Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Definitief muizen verjagen met maar één ingrediënt

muizen verjagen
muizen verjagen
Jarenlang woonde ik in het centrum van Amsterdam, in een straat vol restaurants en barretjes, en ik ben er vrijwel zeker van dat er in diezelfde straat meer muizen woonden dan mensen. Brrrr. Na vele mislukte experimenten stuitte ik op een middel om muizen op afstand te houden…

Trauma’s omtrent muizen

Los van het feit dat de muizen mijn kranten oppeuzelden, lieten ze minuscule keuteltjes achter in mijn douchebak, hartstikke smerig! Op een gegeven ogenblik was ik zo radeloos dat ik heel sadistisch een muizenval in de badkamer plaatste. De volgende dag ging ik kijken… zat er alleen een bebloed muizenstaartje tussen de klem. Argh!

ongedierte verjagen muis

Het meest gruwelijke verhaal heb ik van een vriendin wiens zus ’s nachts sliep, wakker schrok omdat haar haar bewoog en er een muis verstrengeld was geraakt in haar lange, klitterige lokken. Persoonlijk zou ik meteen de schaar in mijn haar zetten om me van de muis te ontdoen, maar zij was gillend uit het raam gaan hangen en heeft net zo lang aan haar haar geschud tot de muis eruit viel.

Met deze krachtige geur kun je muizen verjagen

Nu de oplossing. Geen muis kan tegen de lucht van pepermuntolie! Wij mensen vinden deze etherische olie over het algemeen wel lekker ruiken, maar muizen lopen direct een blokje om.

De geur van pepermuntolie beperkt hun vermogen om nog goed te kunnen ruiken. Vervolgens zijn ze niet in staat om voedsel te vinden, te communiceren met elkaar en roofdieren te vermijden.

Het is helemaal niet nodig om dieronvriendelijke muizenvallen te plaatsen of giftige chemicaliën te gebruiken, je kunt de muizen gewoon wegjagen met het voor hun afgrijselijke luchtje. Je roeit ze er niet mee uit, maar ze blijven wel weg van de plekken waar je ze niet wilt hebben.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:39 am

Muizen verjagen zonder gif

 • Probeer te achterhalen waar de muizen zich in je huis verstoppen en waar ze rondhangen (dat laatste is makkelijk te ontdekken vanwege die minuscule muizenkeuteltjes).
 • Doe een paar druppeltjes etherische pepermuntolie op wattenbolletjes en leg die op plekken waar de muizen graag komen. Druppel deze olie niet te rijkelijk op de watjes want dan kunnen je keel en ogen geïrriteerd raken.
 • Vervang om de 4 weken de wattenbolletjes.

Nog een paar tips om een muizenplaag te voorkomen

 • Houd de keuken brandschoon zodat er niets te halen valt. Bewaar alles in dichte potten, curverbakjes en trommels.
 • Stofzuig regelmatig zodat er geen kruimels achterblijven op je vloer. Hoe goed je al je eten ook opbergt, als muizen hongerig zijn, weten ze je huis perfect te vinden.
 • Zorg dat je je vuilnisbakken goed kunt afsluiten, muizen zijn superhandig en kunnen bijna overal wel tussen, onder of op (ik heb zelfs weleens een muis tegen een muur op zien lopen, wraaaa!)
 • Schaf een kat aan, alleen al de lucht van dit gezellige roofdier stoot muizen af.

Diervriendelijk muizen levend vangen

Ben je misschien zelf in een vorig leven muis geweest… En kun je niet goed tegen de lucht van pepermuntolie? Dan kun je ook een diervriendelijke muizenval aanschaffen. Met deze val vang je 1 muis per keer. Zodra de muis binnen is, kan hij er niet meer uit. Na de vangst kun je de muis weer (zo ver mogelijk van je huis vandaan) buiten loslaten. Het liefst minimaal twee kilometer van je huis vandaan, anders vinden ze je huis weer feilloos terug!

Zelf gebruik ik zowel pepermuntolie om de muizen van mijn eten weg te houden en de diervriendelijke muizenval om ze naar het bos te verhuizen.

Er zijn ook goedkopere, vergelijkbare muizenvallen te koop, helaas kan in veel van deze vallen de staart afgesneden worden en dat is nu juist weer niet zo diervriendelijk…

Wonact - 2 stuks
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:32 am

Muizen verjagen met geluid, werkt dat?

Je kent die apparaten vast wel die ultrasoon geluid verspreiden waardoor muizen op afstand zullen blijven. Het geluid is voor jou niet hoorbaar, maar wel voor de muis. De muis moet zich wel binnen een bepaalde straal van het apparaat bevinden.

Woon je in een kleine studentenflat dan is zo’n apparaat een prima oplossing. Woon je in een groter huis dan heb je meteen al een probleem, tenzij je in iedere kamer waar je geen muis wilt hebben zo’n apparaat neerzet. Een humane muizenval is dan een goedkopere oplossing.

Nog wat tips om muizen te verjagen

Muizen hebben niet alleen een hekel aan pepermuntolie. Er zijn nog meer middelen waarmee je ze op afstand kunt houden.

 • Muizen verjagen met uien: muizen houden absoluut niet van de lucht van uien. Snijd je een paar uien open en leg je die op de favoriete plekjes van de muizen, dan blijven ze wel uit de buurt.
 • Muizen verjagen met peper: Ook de lucht van peper verafschuwen muizen. Strooi wat peper rond en weg blijven ze!
 • Muizen verjagen met theezakjes: Muizen zijn ook niet gecharmeerd van de lucht van thee, dus als je wat theezakjes her en der verspreidt blijven ze uit de buurt.
 • Muizen verjagen met wierook: Wierook kan best overweldigend zijn, helemaal voor muizen, dus laat lekker een wierookstokje branden en weg blijven ze. Dit moet je wel om de zoveel dagen herhalen.
 • Muizen verjagen eucalyptusolie: Voor eucalyptusolie geldt dezelfde aanpak als bij pepermuntolie, sprenkel een paar druppeltjes op meerdere wattenbolletjes, verspreid die en de muizen rennen snel ver van je vandaan.
 • Muizen verjagen met staalwol: De muizen komen niet uit de lucht vallen, maar ze komen uit holletjes, net als in de kinderboeken die je vroeger las, zoals De kat die dacht dat hij een muis was… Als je alle holletjes en gaatjes blokkeert met staalwol dan kan de muis er met geen mogelijkheid doorheen, ook niet als hij zijn tanden inzet.

Muizen bestrijden met een lokbox

Is er sprake van een ware muizenplaag dan heeft een paar wattenbolletjes met afweergeur niet zo veel effect meer en kun je beter ingrijpen met een krachtiger middel. Bijvoorbeeld met de muizen lokbox van HG

In de lokbox zit een uiterst effectieve lokpasta die door de muizen opgepeuzeld wordt. De lokdoos is ook nog onbeperkt navulbaar. En omdat de lokdoos afsluitbaar is, is deze ongevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Voor meer informatie klik op onderstaande button. Op de site van HG kun je nog meer tips lezen over muizen bestrijden.

hg muizen lokbox

HG Muiuzen Lokbox

Navulbaar

Succes ermee! En bedenk goed: die muis is nog veel banger voor jou dan jij voor hem, wellicht is dat een schrale troost…

Heb je last van nog meer ander soort gespuis, zoals mieren, fruitvliegjes, maden, bedwantsen en zilvervisjes? Zie dan mijn andere artikelen over insecten en ongedierte.

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

fruitvliegjes in huis
Zo doe je dat!
pissebedden in huis
Het gat van de deur wijzen