetje. 

De bacteriën in schuursponsjes en keukensponsjes kun je perfect doden door ze vochtig te maken en 90 seconden op vol vermogen in de magnetron te doen.

4. Handgrepen, deurknopjes, draaiknoppen en andere knopjes of touchscreens

Al die knopjes en handgrepen worden tijdens het koken steeds maar weer aangeraakt. Je gaat natuurlijk niet na elk knopje je handen wassen, dan hangen de vellen na verloop van tijd aan je handen. Door al het aanraken zijn die knopjes wel een van de meest vieze plekken in jouw keuken. 

Bacteriën als Salmonella, Listeria, E. coli, plus schimmels en gisten blijven op deze plekjes achter. Met een beetje pech kun je daar behoorlijk ziek van worden.

Hoe schoon te houden?

Desinfecteer de knopjes regelmatig met een desinfectiereiniger. HG heeft een biologisch afbreekbare desinfectie spray waarmee je onder andere veilig handgrepen en knopjes kunt desinfecteren.

5. Het aanrecht

Het aanrecht is ook niet bepaald een schone plek in de keuken. Helemaal als je er bij thuiskomst je handtas op kwakt en even later je eten erop voorbereidt. Daarnaast staan er op het aanrecht vaak een koffiezetapparaat, waterkoker en misschien ook wel een blender. Achter en om de apparaten heen is het helemaal een vieze boel.

Hoe schoon te houden?

Ook het aanrecht kun je perfect desinfecteren met de desinfectiereiniger van HG. Dan ben je er zeker van dat alle bacteriën het loodje leggen. Vergeet ook niet met grote regelmaat de keukenapparaten af te nemen en opzij te zetten zodat je die plekken meeneemt tijdens het poetsen.

Zie voor extra tips: Het aanrecht schoonmaken kost je 2 minuten per dag!

6. De gootsteen en afvoer

De gootsteen behoort zeker ook tot een van de meest vieze plekken in de keuken. Water, zeep, soep, etensresten… een ratjetoe aan substanties drijven richting afvoer. Feest voor de bacteriën dus!

Hoe schoon te houden?

Doe een schep baking soda in de afvoer, schenk er een scheut azijn bij, de boel gaat sissen en bruisen, wacht even een half uurtje en spoel de boel na met kokendheet water. Ga je een paar dagen weg, schep dan enkel wat baking soda in de afvoer zodat alle nare luchtjes worden geneutraliseerd.

Is je afvoer verstopt dan kun je die perfect ontstoppen met HG vloeibare ontstopper. Zo stroomt het water na een half uur weer lekker door.

7. Rubberen afdichtingen van voedselcontainers

Heb je wel eens goed naar de rubberen afdichtingen gekeken van je voedselcontainers? Vaak zitten er spleetjes in het rubber waar vuil zich ophoopt. Het rubber zelf ziet er ook niet al te fris uit. Hier ontstaat vervolgens gist en schimmel waardoor het beleg op je lekkere boterham snel kan bederven.

Hoe schoon te houden?

Was de containers na elk gebruik af. Dit kan met de hand of in de afwasmachine. Gebruik warm water en schrob met een oude tandenborstel de rubberen afdichting. 

Om schimmels te doden kun je ook een laagje azijn in een teiltje gieten, de voedselcontainer ondersteboven erin zetten, iets zwaars erop leggen en het een nachtje laten weken.

8. De oven

Dit geldt niet voor iedereen, maar bij veel mensen is de oven niet het beste visitekaartje van het huis. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe smeriger hij wordt. Het beste advies is: hou het bij zodat de oven niet een van de meest vieze plekken in jouw huis wordt. En anders is het hoog tijd voor een grondige poetsbeurt.

Hoe schoon te houden?

Strooi een ruime hoeveelheid baking soda in je oven (en op de bakplaat!), spuit voor het schuimende effect natuurazijn eroverheen en laat het minimaal 30 minuten intrekken (hoe viezer en aangekoekter, hoe langer). Spoel en veeg de substantie weg en schraap de restanten eraf met een glasschraper. Deze tool werkt fantastisch om hardnekkige, aangekoekte resten mee weg te krijgen.

Je kunt ook HG ECO ovenreiniger gebruiken, deze spray is vriendelijk voor het milieu en je hoeft enkel het spul op je ovenschaal of in de oven te spuiten, het hooguit 5 minuten in te laten werken en daarna kun je alles afnemen met warm water.

9. De magnetron

Ook dit geldt niet voor iedereen, maar bij aardig wat mensen ziet de magnetron eruit alsof er een blik tomatenpuree is ontploft.

Hoe schoon te houden?

Door na elk gebruik een lapje door de magnetron te halen blijft hij lekker schoon. Is hij toe aan een goede poetsbeurt lees dan: De magnetron schoonmaken in maar liefst 10 minuten

10. De afzuigkap 

De afzuigkap heeft het zwaar te verduren. Spetters vet vliegen in het rond en omdat jouw afzuigkap tijdens het koken stoom en rook opzuigt is het onvermijdelijk dat hij na verloop van tijd vet wordt. Daarom is de afzuigkap ook een van de meest vieze plekken in jouw keuken.

Hoe schoon te houden?

Neem minstens eens in de week de buitenkant van je afzuigkap af. Dit kun je heel makkelijk doen met een nat microvezeldoekje of met de desinfectiereiniger van HG. Het filter moet eens in de twee maanden goed schoongemaakt worden, gelukkig kunnen de meeste filters in de vaatwasser. Lees ook: Afzuigkap schoonmaken, hier 3 super snelle methodes

11. De vaatwasser

Je denkt misschien: de vaatwasser maakt dagelijks mijn vaat schoon dus ook zichzelf. Niet dus! Door vet, zeep- en voedselresten krijg je helaas ophopingen in de vaatwasser waardoor bepaalde hoekjes en kiertjes broedplaatsen voor bacteriën zijn.

Hoe schoon te houden?

Maak eens per maand het filter schoon in een sopje met Dreft. Poets met hetzelfde sopje de randjes langs de binnenkant van de deur schoon, die zien er vaak ook niet al te smakelijk uit. 

Zet verder eens in de maand een schaaltje met azijn in het bovenste rek van de afwasmachine en kies het heetste programma. Vuil, vet en muffe luchtjes zijn na deze ronde verleden tijd (tenzij je deze behandeling pas weer over een jaar herhaalt.)

Voedselvergiftiging door bacteriën

Naast bovenstaande 11 punten is het natuurlijk ook belangrijk om de rest van je keuken schoon te houden zodat je veilig je maaltijden kunt bereiden. Denk aan de tegeltjes, de keukenkastjes, de lades, het fornuis en ga zo maar door. Alles om te voorkomen dat je ziek wordt.

In de keuken kan het wemelen van de bacteriën. Van de verkeerde bacteriën kun je voedselvergiftiging krijgen. De meest voorkomende voedselvergiftigingen zijn salmonella, E. coli, listeria en staphylococcus-bacteriën. Om te voorkomen dat het zover komt, is het schoonhouden van de plek waar je kookt heel belangrijk.

Als je HG desinfectie reiniger in huis hebt, kun je heel makkelijk je keuken ontsmetten. Deze spray doodt 99,9% van de bacteriën en naspoelen is niet nodig. Het product is biologisch afbreekbaar, heeft een korte inwerktijd en je kunt het voor zeer uiteenlopende schoonmaakklusjes gebruiken: voor het aanrecht, speelgoed, kranen, telefoons, deurklinken, toilet… en ga zo door. Voor meer informatie klik onderstaande button. Veel plezier met ontsmetten!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN