Motten in huis herkennen
Heb je motten in huis? Dan is het handig om te weten met wat voor soort mot je te maken hebt. In Nederland zijn er drie soorten motten waar je last van kan hebben. De eerste boosdoeners zijn de kleermotten. Die kun je herkennen aan de egale, bruingele vleugels. Niet de kleermot zelf, maar de larven van de kleermot veroorzaken gaten in je kleding. De larven zijn wit, hebben een bruine kop en worden maximaal 9 mm lang.
De tweede onruststokers zijn de meelmotten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de larven van de meelmotten dol op meelproducten en bloem. Meelmotten hebben zwarte vleugels met een grijs patroontje erdoorheen. De larven worden niet groter dan 1 cm en hebben een zwart kopje.
Ten slotte heb je ook nog bruine huismotten. Zij hebben donkerbruine voorvleugels met donkere vlekken en de achtervleugels zijn beige. De larven kunnen wel 2 cm lang worden en hebben een roodbruine kop. De larven eten zowel dierlijk als plantaardig materiaal, zoals zaadjes, graan, en ook wol, plastic en linnen.
Mottenlarven in huis
Fladderen er overal motten door je huis? En denk je: die ga ik stuk voor stuk koelbloedig vermoorden!? Weet dan dat je daarmee niet het grootste probleem oplost. Het zijn de larven die schade aanrichten. En ja: een vermoorde mot legt geen eitjes meer, maar hij heeft er wellicht wel al tientallen gelegd.
De larven van motten in huis worden niet alleen aangetrokken door bepaald soort kleding. Of bepaalde soorten graanproducten. Ze worden ook aangetrokken door donkere, warme en vochtige ruimtes.
De larven van kledingmotten zijn bovendien dol op vuile kleding. Helemaal als er nog wat etensresten op zitten. Zie je een gaatje in een van je kledingstukken en weet je niet zeker of dit door mottenlarven komt? Kijk dan nog eens extra goed. Sommige larven laten een klein web achter dat op opgedroogd snot lijkt.

9 tips tegen motten in huis
Nadat je hebt vastgesteld dat er wel erg veel motten in huis zijn doe je er verstandig aan om in actie te komen. Welke stappen kun je allemaal ondernemen?
1. Besmette kleding behandelen
Zitten er larven van kledingmotten op je kleren? Die kun je doden door de kleding te stomen. Je kunt je kleding naar de stomerij brengen of zelf stomen, bijvoorbeeld met een handstomer, of kledingstomer. Je kunt je kleding ook heet wassen maar dan moet het wel op minimaal 60°C. Je wollen trui zal daar niet erg van opknappen.
2. Kledingkast schoonmaken
Heb je last van kledingmotten? Dan moet je je kledingkast grondig schoonmaken. Dat betekent dat je eerst alles leeg moet halen, dan alle hoekjes, gaten en planken moet stofzuigen en daarna alles goed af moet nemen met bijvoorbeeld een desinfectie reiniger, of met azijn. De stofzuigerzak gooi je na afloop direct buiten in de kliko. Daar kunnen namelijk eitjes en larven in terecht zijn gekomen.
3. Kleding opbergen
Kleding waar de larven van motten zich tegoed aan doen kun je het beste opbergen in een afgesloten opbergbox, of in kledinghoezen met rits. Heb je donzen dekbedden die vanwege het seizoen in de kast liggen? Doe ze dan in een vacuümzak. Die kun je zo plat maken als een dubbeltje, dan heb je meteen extra ruimte in je kast.
4. Klerenkasten openzetten
Door je kasten regelmatig open te zetten voorkom je dat motten er in willen rondhangen. Ze hebben namelijk een hekel aan licht. Het is een beetje tegenstrijdig want je zou denken dat ze dan makkelijker eitjes in je kast leggen… Maar zolang het daar te licht is vliegen ze liever een blokje om.
5. Voedsel opbergen
Omdat zowel de larven van meelmotten als bruine huismotten zich dwars door kartonnen pakken heen eten om bij voedsel te komen, doe je er verstandig aan om alles op te bergen in afgesloten vershouddozen. Zo houd je niet alleen larven op afstand, maar ook muizen en ander gespuis. Lees maar eens: Definitief muizen verjagen: hoe doe je dat?
6. Cederhout tegen motten
Motten houden niet van de geur van ceder. Je kunt kledinghangers van cederhout in je kast hangen. Je kunt ook cederhoutolie op wat watjes sprenkelen en die verspreiden op plekken waar motten graag verblijven, dus in je voorraad- en kledingkast.
Dan heb je nog cederhouten mottenballen. De ringen kun je aan je kledinghangers hangen en de ballen kun je hier en daar verspreiden. Deze mottenballen zijn gemaakt van 100% natuurlijk aromatische cederhout. Zeker weten dat de motten er ver vandaan blijven.
7. Mottenballen tegen motten in huis
Je zou mottenballen kunnen gebruiken tegen motten in huis. Dat is weliswaar een effectieve methode om motten te weren, maar weet wel dat er pesticide in zit. Dat is niet alleen giftig voor motten, maar ook voor jou, je kinderen en je hond of kat.
8. Feromoonvallen tegen motten
Een feromoonval doodt volwassen, mannelijke voedselmotten. Daardoor kan er niet meer gepaard worden en zullen de motten zich niet voortplanten. Een feromoonval beheerst de plaag niet volledig en moet altijd gecombineerd worden met een of meerdere van bovenstaande tips.
9. Horren tegen motten in huis
Horren houden niet alleen muggen buiten de deur, maar ook ander gespuis, zoals motten. Zo kun je toch lekker met open raam slapen zonder dat je bang bent dat je slaapkamer wordt bestormd door kleding-vretende vlinders.
Hopelijk ben je snel af van deze vervelende beestjes. Heb je last van anders gespuis? Lees dan: 12 soorten ongedierte verjagen met maar één ingrediënt
Motten zijn op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Echter, hun uitwerpselen en de huidjes die ze achterlaten kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen, zoals niezen of huidirritatie.
Mottenvallen kunnen helpen bij het verminderen van de mottenpopulatie door mannetjes te lokken en te vangen, maar ze zijn meestal niet voldoende om een volledige plaag te bestrijden. Ze werken het beste in combinatie met andere bestrijdingsmethoden.
Als huis-tuin-en-keukenmiddelen niet effectief blijken en de plaag aanhoudt, kan het verstandig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om het probleem grondig aan te pakken.
Motten gedijen minder goed in koude omgevingen, maar het is meestal niet praktisch om je hele huis aanzienlijk te koelen. Voor kleinere items kan het wel helpen om ze een paar dagen in de vriezer te leggen om larven en eieren te doden.
Dit hangt af van de ernst van de plaag en de methoden die je gebruikt. Met consistente inspanning en effectieve bestrijdingsmiddelen kan het enkele weken tot maanden duren om volledig van motten af te komen.
Foto: iStock