Keuken

Hoe kun je het beste je pizzasteen schoonmaken?

Niks is lekkerder dan een zelfgemaakte pizza. Helemaal als je hem op de traditionele manier bereidt met een echte pizzasteen. Je mag alleen nooit een pizzasteen schoonmaken met zeepsop. Omdat een pizzasteen poreus is zal hij het sopje absorberen waardoor je volgende pizza naar afwasmiddel zal smaken. Hoe moet je dan wel een pizzasteen schoonmaken?
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
pizzasteen schoonmaken met baking soda

Pizzasteen schoonmaken: pas op met water!

De meeste pizzastenen zijn gemaakt van poreus materiaal, zoals echt steen, gietijzer of keramiek. Een pizzasteen absorbeert bij het opwarmen het vocht uit deeg. Hierdoor wordt de korst lekker knapperig. 

Maak je de pizzasteen schoon met te veel water dan zal hij geen vocht meer uit de pizza trekken waardoor je pizza meer een soort slappe pannenkoek wordt. Dit voorkom je door de pizzasteen compleet vochtvrij in de oven te schuiven. 


Benodigdheden pizzasteen schoonmaken

Ga je je pizzasteen schoonmaken dan is het handig om de volgende materialen bij de hand te hebben zodat je snel aan de slag kan en ook weer snel klaar bent:

Eventueel kun je ook nog een plamuurmes klaarleggen om aangekoekte etensresten te verwijderen. Let op! Dit kan krassen op je pizzasteen veroorzaken. Gebruik een plamuurmes dan ook alleen als je met geen mogelijkheid de aangekoekte etensresten van de steen krijgt.


Hoe kun je het beste een pizzasteen schoonmaken?

Nu je alle materialen bij de hand hebt kun je beginnen met je pizzasteen schoonmaken. Hoe pak je dat aan?

 1. Laat de pizzasteen altijd volledig afkoelen voordat je hem gaat reinigen. Doe je dat niet dan kan hij barsten en zelfs breken. Zo’n pizzasteen wordt loeiheet dus het duurt een aantal uur voordat je aan de slag kan.

 2. Met de plastic spatel schraap je voorzichtig de gestolde kaas en andere etensresten weg.

 3. Veeg met een vochtige, goed uitgewrongen microvezeldoek de losgekomen etensresten van de pizzasteen.

 4. Maak een baking-soda-papje door een eetlepel baking soda te mengen met een eetlepel water. Roer de substantie door elkaar, net zo lang tot het een glad papje wordt. Nu heb je een perfect zacht schuurmiddel om hardnekkigere, aangekoekte etensresten te verwijderen. 

 5. Doe een klontje baking-soda pasta op de etensresten die nog niet los zijn gekomen van de pizzasteen.

 6. Schrob in een ronddraaiende beweging met de steenborstel (of andere harde borstel) over het baking-soda papje en probeer de aangekoekte etensresten weg te krijgen. Dit papje werkt ook goed om de ergste vlekken te verwijderen. 

 7. Veeg nogmaals met een vochtige microvezeldoek de losgekomen etensresten van de pizzasteen.

 8. Is het niet gelukt om de laatste aangekoekte etensresten handmatig te verwijderen, zet de oven dan op 260°C en zet de pizzasteen een uur in de oven. Let op! Een pizzasteen moet altijd in een koude oven worden geplaatst. De steen moet gelijktijdig met de oven worden verwarmd om plotselinge temperatuursveranderingen te voorkomen.

 9. Laat de pizzasteen in de oven staan en schraap nu de laatste aangekoekte stukjes weg met een plastic spatel (zijn de aangekoekte etensresten ernstig dan kun je voorzichtig een plamuurmes gebruiken). Gebruik wel ovenhandschoenen om te voorkomen dat je je handen brandt.

 10. Nadat de pizzasteen volledig is afgekoeld neem je de steen nog even af met een vochtige microvezeldoek en daarna laat je de steen minimaal een uur lang aan de lucht drogen.


Na verloop van tijd zal je pizzasteen wat vlekken krijgen, sommige vlekken krijg je niet helemaal weg. Gelukkig is dat helemaal niet erg, sterker nog: de vlekken beïnvloeden niet de smaak van jouw pizza!

pizzasteen schoonmaken

Is je pizzasteen vies, doe dan nooit dit!

Ga je je pizzasteen schoonmaken dan weet je inmiddels dat je niet te veel water en al helemaal geen zeepsop mag gebruiken. Maar er zijn nog een aantal dont’s:

 • Een pizzasteen is vanwege het poreuze materiaal niet geschikt om te oliën. Wil je voorkomen dat de pizza aanbakt dan kun je het beste maismeel over de steen strooien.

 • Een pizzasteen schoonmaken in de vaatwasser is uit den boze. De steen kan hier flink van beschadigen.

 • Gebruik nooit staalwol of andere scherpe voorwerpen om de pizzasteen te reinigen, hierdoor krijg je lelijke krassen.

 • Laat een pizzasteen nooit weken in water, er komt dan te veel vocht in de steen waardoor je volgende pizza faliekant mislukt.


Hoe lang gaat een pizzasteen mee?

Een goede pizzasteen is duurzaam en kan jaren meegaan. Mijn man bakt de pizza’s op de barbecue, daar gebruikt hij de Barbecook BBQ Pizzaplaat voor. De plaat is gemaakt van vuurvaste klei voor een steenoveneffect. De pizzaplaat is heel makkelijk in gebruik en onderhoud en gaat jaren mee.

Je kunt pizzastenen in alle vormen en maten en van verschillende materialen kopen. Het is maar net wat je wensen zijn. Als je ze goed onderhoudt dan kun je er minstens 10 jaar plezier van hebben. Ben je dol op pizza, dan is het echt de moeite waard om een goede steen te kopen. Een zelfgebakken pizza smaakt uiteindelijk toch een stuk lekkerder dan een diepvriespizza.


Succes en geniet van je zelfgebakken pizza’s!

Wil je meer weten over het gebruik van een pizzasteen? Kijk dan op wikihow.


Wil je microvezeldoekjes veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan alle ins & outs in Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Cursus kaasfonduepan schoonmaken, 3 beste manieren!

Een kaasfonduepan schoonmaken lastig? Welnee! Hier de beste tips en trucs om de kaasfonduepan weer schoon te krijgen en aangekoekte resten te verwijderen.

Afzuigkap schoonmaken, hier 3 super snelle methodes

De afzuigkap schoonmaken: met deze 3 snelle en simpele stappenplannen krijg je de afzuigkap en het filter smetteloos schoon. Wacht niet langer, ga aan de slag!

Voorjaarsschoonmaak deel 2: The Great Reset van je keuken

Hier het 2e deel van de grote voorjaarsschoonmaak van jouw keuken. Met een heleboel gouden tips and tricks voor een Great Reset van de keuken!
product advies suus
Actueel

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Dit is verreweg de beste manier om stuifmeel uit kleding te krijgen. Deze methode is ook geschikt voor je bank, gordijnen en ander textiel.

De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen

Oké, het ziet er niet al te elegant uit: natte plekken onder je oksels. Gelukkig zijn er 4 geweldige manieren om zweetvlekken uit kleding te verwijderen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN