Algemeen

Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

Ze zijn niet meer weg te denken in ons huishouden: de microvezeldoekjes! Schoonmaken met microvezeldoekje heeft een hoop voordelen, maar er kleven ook nadelen aan. Wil je ze veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden, en wil je bij gebruik optimaal resultaat? Lees dan alle ins & outs over deze wonderdoekjes!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
schoonmaken met microvezeldoekjes

Microvezeldoekjes voordelen

Schoonmaken met microvezeldoekjes heeft 3 grote voordelen. Goede microvezeldoekjes… 

 1. … gaan langer mee dan andere poetsdoeken. Dat scheelt je op langer termijn geld.
 2. … kunnen gebruikt worden zonder schoonmaakmiddelen.
 3. … verwijderen 99 procent van de bacteriën op oppervlakken.


Nadelen van microvezeldoekjes

Natuurlijk hebben deze wonderdoekjes ook nadelen. Hier de belangrijkste op een rij. Microvezeldoekjes…

 1. … nemen maar een korte tijd vuil op. Maak je je gehele huis schoon, dan heb je meerdere microvezeldoekjes nodig.
 2. … hebben een ontvettende werking waardoor je handen uitdrogen. Heb je een gevoelige huid dan heb je bij gebruik huishoudhandschoenen nodig.
 3. … kunnen bij verkeerd gebruik slecht zijn voor het milieu. Meer informatie over microplastics kun je lezen op de website van het RIVM.


Microvezeldoekjes kopen waar op letten?

Hoe minder vezels er in het microvezeldoekje zitten, hoe slechter de kwaliteit. Zitten er te weinig vezels in dan gaan de doekjes maar 50 wasbeurten mee.

Goede microvezeldoekjes hebben rond de 8 miljoen vezels per vierkante meter. Deze doekjes zijn van betere kwaliteit en gaan maar liefst 3000 wasbeurten mee.


Hoe werken microvezeldoekjes?

Ga je schoonmaken met microvezeldoekjes dan is het interessant om te weten hoe deze doekjes precies werken. De grote hoeveelheid weerhaakjes schrapen vuil, vet, vloeistoffen en bacteriën van je tafel, kasten, stoelen en ga zo maar door.

Goede microvezeldoekjes hebben een hoog absorberend vermogen en houden alle viezigheid stevig vast. Het vuil dat de doekjes vasthoudt spoel je niet even weg onder de kraan. Om microvezeldoekjes goed schoon te krijgen moeten ze uitgebreid gewassen worden in de machine.


Microvezeldoekjes hoe te gebruiken?

Je kunt de microvezeldoekjes droog gebruiken om stof te verwijderen of om metaal, ovendeuren en glazen voorwerpen op te glanzen. Je kunt de doekjes ook nat maken onder de kraan om ermee te poetsen. 

Je hebt geen schoonmaakmiddel nodig; een goed microvezeldoekje bezit de eigenschap om diep te reinigen. Spoel een vies microvezeldoekje niet uit om er vervolgens weer vrolijk mee verder te poetsen. Is het doekje vies, pak dan een nieuwe.

schoonmaken met microvezeldoekjes microvezeldoekjes wassen

Hoe microvezeldoekjes wassen?

Na het schoonmaken met microvezeldoekjes wil je ze natuurlijk weer lekker schoon krijgen. Hoe doe je dat het beste?

 • De meeste microvezeldoekjes kunnen op 60º C gewassen worden. Controleer altijd voor de zekerheid de wasvoorschriften.
 • Gebruik nooit wasverzachter, de doekjes worden dan te zacht waardoor ze niet meer goed werken.
 • Gebruik ook geen bleekmiddel voor het wassen, dan gaan de vezels stuk.
 • Microvezeldoekjes mogen en hoeven niet gestreken te worden, hiermee tast je de vezels aan.
 • Zijn de microvezeldoekjes schoon, hang ze dan aan de waslijn. Ze zijn namelijk ook niet geschikt voor de droger


Extra tip!

Gebruik voor ieder oppervlak een andere kleur. Maak de trapleuning bijvoorbeeld schoon met een roze doekje en de treden met een blauw doekje, nadat de treden schoon zijn weet je: de blauwe kan direct in de wasmand. Met de roze kun je nog wel even de deurklinken meepakken.


Zijn microvezeldoekjes slecht voor milieu?

