Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

In 9 kleine stappen razendsnel de vriezer ontdooien

snel vriezer ontdooien
snel vriezer ontdooien
Zie je door de hoeveelheid ijs niet meer wat je allemaal in je vriezer hebt liggen? Dan wordt het tijd om de vriezer te ontdooien. Met deze stapsgewijze handleiding is het snel gepiept. Dit is verreweg de beste en veiligste manier om je vrieskast of het vriesvak in je koelkast weer ijsvrij te krijgen.

De vriezer ontdooien, vermijd deze fouten!

Allereerst is het handig om te weten wat je niet moet doen als je de vrieskast wilt ontdooien. Het klinkt misschien verleidelijk om een van onderstaande methodes te gebruiken, maar doe het verstandig en dus niet op een van de volgende manieren:

 • De vriezer ontdooien met zout – doe maar niet
  Zout helpt weliswaar om ijs sneller te laten smelten, maar het zorgt er ook voor dat de vrieselementen beschadigen, en niet alleen de vrieselementen, ook de afdichtingen kunnen niet goed tegen zout!
 • De vriezer ontdooien met azijn – slecht idee
  Ook azijn zorgt ervoor dat ijs snel smelt, maar azijn is absoluut niet geschikt voor de vriezer, ook van azijn beschadigen de afdichtingen. Bovendien zal door azijn de coating die op de buizen zitten oplossen. Slecht idee dus.
 • De vriezer ontdooien met föhn – niet doen
  Iedereen weet dat ijs snel smelt door warmte, maar pak nooit de föhn erbij om het proces te versnellen. Het is gevaarlijk om een elektrisch apparaat bij smeltwater te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kortsluiting krijgen met alle gevolgen van dien, neem dat risico gewoon maar liever niet.
 • Met een mes het ijs uit de vriezer hakken – dikke nee
  Mensen doen soms rare dingen als ze snel iets voor elkaar willen krijgen. Laat toch maar liever dat mes in het messenblok staan, je kunt er de vriezer mee beschadigen, en ook jezelf niet te vergeten.
snel vriezer ontdooien

Voordat je de vriezer gaat ontdooien

Voordat je je vriezer leeg haalt, is het wijsheid om die eerst leeg te eten. Dat hoeft natuurlijk niet in een keer (haha!) maar zorg ervoor dat je het plant. Doe je normaal gesproken op vrijdags boodschappen, begin dan de week ervoor met het opmaken van je voorraad.

Bij een ernstig dichtgevroren vriezer kom je achterin misschien ijsjes tegen of ander diepvries voedsel waarvan je niet meer precies weet uit welk jaar het stamt: die kun je beter weggooien, ook ingevroren voedsel heeft een einddatum wat houdbaarheid betreft.

Met alle informatie die je nu hebt gehad, kun je eindelijk aan de slag met de veiligste en beste manier om je vriezer te ontdooien.

In 9 kleine stappen de vriezer ontdooien

Benodigdheden

 • Dreft
 • Bakje
 • Handdoeken of kranten
 • Doekje

Vriezer ontdooien

1. Stekker uit stopcontact

Trek allereerst de stekker van de vriezer uit het stopcontact.

2. Fittingen schoonmaken

Verwijder eventueel de fittingen, was ze in een sopje met Dreft en laat ze goed aan de lucht drogen.

3. Bakje onder afvoer plaatsen

Heb je een rechtopstaande vriezer, zet dan een bakje onder de kleine afvoer van de vriezer, dit kan ook een plastic dekseltje zijn van bijvoorbeeld een curverbakje. Leg handdoeken of kranten op de grond.

4. Kommen met lauw water in vriezer

Zet vervolgens kommen met lauw water in de vriezer. Je zou denken dat heet water de boel sneller ontdooit, maar het tegendeel is het geval. Dit noem je het mpemba-effect; een verschijnsel waarbij warm water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan koud water.

5. Met warm doekje laagste puntje ijs afvegen

Veeg met een warm doekje het laagste puntje van het ijs af. Door het laagste stukje ijs als eerste te laten smelten, zal de rest van het ijs sneller ontdooien.

6. Deur sluiten

Sluit de deur! Herhaal elke 20 minuten punt 6.

7. Stukken ijs van bodem verwijderen

Al vrij snel zullen er grote brokken ijs loskomen. Verwijder altijd eerst de stukjes ijs van de bodem, dit zal het smeltproces versnellen.

Is je vrieskast helemaal ontdooid, dan is het tijd om de vriezer schoon te maken. Stop losgehaalde fittingen pas weer terug als ze kurkdroog zijn!

De vriezer schoonmaken na het ontdooien

Doorgaans ziet een vriezer er na het ontdooien niet al te fris uit. Her en der tref je een ontdooide erwt aan, of stukjes karton van een verpakking. Haal eerst met keukenrolpapier alle restantjes weg voordat je gaat poetsen.

Ik ben een grote fan van schoonmaken met azijn, maar niet voor de vriezer omdat azijnzuur afdichtingen en de buiscoating kan beschadigen.

Maak liever een sopje met Dreft of groene zeep en veeg met een microvezeldoek alle wanden en de bodem schoon. Zodra alles weer fris is, kun je de vriezer drogen met een droge microvezeldoek of schone theedoek.

Wanneer mag de vriezer weer aan na het ontdooien?

Zodra de vriezer helemaal ontdooid, schoon en droog is, kan hij weer aan. Maar wacht nog even met diepvriesboodschappen doen. De vriezer moet minstens twee uur aan om de gewenste temperatuur te halen.

Doe je dat niet dan riskeer je de kans dat diepvriesvoedsel gedeeltelijk ontdooit en vervolgens weer bevriest.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Laat het niet meer zo ver komen dat je vriezer zo dichtvriest dat ingevroren diepvriesvoeding vastvriest aan je vriezer. Dit zal de levensduur van je vriezer verkorten en een hogere energierekening opleveren en bovendien is het ook fijner om een frisse, strakke opslag voor je diepvriesmaaltijden te hebben.

Het beste kun je je vriezer twee keer per jaar ontdooien. Maar dit is een richtlijn. Zodra je ijsvorming ziet is het een teken aan de wand om de stekker eruit te trekken en aan de slag te gaan. Zo zal je langer plezier hebben van de mogelijkheid om je maaltijden in te vriezen en bespaar je een hoop extra kosten.

Nog twee bonustips 

 • Hangt er ondanks je schoonmaakactie toch een viezig luchtje in de vriezer, zet dan een schaaltje met azijn in de vriezer, maar zorg er wel voor dat je niet knoeit want zoals eerder vermeld kunnen bepaalde onderdelen in de vrieskast beschadigen. Het voordeel van azijn is dat alle vieze luchtjes worden geneutraliseerd, zonder dat je vriezer naar azijn gaat stinken.
 • Om te voorkomen dat je vriezer weer snel nieuw ijs aanmaakt kun je wat glycerine of vaseline op de plekken in je vrieskast smeren waar snel ijsvorming ontstaat. IJs hecht zich dan minder snel aan die plekken vast en het ijs zal de volgende keer als je de vriezer ontdooit makkelijker loskomen.

Vriezers die je niet hoeft te ontdooien

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar je hebt vriezers met een automatisch ontdooisysteem. Bij ijsvorming wordt het ijs kort verwarmd, waardoor het smelt. Het dooiwater stroomt weg via een speciaal vakje en verdampt buiten de vriezer. Klik hier om alle no frost modellen op bol.com te zien.

huishoudelijke apparaten schoonmaken

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

waterkoker ontkalken
Zo gepiept!
meest vieze plekken keuken
Bah!