Ongedierte

Mieren in huis bestrijden, hier het ultieme handboek!

Het is weer zomer en dat zullen we weten ook! De mieren zijn ontwaakt uit hun ‘winterslaap’ en marcheren in een lange stoet ons huis binnen, op zoek naar voedsel. Ondertussen ziet jouw aanrecht zwart van deze hongerige insluipers! Ben je niet blij met deze miereninvasie? Hier de beste tips tegen mieren!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
mieren in huis bestrijden

Mieren bestrijden in huis

Veel mensen neigen ernaar om de mieren in huis direct te verdelgen of op te zuigen met de stofzuiger. Nu moet je weten dat het geen enkele zin heeft om alleen de zichtbare mieren weg te werken. De mieren die jij in je huis aantreft, zijn de oudere werkmieren. Zij volgen vaste paden van en naar een verborgen nest.

Wil je geen mieren in huis? Dan moet je de koningin hebben. Zij is degene die alle eieren legt en het nest nooit verlaat! Zij wordt gevoed door de werkmieren. Wanneer de werkmieren niet terug naar het nest komen, legt de koningin net zo makkelijk weer nieuwe eitjes en wordt jouw huis binnen de kortste keren weer bestormd!

Mieren natuurlijk bestrijden

Even los van de koningin die eigenlijk het grootste probleem vormt… Je wilt in de eerste plaats natuurlijk voorkomen dat mieren jouw huis als ‘plaatselijke supermarkt’ uitkiezen. Gelukkig zijn er een heleboel tips om te voorkomen dat je mieren in huis krijgt:

  1. Kruimels, gemorst voedsel, dierenvoer en zoetigheid: allemaal redenen voor mieren om jouw huis te bezoeken. Zorg dat je voorraadkast, je keuken en je vloer brandschoon zijn. Bewaar voedsel in afsluitbare bakjes of zakjes.
    Wil je tips voor een schone keuken, lees dan: Heb jij een schone keuken? Check deze 11 vragen!

  2. Mieren kunnen je huis binnendringen via piepkleine kiertjes. Door alle kieren in ramen, deuren en muren af te dichten, verklein je de kans op mieren in huis.

  3. Mieren houden absoluut niet van zure luchtjes. Doe wat citroensap (uitgeperst of kant en klaar) in een spuitflesje, je kunt het ook nog een beetje verdunnen met water, en spuit het op de plekken waar de mieren graag komen. Nu maar hopen dat ze niet een andere route kiezen, want je kunt moeilijk je hele huis ermee onder spuiten…

  4. Ook munt stoot mieren af. Zet je hier en daar een plantje neer of leg je wat blaadjes op je aanrecht, dan zullen de mieren zich omdraaien en een andere plek uitkiezen om voedsel te zoeken.

  5. Mieren blijven ook weg van krijt of babypoeper, de geur is ze te scherp waardoor ze instinctief denken: wegwezen! Op plekken waar de mieren je huis binnenglippen kun je gerust wat babypoeder strooien of een krijtstreep zetten; die weg zullen ze in ieder geval niet meer bewandelen.

  6. Mieren raken hun geurspoor kwijt door azijn. Zelf smeer ik in de zomer altijd mijn hele aanrecht onder met natuurazijn, inclusief mijn kookplaat en wasbak. Mooie bijkomstigheid is dat je aanrecht er geweldig van gaat glimmen.

  7. Zijn de mieren al je huis binnengekomen? Zet dan een schaaltje neer met honing. De mieren worden door de honing aangetrokken en zodra ze in het schaaltje met honing terechtkomen, kunnen ze er niet meer uit. Het is cru maar wel een milieuvriendelijke aanpak.
mieren in huis

Definitief mieren bestrijden in huis

Wil je zeker weten dat de koningin ondertussen niet weer een heleboel nieuwe eitjes legt zodat jouw huis binnen de kortste keren opnieuw wordt belaagd door mieren? Ga dan op zoek naar de koningin. In je tuin kun je mierennesten herkennen aan kleine hoopjes zand of aarde met gaatjes erin.

Heb je het nest gevonden? Graaf het nest open of til die tegel op waaronder ze zich verzamelen en zoek naar de allergrootste mier: de koningin. Je kunt haar op een andere plek in je tuin zetten waar ze geen probleem vormt (of bij die onaardige buren ;-)). De rest van de mieren zullen haar vanzelf achterna reizen, zo slim zijn ze wel…

Je kunt er ook voor kiezen om een lokdoos neer te zetten op de plek waar de stoet voorbijkomt. Ik heb meerdere lokdozen getest, en zag het beste resultaat bij de HG mierenlokdoos. In de mierenlokdoos zit een stofje dat de mieren meenemen naar hun nest, waardoor alle mieren, inclusief de koningin, het loodje leggen. Zo ben je er vervolgens helemaal van af, en kun jij weer rustig slapen (tenzij je last hebt van schuldgevoelens.)

Voor meer informatie over deze goedwerkende mierenlokdoos, onderstaande button.

Rest mij alleen nog te zeggen: succes met de zomerse strijd tegen mieren en geniet van het mooie weer!

Heb je last van nog meer ander soort gespuis, zoals muizen, fruitvliegjes, spinnen, muggen, maden en zilvervisjes? Zie mijn andere artikelen over insecten en ongedierte.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN