Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Nooit meer motten in huis met deze 9 tips

motten in huis bestrijden
motten in huis bestrijden
Van alle soorten motten (bijna 2400 in totaal) zijn de larven van kledingmotten het vervelendst. Ze zijn dol op wol, katoen, linnen, kasjmier, veren en ander duur textiel. Voordat je het weet lijkt je favoriete wollen trui op gatenkaas. Hoe zorg je ervoor dat je nooit meer motten in huis hebt?

Motten in huis herkennen

In Nederland zijn er drie soorten motten waar je last van kan hebben. De eerste boosdoeners zijn de kleermotten. Die kun je herkennen aan de egale, bruingele vleugels. Niet de kleermot zelf, maar de larven van de kleermot veroorzaken gaten in je kleding. De larven zijn wit, hebben een bruine kop en worden maximaal 9 mm lang.

De tweede onruststokers zijn de meelmotten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de larven van de meelmotten dol op meelproducten en bloem. Meelmotten hebben zwarte vleugels met een grijs patroontje erdoorheen. De larven worden niet groter dan 1 cm en hebben een zwart kopje.

Ten slotte heb je ook nog bruine huismotten. Zij hebben donkerbruine voorvleugels met donkere vlekken en de achtervleugels zijn beige. De larven kunnen wel 2 cm lang worden en hebben een roodbruine kop. De larven eten zowel dierlijk als plantaardig materiaal, zoals zaadjes, graan, en ook wol, plastic en linnen.

Mottenlarven in huis

Fladderen er overal motten door je huis? En denk je: die ga ik stuk voor stuk koelbloedig vermoorden!? Weet dan dat je daarmee niet het grootste probleem oplost. Het zijn de larven die schade aanrichten. En ja: een vermoorde mot legt geen eitjes meer, maar hij heeft er wellicht wel al tientallen gelegd.

De larven van motten in huis worden niet alleen aangetrokken door bepaald soort kleding. Of bepaalde soorten graanproducten. Ze worden ook aangetrokken door donkere, warme en vochtige ruimtes.

De larven van kledingmotten zijn bovendien dol op vuile kleding. Helemaal als er nog wat etensresten op zitten. Zie je een gaatje in een van je kledingstukken en weet je niet zeker of dit door mottenlarven komt? Kijk dan nog eens extra goed. Sommige larven laten een klein web achter dat op opgedroogd snot lijkt.

tips tegen motten in huis

9 tips tegen motten in huis

Nadat je hebt vastgesteld dat er wel erg veel motten in huis zijn doe je er verstandig aan om actie te ondernemen. Welke stappen kun je allemaal ondernemen?

1. Besmette kleding behandelen

Zitten er larven van kledingmotten op je kleren? Die kun je doden door de kleding te stomen. Je kunt je kleding naar de stomerij brengen of zelf stomen, bijvoorbeeld met een handstomer, of kledingstomer. Je kunt je kleding ook heet wassen maar dan moet het wel op minimaal 60°C. Je wollen trui zal daar niet erg van opknappen.

2. Kledingkast schoonmaken

Heb je last van kledingmotten? Dan moet je je kledingkast grondig schoonmaken. Dat betekent dat je eerst alles leeg moet halen, dan alle hoekjes, gaten en planken moet stofzuigen en daarna alles goed af moet nemen met bijvoorbeeld een desinfectie reiniger, of met azijn (daar hebben motten een broertje dood aan.) De stofzuigerzak gooi je na afloop direct buiten in de kliko. Daar kunnen namelijk eitjes en larven in terecht zijn gekomen.

3. Kleding opbergen

Kleding waar de larven van motten zich tegoed aan doen kun je het beste opbergen in een afgesloten opbergbox, of in kledinghoezen met rits. Heb je donzen dekbedden die vanwege het seizoen in de kast liggen? Doe ze dan in een vacuümzak. Die kun je zo plat maken als een dubbeltje, dan heb je meteen extra ruimte in je kast.

4. Klerenkasten openzetten

Door je kasten regelmatig open te zetten voorkom je dat motten er in willen rondhangen. Ze hebben namelijk een hekel aan licht. Het is een beetje tegenstrijdig want je zou denken dat ze dan makkelijker eitjes in je kast leggen… Maar zolang het daar te licht is vliegen ze liever een blokje om.

5. Voedsel opbergen

Omdat zowel de larven van meelmotten als bruine huismotten zich dwars door kartonnen pakken heen eten om bij voedsel te komen doe je er verstandig aan om alles op te bergen in afgesloten vershouddozen. Zo houd je niet alleen larven op afstand, maar ook muizen en ander gespuis. Lees maar eens: Definitief muizen verjagen met maar één ingrediënt

6. Cederhout tegen motten

Motten houden niet van de geur van ceder. Je kunt kledinghangers van cederhout in je kast hangen. Je kunt ook cederhoutolie op wat watjes sprenkelen en die verspreiden op plekken waar motten graag verblijven, dus in je voorraadkast en kledingkast.

Dan heb je nog cederhouten mottenballen. De ringen kun je aan je kledinghangers hangen en de ballen kun je hier en daar verspreiden. Deze mottenballen zijn gemaakt van 100% natuurlijk aromatische cederhout. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tiny Panda - 40 stuks
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:20 am

7. Mottenballen tegen motten in huis

Je zou mottenballen kunnen gebruiken tegen motten in huis. Dat is weliswaar een effectieve methode om motten te weren, maar weet wel dat er pesticide in zit. Dat is niet alleen giftig voor motten, maar ook voor jou, je kinderen en je hond of kat.

8. Feromoonvallen tegen motten

Een feromoonval doodt volwassen, mannelijke voedselmotten. Daardoor kan er niet meer gepaard worden en zullen de motten zich niet voortplanten. Een feromoonval beheerst de plaag niet volledig en moet altijd gecombineerd worden met een of meerdere van bovenstaande tips. Klik op onderstaande button voor meer info.

bestrijding voedselmotten
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:07 am

9. Horren tegen motten in huis

Horren houden niet alleen muggen buiten de deur, maar ook ander gespuis, zoals motten. Zo kun je toch lekker met open raam slapen zonder dat je bang bent dat je slaapkamer wordt bestormd door kleding-vretende vlinders.

horren schoonmaken

Hopelijk ben je snel af van deze vervelende beestjes. Heb je last van anders gespuis? Zoals bedwantsen, zilvervisjes of spinnen. Lees dan mijn andere artikelen over ongedierte.

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden