Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Bah! Pissebedden in huis! Hoe voorkom en bestrijd je ze?

pissebedden in huis
pissebedden in huis
Bah! Er kruipen allemaal pissebedden in je huis. Ook al doen ze je geen kwaad, het kan wel iets over de luchtvochtigheid van je woning zeggen, en bovendien is het ook niet zo’n fris gezicht op je mooie, strakke, witte muur. Wat trekt pissebedden aan en hoe bestrijd je ze het beste?

Hoe komen pissebedden in je huis?

Pissebedden eten het liefst verrot hout, meeldauw en rotte planten. Daarvoor moeten ze buiten zijn. Is het vochtig in je huis, of is er zelfs schimmel of ligt er ergens rottend voedsel dan wordt je huis een walhalla voor pissebedden.

In de insectenwereld worden pissebedden nog weleens de recycles genoemd. Heb je bijvoorbeeld een compostbak dan zullen pissebedden zich daar door aangetrokken voelen.

Is er echt sprake van een pissebedden plaag in huis? Dan eten de pissebedden zelfs papier, of erger nog: je dure behang.

Veel pissebedden in huis betekent dat er een vochtprobleem kan zijn. Pissebedden brengen geen schade toe aan je gezondheid, te veel vocht in huis helaas wel, vooral voor mensen met reuma of astmatische klachten of allergieën is een vochtig huis geen gezonde omgeving om in te leven.

vochtproblemen in huis

Waarom houden pissebedden van vochtige plekken?

Pissebedden behoren tot de kreeftachtigen. In eerste instantie zijn het zeedieren. De landpissebedden hebben de zee verlaten maar hebben wel hun kieuwen behouden. En kieuwen moeten altijd vochtig zijn, anders functioneren de pissebedden niet. Is er veel vocht in jouw huis dan is jouw woning voor de pissebed dus de ideale omgeving om te leven.

pissebedden in huis

Pissebedden in huis bestrijden

Er zijn meerdere manieren om pissebedden in huis te bestrijden. Per slot van rekening wil je je huis liever niet delen met deze kreeftachtige wezens. Ze zien er viezig uit en het kan helaas ook iets over de staat van je woning zeggen, maar daarover straks meer. Hoe kun je pissebedden bestrijden?

 • Zorg ervoor dat de pissebedden geen toegang hebben tot je huis. Hiervoor zul je naden een kieren moeten afdichten.
 • Pissebedden zijn dol op verrot hout. Bewaar het brandhout voor je open haard daarom buiten, onder een afdakje, en niet in de woonkamer!
 • Zodra je een pissebed ziet, zuig hem dan op met de stofzuiger! De hitte en de druk van het opzuigen loopt voor het beestje fataal af (hij zal zeker niet via de slang weer naar buiten kruipen!)
 • Zorg ervoor dat je woning lekker warm en droog is. Heb je toch vochtdruppeltjes in je vensterbanken, plaats daar dan vochtvreters. Je zult versteld staan hoeveel vocht er na vier weken in het bakje zit. Denk er wel aan om eens in de maand een nieuwe vochtvreter in het bakje te plaatsen.
 • Ventileer je huis goed, zo kan het vocht je huis weer verlaten.
 • Pissenbedden leven graag in het donker. Genoeg licht in huis doet wonderen om geen pissebedden in huis te hebben.
 • Heb je een bepaalde plek waar veel pissebedden komen, strooi daar dan wat bloem. Het is niet zo’n leuk gezicht, maar pissebedden houden niet van bloem omdat ze erdoor uitdrogen.
 • Maak een pissebeddenval van een aardappel. Je snijdt eerst de aardappel doormidden, holt hem uit en zet de holle aardappel met de platte kant naar beneden op plekken waar pissebedden komen. Ze zullen zich vanwege het vocht en het donker daar verzamelen en dan kan jij ze weer opzuigen.
 • Pissebedden hebben een broertje dood aan de lucht van koper. Je kunt bijvoorbeeld om ze af te schrikken op de favoriete plekjes van pissebedden koperdraad neerleggen. Heb je nog ergens een pot vol met muntjes van een, twee of vijf cent dan zou je die natuurlijk ook kunnen rondstrooien.
 • Heb je een heuse pissebedden plaag in huis dan moet je naar een wat agressiever middel grijpen om zeker te weten dat je ze allemaal bedwelmt. Grijp niet te snel naar dit middel, maar nood breekt soms wetten. Je zou Topscore kunnen gebruiken. Het gif kun je op alle plekken spuiten waar pissebedden in huis vertoeven. Het spul blijft wel vier tot zes weken werkzaam dus voorlopig ben je van ze verlost en heb je alle tijd om je huis eens grondig schoon te maken. Ook kakkerlakken kun je hiermee bestrijden, meer hierover kun je lezen in: 15 beste tips om zelf kakkerlakken te bestrijden.
 • Ten slotte heb je een kant-en-klare insectenval van pest control met lijm erin. Deze val is vrij van gif en je kunt hem perfect gebruiken voor het vangen van pissebedden, maar ook voor ander rondkruipend gespuis, zoals bijvoorbeeld zilvervisjes.
zilvervisjes vangen

Pissebedden voorkomen

Is het je al opgevallen dat je veel vocht in huis hebt, bijvoorbeeld doordat de kozijnen in de winter altijd maar vochtig zijn? Dan zou je eens kunnen overwegen om een goede luchtonvochtiger aan te schaffen. Het helpt je van heel veel problemen af, zoals pissebedden in huis, of zilvervisjes, maar ook rottende houtkozijnen voorkom je hiermee en schimmel in huis. Het is even een investering maar het is altijd nog goedkoper dan verhuizen…

Die van Trotec is betaalbaar en kan wel 20 liter per dag ontvochtigen. Voor een wat kleinere ruimte is hij heel geschikt. Is de afneembare opvangbak vol dan slaat hij automatisch af. Je zult merken dat de lucht vochtigheid in huis snel afneemt. Het apparaat vraagt niet om veel onderhoud en is makkelijk schoon te houden.

Ruimtes tot 10 m²
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:48 am

Heb je een wat grotere ruimte en meer te besteden dan is de luchtontvochtiger van Trotec (TTK 66 E) een goede keuze. Deze kan gebruikt worden in een ruimte tot 50m². Het apparaat is muisstil en hij is ook nog eens energie zuinig. Je huis voelt bij gebruik meteen een stuk frisser aan en ook meteen een stuk schoner. Niet alleen pissebedden zoeken een ander onderkomen, ook zilvervisjes zullen jouw huis een stuk minder aantrekkelijk vinden.

Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:05 am

Welke invloed vochtige huizen op je gezondheid heeft kun je lezen in het rapport van het RIVM over schimmel en vochtproblemen in woningen.

Hopelijk ben je snel van de pissebedden af! Veel succes ermee! 

Heb je last van nog ander soort gespuis zoals bijvoorbeeld muizen, zilvervisjes, kakkerlakken en ga zo maar door, zie dan mijn artikelen over ongedierte.

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

vochtproblemen in huis
Nattigheid voelen
mieren in huis
Dit moet je weten!