Sanitair

14 tips voor het schoonmaken van douchedeuren

Een paar kalkvlekjes op de glazen douchewand krijg je makkelijk weg met huis-tuin-en-keuken-middelen. Maar wat als je tijdens het douchen niet meer door het glas kunt kijken? Wacht niet langer met het schoonmaken van douchedeuren! Met onderstaande methodes krijg je de boel weer stralend schoon en 100% kalkvrij!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
douchedeur schoonmaken

Simpel en effectief schoonmaken van douchedeuren

De glazen douchedeur schoonmaken met azijn

1. De glazen douchedeur schoonmaken met azijn

Niet al te zware kalkaanslag kun je prima verwijderen met azijn, de glazen douchedeuren gaan er ook nog eens geweldig van glimmen. Je kunt een plantenspuit vullen met azijn voor het wekelijks schoonmaken van douchedeuren.

Een andere mogelijkheid voor het schoonmaken van douchedeuren is om velletjes keukenpapier nat te spuiten met azijn en de velletjes tegen de douchewand te plakken. Laat de velletjes gerust een uur zitten. Nadat je het keukenpapier eraf hebt gehaald, poets je de douchewand nog even schoon met een nat microvezeldoekje en droog je het af met een goede polijstdoek, en klaar is Kees!

schoonmaken van douchedeuren
De douchedeur beplakken met keukenpapier met azijn

De douchedeur schoonmaken met Baking Soda

2. De glazen douchedeur schoonmaken met azijn en Baking Soda

Baking Soda is een geweldig schuurmiddel dus je kunt voor douchedeuren die al een tijdje niet schoongemaakt zijn een papje maken van twee eetlepels Baking Soda en een kopje azijn. Roer het goedje door elkaar zodat het een gladde massa wordt, dep met een microvezeldoek in het papje en poets hier de glazendouchewand mee schoon. Spoel het glas af met water en droog het af met een goede polijstdoek.

Ook vlekken krijg je weg met een Baking Soda-papje. Meer hierover kun je lezen in: 10 vlekken uit kleding met Baking Soda, begin direct!

De glazen douchedeur schoonmaken met citroenolie

3. De glazen douchedeur schoonmaken met citroenolie

Wil je de glazen douchedeuren weer mooi laten glanzen? Maak dan een mengsel in een spuitflesje van heet water met 5 druppeltjes citroenolie. Spuit het glas onder, laat het een paar minuten intrekken en neem de boel dan af met een vochtig microvezeldoekje. Het glas begint na deze behandeling weer mooi te blinken! Het schoonmaken van douchedeuren hoeft soms helemaal niet ingewikkeld te zijn 😉

Kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen

Kalkaanslag verwijderen met droogtrommeldoekjes

4. Kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen met droogtrommeldoekjes

Zit er een vlek op de douchewand die je er maar niet van af krijgt? Hergebruik dan een droogtrommeldoekje voor het schoonmaken van douchedeuren. Vanwege de absorberende en ontvettende werking is een droogtrommeldoekje hier uitermate geschikt voor. Maak het droogtrommeldoekje nat en wrijf ermee over het glas. Grote kans dat de vlek verdwijnt.

In 33 verrassende, huishoudelijke tips met droogtrommeldoekjes kun je nog meer tructjes lezen met droogtrommeldoekjes.

Kalkaanslag van het glas verwijderen met maizena

5. Kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen met maizena

Maizena is het perfecte middel om vetvlekken en kalk te verwijderen. Maak een mengsel van 2 theelepels maizena en een eetlepel azijn, roer dit tot een glad papje en doe een klont op een microvezeldoekje. Smeer dit uit over de doffe plekken van je douchedeur en poetsen maar. Je kunt ook wat Dreft toevoegen voor nog meer glans-effect.

Kalkaanslag verwijderen met citroenzuur

6. Kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen met citroenzuur

Zitten er lelijke kalkvlekken op het glas van je douchewand, dan kun je een citroen gebruiken om de vlekken te verwijderen. Voeg je een snufje zout toe dan is het resultaat helemaal verbluffend. 

Pers een citroen uit of gebruik kant-en-klare citroensap, voeg het zout toe, roer het goedje door elkaar en dep erin met een spons. Nu nog even over de kalkaanslag schrobben en dat is dat!

Kalkaanslag weg met ammonia

7. Kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen met ammonia

Ammonia werkt als een geweldige reinigingsoplossing en kun je goed gebruiken voor het schoonmaken van douchedeuren. Voeg je 2 kopjes ammonia aan een half emmertje warm water toe, neem je vervolgens de douchewand ermee af met een microvezeldoekje en laat je het mengsel een paar minuten intrekken dan krijg je mooie, schone douchedeuren. Eventueel schrob je nog even met een spons het glas na en droog je de boel met een goede polijstdoek.

Zware kalkaanslag verwijderen met dikke bleek

8. Zware kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen met dikke bleek

Tja, het is niet de meest milieuvriendelijk aanpak, maar nood breekt soms wetten. Zie je echt wel de eerste lelijke witte strepen op de douchedeuren ontstaan dan verricht dikke bleek negen van de tien keer wonderen.