Dit is een lastige discussie. Enerzijds bestaat een microvezel uit plastic, en microplastics komen tijdens het wassen in het water terecht. Anderzijds heb je tijdens het schoonmaken met microvezeldoekjes geen schoonmaakmiddel nodig en dat is natuurlijk weer beter voor het milieu.

Wil je voorkomen dat er microplastics in het water terechtkomen dan doe je er verstandig aan om een speciale waszak te kopen. Bijvoorbeeld Guppyfriend. Doe je je microvezeldoekjes tijdens het wassen in deze waszak dan komen er geen microvezels vrij die vanuit jouw wasmachine uiteindelijk in rivieren en oceanen eindigen.

De microdeeltjes kun je na het wassen uit het zakje halen en bij het restafval gooien. Of je bewaart ze in een potje om te zien hoeveel microdeeltjes veilig ‘thuis’ zijn gebleven. Voor meer informatie over Guppyfriend, klik op onderstaande button.

Welke soorten microvezeldoekjes zijn er?

Als je gaat schoonmaken met microvezeldoekjes dan is het handig om te weten welke soorten microvezeldoekjes er zijn. Er zit namelijk wel verschil in; je gaat niet je bril schoonwrijven met de microvezeldoek waarmee je normaal gesproken de vloer dweilt. Welke soorten zijn er?


Gewone microvezeldoekjes

Deze kun je gewoon nat maken onder de kraan. Je kunt er het toilet mee poetsen, de tafels mee afnemen, de trap mee reinigen, de deurklinken ontvetten. Je kunt er alle kanten mee op.

Koop je microvezeldoekjes van Sorbo, dan heb je 6 verschillende kleuren. Dat is superhandig voor als je verschillende taken hebt. Zo kun je voor jezelf bedenken dat je de gele voor het toilet gebruikt, de groene voor het aanrecht et cetera.

Duodoeken voor ramen

Een duodoek bestaat altijd uit een speciale microvezeldoek voor glas en een droogdoek. De microvezeldoek maak je nat (zonder schoonmaakmiddel) en (zachtjes) poetsen maar! De droogdoek heeft een ruit-structuur en is ideaal om het glas streeploos droog te vegen.

Heb je goede duodoeken dan kun je er ook de ruiten van je auto, spiegels, kookplaten, ovendeur, kranen en glazen douchewand mee schoon krijgen. De duurzame ramenset Clean Dry bestaat uit twee doeken die alles wat hoort te glanzen streeploos schoonmaakt. Zo ben je lekker snel klaar!

Microvezeldweilen

Ten slotte heb je microvezeldweilen in alle vormen en maten. Het is maar net welk dweilsysteem je gebruikt. Het grote voordeel van dweilen met een microvezeldweil is dat deze dikkere doeken super absorberend zijn en heel veel vuil van je vloer verwijderen.

Wil je weten welke dweil je het beste kunt gebruiken, lees dan: Top 5 beste dweilen voor een brandschone vloer

Nu je alle ins and outs van microvezeldoekjes kent, kun je lekker aan de slag! Succes met poetsen!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Vitrage wassen met soda, zo pak je dat grondig aan!

Alle antwoorden die je wilt weten over vitrage wassen vind je hier. Met welk middel krijg je je vitrage weer hagelwit, hoe krijg je kreukels eruit? En nog meer.

5 enorme voordelen van de grote voorjaarsschoonmaak

Ook al stamt de grote voorjaarsschoonmaak uit een andere tijd, het is niet zo’n gek idee om deze gewoonte weer op te pakken. Hier de 5 grootste voordelen!

Voorjaarsschoonmaak deel 4: The Great Reset van je slaapkamer

Hier het 4e deel van de grote voorjaarsschoonmaak van jouw slaapkamer. Met een heleboel gouden tips and tricks voor een Great Reset van jouw slaapkamer!
product advies suus
Actueel

9 dingen die je perfect kunt schoonmaken met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is ideaal voor het huishouden. Lees welke 9 dingen je kunt schoonmaken met waterstofperoxide. Goed nieuws: Het spul is milieuvriendelijk!

Top 5 beste milieuvriendelijke groene aanslagreiniger

Met welke groene aanslagreiniger krijg je je tuin weer spic en span? Zonder het milieu te belasten? Lees snel wat de top 5 beste groene aanslagreiniger is.

Rooklucht uit auto verwijderen met deze 7 gratis tips

Hangt er een vieze tabakslucht in je auto? Met deze effectieve tips kun je perfect rooklucht uit auto verwijderen. Zo ruikt je auto weer lekker fris!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN