Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

12 dingen die je het beste kunt schoonmaken met bleek

schoonmaken met bleek
schoonmaken met bleek
Bleek is niet het meest milieuvriendelijke product, maar voor bepaalde schoonmaakklusjes is bleek ontzettend handig en soms zelfs noodzakelijk. Vaak heb je maar een minuscuul klontje nodig. Je kunt het gebruiken voor de vergeelde randjes op je toiletbril, voor het weer wit maken van je veters en nog veel meer. Trek je oude kloffie aan en ga aan de slag!

Waarom zou je schoonmaken met bleek?

Heb je een heleboel verschillende flessen in je kast staan, dan zouden de meeste naar de milieustraat kunnen om vervangen te worden door een fles bleek. De kans is groot dat jouw oma alleen een schrobborstel, een emmer en een fles bleekmiddel in haar kast had staan. Met dit effectieve, desinfecterende goedje in huis scheelt het je een enorme opslag aan andere giftige reinigingsmiddelen.

Een ander voordeel van schoonmaken met bleek is dat het voor heel veel dingen gebruikt kan worden, ook dingen die anders moeilijk schoon te maken zijn. Bovendien kost een fles bleek zo weinig dat je ook nog eens zuinig bezig bent.

Wat kun je schoonmaken met bleek?

Bacteriën in pannen doden met bleek

Door pannen met bleek te reinigen, worden bepaalde schadelijke bacteriën gedood, waaronder E. coli en stafylokokken. Niet alle pannen zijn bleek-bestendig, dus check altijd eerst de onderhoudsinstructies voordat je het gevecht tegen bacteriën aangaat!

Is je pan bestand tegen bleek? Maak in je gootsteen een sopje met heet water en voeg twee eetlepels bleek toe. Trek huishoudhandschoenen aan, meng de bleek goed door het water en laat de pan in het sopje zakken. Spoel de pan goed af en laat hem aan de lucht drogen.

Schimmel van kit en rubberen randjes verwijderen

Rubberen randjes en kit in je douchecabine gaan na verloop van tijd schimmelen. Om schade te voorkomen moet je de schimmel zo snel mogelijk doden. Doe je dat niet dan dringt de schimmel het oppervlak binnen omdat deze poreus is. Uiteindelijk zal het rubber of de kit uit elkaar vallen.

Bleek is een goede schimmel-killer, kleine kanttekening: het rubber kan door de bleek wel een beetje verkleuren. Een ander goed middel om schimmel aan te pakken is schimmelvreter van Bison. Meer hierover kun je lezen in: 10 snelle schoonmaaktips voor de badkamer.

Wil je het toch eerst met bleek proberen trek dan huishoudhandschoenen aan, meng een deel bleek met drie delen water in een spuitflesje en schud het goedje door elkaar. Spuit het rubber en de kit nat en laat het 15 minuten zitten. Schrob met een borsteltje over de ingespoten plekjes en spoel alles ten slotte schoon met water.

verwijderen van schimmel-

Kunststof snijplank schoonmaken

Als snijplanken niet goed worden schoongemaakt, kunnen ze schadelijke bacteriën vasthouden en voedselvergiftiging veroorzaken. Het is sowieso handig om snijplanken in verschillende kleuren te kopen, of een snijplanken set met index. Zo onthoud je welke plank je voor rauw vlees gebruikt, welke voor vis, welke voor brood etcetera. 

Heb je rauw vlees, gevogelte of vis op een van je snijplanken gesneden, dan kun je die na afloop desinfecteren met een warm sopje met een scheutje bleek erin. Spoel na afloop de plank goed schoon met water en laat hem vervolgens aan de lucht drogen.

Vaatwasserbestendig
Laatst bijgewerkt op: augustus 10, 2022 - 11:55 pm

Let op!

  • Gooi oude snijplanken met scheuren, spleten en kerven direct weg. Tussen de spleetjes kunnen zich veel bacteriën verzamelen en zich vermenigvuldigen. 
  • Gebruik geen bleek bij houten snijplanken!

Het toilet schoonmaken met bleek

Je kunt van alles in de pot gooien om die lelijke strepen uit het toilet te verwijderen: cola, WD-40, baking soda… Maar voorkomen is beter dan genezen. Dit is het meest onmilieuvriendelijkste wat ik regelmatig doe: een scheutje dikke bleek in de pot, en ik heb nooit last van lelijke strepen!

Lees ook: Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Let op!

Als je bleek in de wc spuit, trek dan eerst door voordat er weer geplast wordt. Plas en bleek geven samen een chemische reactie en dat gaat enorm prikken aan je ogen. Het is niet voor niets dat je soms een sterke chloorlucht in het zwembad ruikt, het betekent niets anders dan dat er flink is geplast in het water, anders zou je de chloor helemaal niet ruiken.

Tuintegels schoonmaken

Zitten je terras- of tuintegels onder de algen, mos en onkruid? Laat die dure middeltjes maar in de winkel staan. Met bleek krijg je ze op een goedkope manier brandschoon!

Eerst verwijder je alle tuinmeubilair en plantenpotten. Kunnen bepaalde items niet verplaatst worden, bedek ze dan met folie om ze te beschermen tegen het bleek. Veeg al het losse vuil bij elkaar zodat er niets meer rondzwerft. Trek het grotere onkruid tussen de tegels vandaan. De tegels moeten nat zijn voordat je aan de slag gaat met bleek, dus leeg een emmer water over de tegels en veeg nogmaals al het losgekomen vuil weg.

Nu begint het echte werk: vul een grote gieter met 1 deel bleek en 5 delen water. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de tegels. Laat de boel een kwartiertje zitten en schrob het erna met een bezem schoon. Spoel alles na met schoon water en dat is dat! Voor heel weinig geld ben je voor een paar maanden af van alle lelijke groene ellende en je tegels zijn voorlopig weer fris!

Let op!

  • Deze behandeling is niet geschikt voor tegels gemaakt van kunstmatig beton; de tegels zullen na verloop van tijd verkleuren.
  • Doe deze bleekbehandeling niet als het sopje naar een tuin of bodemgrens kan wegvloeien; het bleekmiddel zal niet alleen het onkruid maar ook alle planten en ander groen doden.

Veters weer wit maken

Zijn de ooit zo witte veters van je schoenen inmiddels eerder grijs dan wit? Dan krijg je ze weer hagelwit door wederom bleek te gebruiken.

Je spoelt de veters eerst schoon onder de warme kraan. Dan maak je een sopje in een kom met warm water en een scheutje bleek. Draai de veters rond in het water met bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Laat ze vervolgens 15 minuten weken. Spoel ze na met water en zie hoe wit ze weer zijn.

Ben je nog niet helemaal tevreden? Herhaal de behandeling dan nog eens.

Een vaas schoonmaken met bleek

Is je vaas dof uitgeslagen dan verricht bleek wonderen. Vul de vaas met warm water en een scheutje bleek erbij, laat het goedje 10 minuten staan en spoel het daarna schoon. 

Nog een ander voordeel is dat schadelijke bacteriën worden gedood waardoor je met een gerust hart een nieuw boeket in de vaas kan steken.

Een (smalle) vaas kun je ook goed schoon krijgen met een kunstgebittablet. Meer lezen? Zie: 20 dingen die je kunt schoonmaken met een kunstgebittablet.

Een kliko of vuilnisbak reinigen

Kliko’s en vuilnisbakken zijn een magneet voor insecten en bacteriën. Daarom is het belangrijk om deze bacterievreters goed schoon te houden. Een grote containerzak in de kliko voorkomt een hoop viezigheid. Toch willen die weleens scheuren waardoor de binnenkant van de kliko een stuk minder schoon is dan je denkt.

Om de vuilnisbakken schoon en bacterieloos te krijgen spuit je wat bleek erin. Je vult de bak voor de helft met water. Maak langzame, draaiende bewegingen met de kliko of de vuilnisbak zodat de hele wand vochtig is en laat het een uur zitten. 

Giet vervolgens het vuile water in een afvoer buiten en spoel de binnenkant schoon met water. Ook dit water leeg je in een afvoer buiten en draai vervolgens de bak ondersteboven om de kliko of de vuilnisbak uit te laten lekken.

De wasbak schoonmaken met bleek

Doordat er van allerlei verschillende soorten vloeistoffen door de wasbak in de keuken druipen en stromen, wil de wasbak nog weleens verkleuren. Vooral thee en koffie zijn boosdoeners. Je kunt ingewikkeld doen met schuursponsjes, maar vaak kun je dan niet eens overal bij. Met name het putje is een lastige zone.

Wil je een glimmende wasbak, dan kun je een klein klontje bleek in het putje spuiten en nog een klontje in de wasbak, je vult de wasbak tot bijna de rand met water en laat het een halfuurtje zo staan. Is de tijd verstreken dan doe je een huishoudhandschoen aan om de stop omhoog te trekken en laat je het water weglopen. Nog even naspoelen met water en zie het resultaat.

Gele randjes op je toiletbril verwijderen

Zitten er van die vieze, gele randjes op de toiletbril, koop dan niet meteen een nieuwe! Nergens voor nodig. Doe een klein klontje bleek op een wattenstaafje en smeer de bleek uit over de vieze randjes. Verdwijnen de gele vlekken nog niet helemaal, dan herhaal je dit nog een keer. Je zult zien dan je toiletbril er weer fris uit zal zien! En vraag voortaan aan je man, vriend, zoon of hij niet naar het plafond wil kijken tijdens…

Vlekken verwijderen van verkleurd plastic

Heb je vershoudbakjes of drinkbekers of iets anders plastics dat verkleurd is door sap, frisdrank, koffie, thee, of tomatensaus dan kun je heel goed bleek gebruiken om de verkleuringen te lijf te gaan.