Doe een klont dikke bleek op een spons, smeer het uit over de kalkvlekken, laat het een half uur inwerken, spoel het af met kokend heet water en borstel het na met een afwasborstel. Ten slotte maak je de wand droog met een goede polijstdoek en je douchedeuren zijn weer glanzend schoon.

In plaats van dikke bleek kun je overgens ook wc-eend gebruiken.

Zware kalkaanslag weg met Cillit Bang

9. Zware kalkaanslag van glazen douchedeur verwijderen met Cillit Bang

Kant-en-klare middeltjes zijn over het algemeen niet echt milieuvriendelijk, maar verrichten in sommige gevallen wonderen, zoals Cillit Bang Kalk en Glans Turbo

Je spuit het turbospul op je douchewand, je laat het een minuutje intrekken, wrijf het weg met een spons en het glas van je douchewand is weer als nieuw en helemaal kalkvrij. 

Let op!

Cillit Bang Kalk en Glans Turbo is zo krachtig dat je het beter niet op de voegen van je tegels kunt spuiten, die kunnen hierdoor beschadigd raken en dat is zeker niet de bedoeling. Zijn je voegen toe aan een goede opknapbeurt, dan kun je in 10 snelle schoonmaaktips voor in de badkamer lezen hoe je ze weer stralend wit krijgt.

Slimme hacks voor het effectief schoon houden van douchedeuren

Douchedeuren schoon houden met WD-40

10. WD-40 voor het schoon houden van douchedeuren

Wil je voorkomen dat er kalk op de glazen douchedeuren komt, dan kun je WD-40 gebruiken. Er ontstaat dan een beschermend laagje op het glas.

Je sprayt WD-40 op de douchewand, laat het een paar minuten zitten en veegt het dan schoon met een nat microvezeldoekje. Kalk zal zich vervolgens niet aan het glas vasthechten waardoor jouw douchedeuren langer schoon blijven. 

Let op!

Deze truc is niet geschikt voor plexiglas. Er kan in combinatie met WD-40 barstjes in het plexiglas ontstaan.

Douchewand schoon houden met glansspoelmiddel

11. Glansspoelmiddel voor het schoon houden van douchedeuren

Met glansspoelmiddel bereik je hetzelfde resultaat als met WD-40. Smeer je de douchewand in met een flinke scheut glansspoelmiddel dan komt er een laagje op het glas dat ervoor zorgt dat er geen druppeltjes achterblijven op het glas. Deze behandeling moet je natuurlijk wel eens in de paar weken herhalen.

Zo blijft de glazen douchewand altijd schoon

12. Altijd doen voor het schoon houden van douchedeuren

Heb je een ventilatiesysteem in je badkamer, zet hem dan altijd aan tijdens het douchen. Zelfs als je het geluid irritant vindt 😉

Ook loont het de moeite om na het douchen de deur of, indien aanwezig, het badkamerraampje open te zetten. Alles wat na het douchen nog vochtig wordt door de stoom, zal verdampen. Hoe eerder het vocht verdampt, hoe minder kalk er op de douchewand zal ontstaan.

Wil je meer trucjes weten met WD-40? Lees dan: Waarom WD-40 een geweldig middel is voor het huishouden

Droog glas voor schone douchedeuren

13. Droog glas voor het schoon houden van douchedeuren

Ben je klaar met douchen, laat de douchewand dan niet nat achter. Doe je dit wel dan krijg je vroeg of laat te maken met kalkaanslag op het glas en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Je kunt na het douchen het glas drogen met een trekker, maar wat nog veel makkelijker is: gebruik een goede polijstdoek om de douchewand af te drogen. Dat is veel minder gedoe, en als je slim bent neem je ook meteen de douchekop, kraan en tegels mee. Het voordeel van een doek is dat je ook goed bij de moeilijke hoekjes kunt komen. Dankzij de ruit-structuur gaat de douchewand bovendien mooi glimmen.

Koop je de duoset van Clean Dry dan krijg je er een goede microvezeldoek bij om de wand schoon te poetsen, en daar heb je géén schoonmaakmiddel bij nodig, alleen water, zo handig!

Voor lange tijd je douchewand kalkvrij houden 

14. Voor een langere tijd je douchewand kalkvrij houden 

Ten slotte: is je douchewand na bovenstaande aanpak weer stralend schoon of zijn er plannen voor een nieuwe badkamer? Overweeg dan om een speciale coating op het glas aan te brengen. Dankzij deze laag glijdt het water sneller naar beneden waardoor er minder snel kalkaanslag verschijnt.

Lenano glas coating is erg goed spul om je glas een extra beschermlaag te geven tegen water en vuil. Zeker als je veel kalk in het water hebt is deze coating een aanrader. Het scheelt je heel veel poetswerk.

Let op!

Of je erge last hebt van kalkaanslag heeft te maken met de waterhardheid in jouw woongebied. Hard water veroorzaakt kalkaanslag. Wil je weten wat de waterhardheid van jouw woonplaats is, dan kun je dat controleren op: waterhardheid.nl

Gelukkig is er voor ieder soort probleem een oplossing. Ga snel aan de slag zodat je douchedeuren weer mooi stralen! Succes ermee!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN