Algemeen

15 dingen die je perfect kunt schoonmaken met afwasmiddel

Omdat afwasmiddel de eigenschap heeft om vet op te lossen, is het niet alleen geschikt voor de vaat, maar ook voor een heleboel andere dingen. Je kunt er perfect de barbecue, de douchedeuren, een kunstgebit, de ramen en nog veel meer uiteenlopende dingen mee reinigen. Wil je weten wat allemaal? Deze 15 dingen kun je schoonmaken met afwasmiddel! En deze 8 dingen ab-sol-luut niet!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
schoonmaken met afwasmiddel

1. De ramen schoonmaken met afwasmiddel

Je ramen gaan prachtig glanzen als je ze wast met afwasmiddel. Je hebt voor een liter water maar 4 druppeltjes nodig voor een optimaal effect. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je een plantenspuit vullen met dit goedje. Je spuit het raam onder, smeert het uit met een natte microvezeldoek en drogen maar!

2. Plexiglas wassen met afwasmiddel

Plexiglas moet je nooit met spiritus of glassex reinigen. Het beste kun je een sopje maken met een druppeltje afwasmiddel. Met een microvezeldoek neem je het plexiglas af en ten slotte laat je het drogen aan de lucht.

3. Vlekken verwijderen uit tapijt

Heb je vlekken in je tapijt dan is afwasmiddel je reddende engel. Je mengt wat afwasmiddel met waterstofperoxide en giet het in een spuitflesje. Spuit het mengsel op de vlek en laat het even intrekken. Ten slotte dep je met een spons de restjes weg en strooi je er baking soda overheen zodat het vocht uit je tapijt wordt geabsorbeerd. Is de boel droog dan zuig je de baking soda op met de stofzuiger.

4. Het toilet ontstoppen 

Is je toilet verstopt, koop dan geen dure, giftige ontstopper maar giet een kopje afwasmiddel in de toiletpot. Laat het 15 minuten staan en giet ten slotte een emmer heet water in de pot. Spoelt de boel nu nog niet goed door? Lees dan: Zo is een toilet ontstoppen een fluitje van een cent!

5. Brillenglazen schoonmaken met afwasmiddel

Begint je bril erg vet en dof te worden? Afwasmiddel zorgt ervoor dat de glazen weer gaan blinken. Wrijf met een schone doek wat afwasmiddel op de glazen (niet te veel!) en veeg ze erna schoon met een microvezeldoek. Gebruik nooit ruwe stoffen of papieren handdoeken om je bril schoon te poetsen, deze kunnen krassen op het glas veroorzaken!

6. Opblaas zwembad reinigen

Na een middagje badderen in het opblaas zwembad, ziet zo’n badje er meestal niet al te fris uit. Veel mensen maken zo’n badje vervolgens schoon met bleekmiddel. Dat is geen goed idee omdat bleekmiddel het plastic beschadigt zodat het badje niet lang meegaat. Beter kun je een sopje maken met een drup afwasmiddel en daarna neem je met een spons of microvezeldoek het badje goed af. Zorg wel dat het sop niet in de beplanting terecht komt want dat vindt jouw tuin niet leuk!

7. Rubberboot schoonmaken met afwasmiddel

Hetzelfde geldt voor een rubberboot. Ook die krijg je perfect schoon met afwasmiddel. Ook voor de boot heb je een klein klontje nodig. Je maakt een sopje en poetst alles weer lekker schoon.

8. Het barbecuerooster reinigen

Na een avondje gezellig barbecuen ziet het rooster van je barbecue vaak onder het vet. Afwasmiddel biedt ook nu weer een uitkomst. Je stopt het (afgekoelde!) rooster in een vuilniszak, doet er een liter water en een kopje afwasmiddel bij, maakt een stevige knoop in de vuilniszak en laat het een nachtje weken. De volgende dag krijg je met een goede staalborstel met gemak het rooster weer schoon. Spoel het rooster nog even af met water en dat is dat. Andere trucjes om de barbecue schoon te krijgen kun je lezen in: Snel de barbecue schoonmaken, 8 slimme trucjes!

9. Douchedeuren schoonmaken met afwasmiddel en glansspoelmiddel

Wil je mooie, glimmende douchedeuren (wie wil dat niet?), maak dan een mengsel van glansspoelmiddel met afwasmiddel. Roer dit goed door elkaar en poets met een spons de glazen douchewand schoon. Laat het even intrekken, spoel erna met water het glas af en droog de wand met een speciale droogdoek. Heb je veel kalk op je glazen douchewand? Lees dan: 14 tips voor het schoonmaken van douchedeuren

10. Laminaat reinigen met afwasmiddel

Je kunt speciale vloerzeep voor laminaat kopen, maar laminaat kun je ook heel goed dweilen met een sopje van een paar druppels afwasmiddel en lauw water. Zitten er vlekken op je laminaat dan worden ze dankzij dit sopje goed weggepoetst en je vloer is weer lekker fris! Gebruik dit sopje niet voor houten vloeren, want dan krijg je lelijke vlekken!

