Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Snel opruimen met deze geniale 4-dozen-methode

snel opruimen met 4 dozen
snel opruimen met 4 dozen
Opruimen kan een tijdrovende klus zijn, afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je in huis verzamelt. Om je een handje te helpen, hier een bliksemsnelle methode om in een mum van tijd een rommelvrij huis te hebben. Het enige wat je nodig hebt is wat extra energie en 4 dozen.

Voorbereidingen van snel opruimen met 4 dozen

Het grootste probleem van de meeste mensen is: gebrek aan tijd. Juist door het gebrek aan tijd ontstaat rommel. Hoe meer de rommel zich ophoopt, hoe meer je je zorgen maakt over hoe lang het gaat duren tot je eindelijk wél eens tijd hebt om de boel aan te pakken. Helaas kan alleen al de gedachte eraan behoorlijk verlammend werken.

Gelukkig is er een bliksemsnelle methode om aan de slag te gaan. Kies hier een regenachtige dag voor en maak er tijd voor vrij. Je zult zien dat het een heuse bevrijding is als je eindelijk door al die rommel heen bent gegaan.

Het enige wat je nodig hebt is: 4 (verhuis)dozen! (Of als je het makkelijker vindt: 4 grote tassen.) O ja, en een grote stift en/of etiketten. En dit schrijf je erop:
Doos 1: Weggooien
Doos 2: Recyclen
Doos 3: Doneren
Doos 4: Opruimen

Hoe begin je met snel opruimen?

Bedenk eerst voor jezelf welke kamer de hoogste prioriteit heeft. Is het de woonkamer waar overal spulletjes rondslingeren en waar je je groen en geel aan ergert? Of is het juist jouw slaapkamer? Welke kamer wil je als eerste op orde hebben? Het grote voordeel is dat je na het snel opruimen van deze kamer vanzelf gemotiveerd raakt om de rest van je huis te doen. Heb je eenmaal de smaak te pakken dan ga je lekker los!

snel opruimen spullen doneren

Snel opruimen met 4 dozen

Nu is het tijd om te beginnen. Je zet de 4 dozen in de kamer met de hoogste prioriteit en gaat aan de slag. Wat gaat in welke doos?

 • Doos 1: Weggooien
  Hier gaat alles in wat stuk is, niet meer te recyclen is, niet doorgeefwaardig is en wat je zeker niet wilt houden als aandenken. Is de doos vol dan kan hij huppetee in de kliko (let op: dingen met batterijen moet je er niet bij doen, die kun je beter in een apart zakje bewaren voor de milieustraat)
 • Doos 2: Recyclen
  In deze doos gooi je alles wat gerecycled kan worden. Denk aan plastic tasjes, kleding, oude Macbooks en ga zo maar door. Waar je deze spullen kwijt kan, kun je lezen in Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?
 • Doos 3: Doneren
  Alles waar je een ander blij mee kunt maken, kun je in deze doos doen. Ook kunnen hier spullen in die je eventueel nog wilt verkopen. Als je op bovenstaande link klikt zie je een heleboel adressen waar je deze spullen kwijt kan. Bijvoorbeeld textiel doneren aan dierenasiels, kleding doneren aan het Leger des Heils en zo zijn er nog een heleboel andere adressen.
 • Doos 4: Opruimen
  In deze doos doe je alle spullen die ergens anders horen dan in de kamer waar ze zich bevinden. Ze moeten bijvoorbeeld netjes opgeborgen worden op zolder, of terug in een bepaalde kast, ze moeten in ieder geval niet doelloos rondslingeren.
troep opruimen

Nu de dozen nog snel opruimen

Zijn de dozen vol, dan is het wijsheid om de dozen meteen af te handelen, niet dat ze nog maanden in die ene kamer op een rijtje blijven staan om iets (of eigenlijk: niets) mee te doen. In het laatste geval is de kans groot dat het nooit gebeurt, en dat is zonde van je goede voornemen en roept ook weer ergernissen op.

Doos 1 kan meteen bij de vuilnis, doos 2 kan meteen naar de juiste bestemming; naar het recyclepunt, hetzelfde geldt voor doos 3, breng die naar het asiel of een stichting, voor elk soort hebbeding is wel een adres te vinden, en met doos 4 loop je door het huis om de inhoud zijn vaste plek terug te geven.

Oude spullen verkopen

Wil je toch nog een slaatje slaan uit bepaalde spullen, stel jezelf dan de volgende vragen?

 • Heb ik tijd om dit binnen een maand te verkopen?
 • Is het geld dat ik ermee verdien het waard om tijd aan te besteden?
 • Maak ik anderen er heel blij mee en schenk ik het toch aan een goed doel?

Besluit je toch om de spullen te doneren? Laat de doos dan niet te lang in de gang staan, maar ga zo snel mogelijk naar de Kringloopwinkel, stop het in de container van Sympany of zoek een andere bestemming.

Houd je huis rommelvrij

Zodra je alle rommel hebt opgeruimd, kun je je concentreren op het volgende belangrijke punt: houd je huis rommelvrij! Zet hier en daar of in elke kamer een rommelmand, leg ook aan je kinderen uit dat de rommelmand een tussenstation is. Kies een vaste dag in de week uit waarin jij en je huisgenoten hun rommelmand moeten leegruimen. Zo blijft alles lekker aan kant!

Heb je nog wat extra motivatie nodig om je huis op te ruimen, lees dan: Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet? of 8 signalen dat je te veel spullen in huis hebt

Succes met opruimen!

Mensen met een opgeruimd huis

Vaarwel spullen

Wil je je nog meer verdiepen in het minimaliseren van je spullen dan is Vaarwel spullen van Fumio Sasaki een super interessant boek om te lezen. Fumio Sasaki realiseerde zich op een dag dat al zijn spullen hem eerder ongelukkig maakte dan blij. Hij besloot veel van zijn bezittingen weg te doen. In het boek geeft hij een paar simpele regels die je helpen een eenvoudiger en waardevoller leven te leiden.

Fumio Sasaki woont zelf in een superklein appartementje in Tokyo met heel weinig spullen. Dit boek spoort je aan om je leven om te gooien en een beter zicht te krijgen op wat al die spullen voor jouw leven waard zijn.

Het is heel toegankelijk geschreven waardoor het boek iedereen wel zal aanspreken en je direct na het lezen ervan zin hebt om zelf ook je leven om te gooien en eens kritisch door je huis te gaan spitten om uiteindelijk minimalistischer te wonen en voller te leven!

Fumio Sasaki
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:50 am

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel