Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Nooit opruimen en toch een keurig huis, hoe doe je dat?

Nooit opruimen keurig huis
Nooit opruimen keurig huis
Hoe krijgen sommige mensen het voor elkaar om altijd een opgeruimd huis te hebben? Waar moet je op letten om dat ook na te streven? Het enige wat je hoeft te doen is er een gewoonte van te maken om iedere dag onderstaande punten na te leven. Het scheelt je een hoop frustraties en tijd!

Hoe houd je je huis opgeruimd?

In het algemeen hebben mensen die bijna nooit opruimen de volgende gewoontes:

 • Alles in huis heeft een vaste plek. Scharen liggen bij elkaar in een bakje, pennen liggen in een vast bakje, rekeningen liggen in een vaste la etcetera. Bovendien, en dit is heel belangrijk (!), leggen deze mensen na gebruik alles weer terug op de vaste plek.
 • Ze hebben geen spullen die ze niet gebruiken. Deze spullen doen ze onmiddellijk weg.
 • Zien ze een kring op een tafeltje, of een spinnenweb op het plafond, of een handafdruk op het raam… dan wachten ze niet tot ze gaan schoonmaken, maar ze halen het onmiddellijk weg. Het is zo gepiept!
 • Ze brengen met grote regelmaat papier naar de papierbak. Het meeste papierwerk hebben we digitaal of kun je digitaal aanvragen. Om orde in de chaos te brengen is het beter om alle documenten in verschillende, overzichtelijke mapjes op je computer te bewaren, dat oogt een stuk minder rommelig. Oude kranten kunnen natuurlijk ook weg, die lees je over het algemeen geen tweede keer.
 • Ze hebben curverboxen, opbergmandjes en lades waar ze hun spullen in kwijt kunnen, en dan álles gesorteerd.

Hoe zorg je ervoor dat de slaapkamer altijd netjes blijft?

Bij veel mensen is de slaapkamer een stuk rommeliger dan de woonkamer. Maar voor je nachtrust is het beter om ook deze ruimte zo leeg mogelijk te houden. Mensen met een opgeruimde slaapkamer doen dat zo:

 • Hun bed ligt niet vol met sierkussentjes, die moeten er iedere avond weer af met als gevolg dat ze op een dag op die ene stoel blijven liggen.
 • Ze maken direct nadat ze opstaan hun bed op. Gewoon even de boel straktrekken en het ziet er weer keurig uit.
 • Opgevouwen kleding doen ze direct in de klerenkast.
 • Kleding die ze in de was moeten gooien, werpen ze meteen in de wasmand. Vaak hebben ze meerdere wasmanden: eentje voor de 60 graden was, eentje voor de donkere was, en eentje voor van alles en nog wat. Zo houd je de was overzichtelijk.
feng shui regels slaapkamer

Droom je van een opgeruimde woonkamer? Doe dan dit!

De woonkamer is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt. Houd het opgeruimd, mensen bij wie dat lukt doen het zo:

 • Ze nemen de eettafel na elke maaltijd af met een doekje. Kruimels en etensresten staan zo rommelig!
 • Ze hebben niet al te veel gadgets in hun woonkamer.
 • Ze houden zich aan alle regels uit het volgende artikel: 12 dingen die ervoor zorgen dat je huis er rommelig uitziet.
 • Hebben ze jonge kinderen, dan gaat het speelgoed aan het einde van de dag in vaste speelgoedmanden of kratten. Leer je kind van jongs af aan wat waar hoort en leer je kind zelf de rommel op te ruimen, en vooral ook tussendoor. Klaar met puzzelen? Eerst de puzzel weer op z’n plek voordat je kind iets anders tevoorschijn tovert.
 • Ze vegen of stofzuigen met grote regelmaat de woonkamer of ze hebben net als ik een robotstofzuiger.
gang opruimen

Wat zijn de ultieme opruimtrucs in de gang?

Het is zo vervelend als je bij binnenkomst van bezoek je keer op keer moet verontschuldigen voor de chaos in de gang. Mensen die hun huis opgeruimd houden hoeven dat nooit te doen, zo doen ze dat:

 • Ze hangen hun jas bij binnenkomst direct aan de kapstok en niet over een stoel.
 • Ze laten de post, folders en kranten niet dagenlang op de deurmat slingeren maar bergen het meteen op. Ze hebben een bakje voor ongeopende post en een bakje voor geopende post en doen er iets mee of gooien het anders in de papierbak.
 • Ze zetten geen dingen in de gang of op de trap die naar boven moeten; ze brengen het direct naar de plek waar het hoort.
 • Ze zetten hun schoenen op een vaste plek of hebben daar een speciaal opbergsysteem voor.

Hoe houd je je keuken schoon en keurig?

Mensen die hun huis bijhouden zonder eens in de zoveel tijd een grote opruimbeurt in te moeten lassen, houden hun keuken netjes bij:

 • Ze laten geen vaat op het aanrecht staan, maar wassen tussendoor af of ruimen als ze een vaatwasmachine hebben meteen alles in.
 • Ze maken de keuken schoon terwijl ze koken. Als ze knoeien, hup: wegpoetsen voordat het aankoekt. Klaar met de pan: hup meteen afwassen of in de vaatwasmachine, klaar met de blender: meteen terug in de kast.
 • Ze maken dagelijks het aanrecht, de kookplaat en de spoelbak even schoon, met bijvoorbeeld een microvezeldoekje.

Hoe houd je de badkamer of toilet bij?

Een smerige, rommelige badkamer of vies geurend toilet is geen pretje, mensen die de badkamer of wc netjes houden doen dagelijks het volgende:

 • Voor het slapengaan doen ze even een lapje over het toilet. Hygiënische doekjes zijn hier superhandig voor en je hoeft dan niet elke dag een sopje te maken.
 • De wastafel pakken ze ook elke dag even mee.
 • Ze zetten al hun benodigdheden zoals make-up, kam, tandenborstel, gezichtstonic etctera direct terug op de vaste plek. Ze hebben daar dan ook weer bakjes en lades voor.
 • Ze hebben een Swiffer of vergelijkbare tool in de badkamer staan waarmee ze dagelijks de haren van de badkamervloer vegen. Ze gebruiken daar statische doekjes voor (van Swiffer of voordelig van de Action) of gewoon een droog microvezeldoekje dat je met gemak aan de swiffer kunt vastklikken.

Tijd om dus nieuwe gewoontes aan te leren! Als je al deze gewoontes eigen maakt dan zul je merken dat je veel meer vrije tijd overhoudt, je hoeft bijvoorbeeld niet een vakantiedag in te plannen voor een grote opruimbeurt. Succes ermee!

Meer weten over spullen categoriseren?

Wil je meer weten over het categoriseren van spullen, lees dan Opgeruimd! van Marie Kondo. Na het lezen van het boek begrijp je beter hoe je het sorteren van spullen kunt aanpakken. Het boek leest lekker weg en geeft je een nieuwe kijk op opruimen en hoe dit rust geeft in je hoofd.

Opruimgoeroe Marie Kondo heeft als gouden regel dat je bij je spullen je stuk voor stuk af kunt vragen: word ik hier blij van? Krijg je een positief gevoel bij iets, dan houd je het, zo niet dan kan het weg; je moet dan volgens Marie Kondo wel eerst ‘Dankjewel!’ zeggen voordat je er afstand van neemt.

Volgens Marie Kondo is opruimen makkelijk, maar moet je wel streng zijn voor jezelf. Dan heb je altijd een opgeruimd huis zonder dat je steeds hoeft op te ruimen. Door je enkel te omringen met spullen waar je van houdt, wordt je gelukkiger, gezonder en krijg je meer zelfvertrouwen. Dit boek vond ik echt een eyeopener. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:40 am

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel
feng shui regels slaapkamer
Feng Shui voor dummies