Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Nooit meer sokken kwijt met deze 5 slimme trucs

nooit meer sokken kwijt
nooit meer sokken kwijt
Het is een bekend fenomeen: je vouwt en sorteert je wasgoed, en wéér ontbreekt er een sok. Hoe is het nou toch mogelijk? Na enige tijd heb je van ieder paar nog maar één sok. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om te voorkomen dat je sokken kwijtraken.

Truc 1: Sokken kwijt zonder dat je het merkt

Deze truc is de meest simpele oplossing die ik zelf al jaren toepas: ik koop altijd dezelfde sokken. Natuurlijk merk ik weleens dat ik na het wassen een oneven getal qua sokken uit de was vis. Maar dan hoef ik alleen even in mijn sokkenla te graven om een andere eenzame sok eruit te vissen en mijn sokken zijn weer compleet!

Voor mijn zoon en man werkt deze truc ook. Het zal ze een worst wezen als ze allemaal identieke sokken hebben. Voor mijn dochters echter werkt dit niet. Zij willen speciale sokken met Nike erop of zebraprint en ga zo door. Hoe ik dat oplos kun je hieronder lezen.

Truc 2: Verdwenen sokken aan de waslijn

Ook bij mij thuis gebeurt het weleens dat ik tijdens het opvouwen van mijn wasgoed een eenzame sok aantref van een van mijn dochters. Ook al is de sok al droog, ik hang hem onmiddellijk terug aan de waslijn. Daar laat ik de sok maximaal twee weken hangen. Na een week is alle was al weleens in de machine geweest en komt de sok meestal wel weer tevoorschijn. 

Toch laat ik de sok twee weken hangen. De sok krijgt van mij nog een week extra om herenigd te worden met zijn tweelingbroer (het zijn meisjessokken, maar een sok is nu eenmaal mannelijk). Komt de andere sok dan nog steeds niet tevoorschijn, dan is het wat mij betreft einde oefening. Aan één sok heb je nu eenmaal niets, tenzij je graag twee verschillende sokken draagt.

Truc 3: Nooit meer sokken kwijt door een waszakje

Deze vind ik wel een beetje ingewikkeld, maar je zou elk gezinslid een waszakje kunnen geven en eisen dat sokken eerst in het waszakje gaan voordat ze in de wasmand belanden. Eigenlijk moet je elk gezinslid twee waszakjes geven, want als het ene waszakje in de wasmand zit, kan het andere waszakje gevuld worden.

Het ingewikkelde eraan is dat je kleuren gaat mixen. Dat is wel weer op te lossen met een colourcatcher. Maar daarnaast moet het hele gezin eraan meewerken. Of je moet het niet erg vinden om alle vieze sokken uit de wasmand te vissen en ze zelf in verschillende waszakjes te doen.

beha wassen

Truc 4: Nooit meer sokken kwijt met sokkenknijpers

Iets minder ingewikkeld zijn de sokkenknijpers. Je zorgt er dan voor dat ieder gezinslid een aantal van die knijpers heeft. Voordat er een paar sokken in de wasmand gaan, moeten ze eerst aan elkaar bevestigd worden met de knijper. Zo blijven de sokken bij elkaar in de machine en droger en komen ze er ook weer samen uit.

In plaats van sokkenknijpers kun je ook veiligheidsspelden gebruiken, alhoewel ik dat wel een beetje spannend vindt. Schiet zo’n veiligheidsspeld los dan beschadigt je was en ben je nog verder van huis.

Wil je meer informatie over de sokkenknijpers? Klik dan op onderstaande button.

12 stuks
Laatst bijgewerkt op: februari 5, 2023 - 12:26 am

Truc 5: Geen sokken meer kwijt dankzij een aparte wasmand

Een mobiele wassorteerder is handig om bij voorbaat alvast je wasgoed te sorteren. Zo kun je een vak bombarderen tot sokken-wasmand. Moet iedereen zich er wel aan houden, anders raken er hoe dan ook weer sokken kwijt. Het zal overigens wel een beetje stinken in dat vak…

Persoonlijk gebruik ik een vak voor 60°C was, een vak voor wit en kleur en een vak voor zwart. Mochten de eerste vier trucs niet bij jou passen dan is een sokken-wasmand ook zeker een optie.

Verdwenen sokken wasmachine

Soms gaan sokken echt hun eigen weg. Ze komen achter de bank terecht, of in een gymtas. Of erger nog: in de wasmachine. Vooral babysokjes spoelen weleens mee met het water. Het is niet zo’n slecht idee om af en toe de service-klep (de klep onderaan je machine) te checken en het vuilfilter open te draaien. Je zult versteld staan wat je daar allemaal aantreft. Niet alleen verdwaalde sokken, maar ook haarspeldjes, muntjes en ga zo door. Of wasmachines sokken eten kun je hier zien.

Gedicht over zoekgeraakte sokken

Ten slotte nog even dit: kinderboekenschrijver Bies van Ede schreef namelijk een geweldig gedicht over zoekgeraakte sokken:

Vreselijk, het lot van sokken.
Sokken zijn voortdurend kwijt.
Heb toch meelij met je sokken.
Weet je wel hoe zo’n paar lijdt?
Samen gaan ze in de wasmand,
samen in de wasmachien.
En de linker -of de rechter-
wordt daarna nooit meer gezien.


Al die sokken, ruw gescheiden,
wachten maanden op elkaar
in een la met soortgenoten,
worden zelden meer een paar.
Daarna worden ze verstoten:
in de vuilnisbak ermee.
Ach, wij zijn zo wreed voor sokken,
mensen hebben geen idee.


En dan al die zoeke sokken,
waar zijn die naartoe gegaan?
Zou er ergens in de wereld
een tehuis voor hen bestaan?


Bron: Snotneusjes

Dat was het weer! Succes met het compleet houden van je sokken. Met deze tips kom je in ieder geval een heel eind.

natte schoenen drogen

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

spijkerbroek wassen
Goed om te weten
zwarte kleding wassen
Handig!