Maak een sopje van warm water en een flinke scheut bleek, gooi het plastic in het sopje, zet er een zware, bleekbestendige pan bovenop zodat alles goed onder water komt te staan en laat de boel twee uur weken. Was na afloop het plastic goed af met afwasmiddel en laat het drogen aan de lucht.

Het bad schoonmaken met bleek

Heeft jouw bad zijn glans verloren, en heb je geen zin om uitgebreid te boenen, dan kun je het bad weer stralend schoon krijgen door er wat bleek in rond te spuiten. Je hoeft erna enkel de boel af te spoelen met water en het lijkt alsof je flink hebt lopen schrobben!

Hetzelfde kun je uiteraard met de douchebak doen. Ook dan glimt je douchebak als nooit tevoren.

Een vriendelijker product om je bad snel schoon te maken is karnemelk. Hier kun je meer over lezen in: 20 zuinige schoonmaaktips uit grootmoeders tijd.

Wat mag je absoluut nooit schoonmaken met bleek?

Er zijn natuurlijk ook aardig wat items die je nooit mag schoonmaken met bleek. Hier de 4 belangrijkste:

Gebruik bleek nooit op hout

Omdat hout poreus is krijg je vlekken en vervormingen als je het schoonmaakt met bleek. Geen bleek gebruiken bij je houten snijplanken, een houten vloer, werkbladen, houten tafels, lambrisering en andere houten spullen dus!

Gebruik geen bleek op metaal

Door metalen voorwerpen, zoals koper en zelfs roestvrij staal, schoon te maken met bleek krijg je verkleuringen en corrosie. Probeer ook nooit roest van metaal te verwijderen met bleek, beter kun je voor snel resultaat WD-40 gebruiken. Meer hierover kun je lezen in: Waarom WD-40 een geweldig middel is voor het huishouden.

Gebruik nooit bleekmiddel op graniet en marmer

Graniet en marmer zijn net als hout poreus. Graniet of marmer kan beschadigen of verkleuren, hartstikke zonde natuurlijk. Om graniet of marmer goed schoon te maken en in goede conditie te houden, kun je beter speciale natuursteen reiniger gebruiken.

Gebruik nooit bleek bij geverfde kleding

Stoffen die niet kleurvast zijn, zijn niet bleekbestendig. Veel handdoeken en spijkerbroeken zijn bijvoorbeeld niet kleurvast. Om de kleuren te behouden kun je beter azijn gebruiken. Hierover kun je meer lezen in: 10 redenen om altijd azijn bij het wasgoed te gebruiken.

Ten slotte: gebruik geen bleek bij alles waarvan je boerenverstand zegt: beter van niet! (Denk aan instrumenten, denk aan een leren of stoffen bank, denk aan een vloerkleed etcetera!)

Mag je schoonmaken met bleek tijdens zwangerschap?

Beter van niet! Bleek, ovenreinigers en andere agressieve schoonmaakmiddelen kunnen schade richten aan jouw ongeboren baby. Vermijd tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk chemische producten. Er zijn een hoop goede, vriendelijke producten beschikbaar, bijvoorbeeld de milieuvriendelijke producten van ecover.

Kun je het toch niet laten om met je favoriete schoonmaakproduct aan de slag te gaan, zorg dan dat je mondbescherming op doet en handschoenen aan. En ventileer je huis tijdens gebruik!

Meng bleek nooit met andere schoonmaakmiddelen

Nog een laatste waarschuwing: meng bleek niet met andere producten. Als je met bleek aan de slag gaat, zorg altijd voor genoeg ventilatie! Zet een raam open of zet het ventilatiesysteem aan. Bewaar bleek ook altijd buiten het bereik van kinderen! Je weet maar nooit wat ze ermee van plan zijn.

Bleekmiddel hoeft en mag niet gemengd worden. Als je bleek bijvoorbeeld mengt met ammoniak ontstaat er chlooramine, dit gas is vergelijkbaar met chloorgas. Je kunt hier kortademig van worden en pijn krijgen op de borst.

Ondanks dat bleek niet zo’n onschuldig goedje is, is het soms wel heel handig om net iets meer te bereiken dan met een vriendelijker product. Maak je toch liever enkel milieuvriendelijk schoon dan verwijs ik je naar onderstaand artikel! Succes met schoonmaken!

schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

beste kalk verwijderaar kalk verwijderen
Dag kalk!
milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen badkamer
Goed bezig!