11. Contactlenzen schoonmaken met afwasmiddel

Contactlenzen kun je heel goed schoonmaken met een klein sopje van afwasmiddel. Vergeet de lenzen na afloop niet goed uit te spoelen, want anders gaan je ogen vreselijk prikken.

12. Een schoon kunstgebit met afwasmiddel

Zelfs een kunstgebit kun je poetsen met afwasmiddel. Een klein drupje is al genoeg. Gebruik geen ander schoonmaakmiddel hiervoor, zoals bleek, allesreiniger of azijn, daar kan je kunstgebit van beschadigen.

13. De autoruiten schoonmaken met afwasmiddel

Met een sopje van afwasmiddel kun je perfect de autoruiten schoonmaken. Je maakt een sopje met lauwwarm water en een klein plonsje afwasmiddel. Met een microvezeldoek neem je de ruiten af. Met een goede droogdoek maak je de ruiten droog en het glas glanst weer mooi!

14. Zilveren sieraden laten glanzen met afwasmiddel

Zilveren sieraden krijgen hun glans terug als je ze schoonmaakt met afwasmiddel. Je maakt een sopje met een druppeltje afwasmiddel, dompelt hier je zilveren sieraden in en borstelt de sieraden voorzichtig met een oude, zachte tandenborstel. Na afloop spoel je de sieraden af en ten slotte maak je ze droog met een schone doek. Zitten er donkere vlekjes op je zilveren sieraden? Lees dan: In 15 minuten zilver poetsen zonder zilverpoets, iedereen kan het!

15. Afwasmiddel als allesreiniger

Afwasmiddel kun je ook heel goed gebruiken als allesreiniger. Je maakt in een plantenspuit een sopje van 2 druppels afwasmiddel aangelengd met water en je kunt vervolgens je eettafel, de plinten, de toiletbril, het bad, het aanrecht en alles schoonmaken wat je normaal met allesreiniger boent.

Let op!

Meng afwasmiddel niet met andere schoonmaakmiddelen, al helemaal niet met bleek of ammoniak. Er kunnen dan giftige stoffen vrijkomen die ongezond zijn. Meng afwasmiddel alleen met water, dan zit je altijd safe!

Is afwasmiddel milieuvriendelijk?

Hoe geconcentreerder het afwasmiddel is, hoe beter voor het milieu. In geconcentreerd afwasmiddel zit minder water en de verpakking is meestal kleiner. Het is wel weer zo dat als je te veel afwasmiddel gebruikt, je minder milieuvriendelijk bezig bent. Bij geconcentreerd afwasmiddel heb je ook maar een minuscuul druppeltje nodig. En voor je vaat heb je maar een theelepel nodig.

Wil je weten welk afwasmiddel je het beste kunt gebruiken, kijk dan naar de testuitslag van de consumentenbond

niet schoonmaken met afwasmiddel

Wat mag je niet schoonmaken met afwasmiddel?

Niet alles kun je zomaar schoonmaken met afwasmiddel. Hieronder 8 dingen die je er beter niet mee kunt reinigen.

  1. Vaat voor de vaatwasser: Oei, je ontdekt ’s avonds dat de vaatwastabletten op zijn. Doe toch maar geen afwasmiddel in de afwasmachine, dat gaat enorm schuimen en dat kan je vaatwasser echt niet aan!

  2. Houten vloeren: Maak houten vloeren nooit schoon met afwasmiddel, daar kun je lelijke vlekken van krijgen. Voor houten vloeren kun je het beste groene zeep gebruiken of een goede reiniger voor houten vloeren.

  3. Leer: Misschien denk je: ik heb nog een schoon sopje, ik veeg meteen even mijn vieze, leren schoenen ermee af. Doe toch maar niet. Vooral fijn leer kan niet tegen afwasmiddel.

  4. Zijden kleding: je zijden jurkje is niet geschikt om te wassen met afwasmiddel, daar kan de stof door beschadigd raken. Gebruik voor zijden kleren liever babyshampoo of Ecover voor wol en zijde.

  5. Gietijzeren pan: Een gietijzeren pan is niet geschikt om te reinigen met afwasmiddel. De anti-baklaag wordt hierdoor beschadigd en dan ben je veel geld kwijt aan een nieuwe pan.

  6. Auto: De autoruiten kun je perfect schoon krijgen met afwasmiddel, maar gebruik niet hetzelfde sopje voor de rest van je auto want daarmee beschadig je het lak.

  7. Zonnepanelen: De ene zegt dat je wel een beetje afwasmiddel kunt gebruiken voor je zonnepanelen, de ander zegt van niet omdat je hiermee de beschermlaag beschadigt. Voor de zekerheid zou ik het risico niet nemen!

  8. Vissenkom: Een vissenkom mag aan de binnenkant niet schoongemaakt worden met afwasmiddel anders ligt je goudvis straks op zijn ruggetje.

Het belangrijkste is: bij twijfel altijd goed uitzoeken of het wel of niet mag! Gelukkig is de lijst wat wel mag lang genoeg om als je eens op vakantie gaat, een flesje geconcentreerd afwasmiddel mee te nemen, dan kom je heel ver met de schoonmaakklusjes die je vast even tussendoor wilt doen.

Succes!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN