Keuken

In 9 kleine stappen razendsnel de vriezer ontdooien

Zie je door de hoeveelheid ijs niet meer wat je allemaal in je vriezer hebt liggen? Dan wordt het tijd om de vriezer te ontdooien. Je vriezer ontdooien is met deze stapsgewijze handleiding snel gepiept. Er zijn legio manieren om dit klusje te klaren, maar dit is verreweg de beste en veiligste manier om je vrieskast of het vriesvak in je koelkast weer ijsvrij te krijgen.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

De vriezer ontdooien, vermijd deze fouten!

Allereerst is het handig om te weten wat je niet moet doen als je de vrieskast wilt ontdooien. Het klinkt misschien verleidelijk om een van onderstaande methodes te gebruiken, maar doe het verstandig en dus niet op een van de volgende manieren:

 • De vriezer ontdooien met zout – doe maar niet
  Zout helpt weliswaar om ijs sneller te laten smelten, maar het zorgt er ook voor dat de vrieselementen beschadigen, en niet alleen de vrieselementen, ook de afdichtingen kunnen niet goed tegen zout!

 • De vriezer ontdooien met azijn – slecht idee
  Ook azijn zorgt ervoor dat ijs snel smelt, maar azijn is absoluut niet geschikt voor de vriezer, ook van azijn beschadigen de afdichtingen. Bovendien zal door azijn de coating die op de buizen zitten oplossen. Slecht idee dus.

 • De vriezer ontdooien met föhn – niet doen
  Iedereen weet dat ijs snel smelt door warmte, maar pak nooit de föhn erbij om het proces te versnellen. Het is gevaarlijk om een elektrisch apparaat bij smeltwater te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kortsluiting krijgen met alle gevolgen van dien, neem dat risico gewoon maar liever niet.

 • Met een mes het ijs uit de vriezer hakken – dikke nee
  Mensen doen soms rare dingen als ze snel iets voor elkaar willen krijgen. Laat toch maar liever dat mes in het messenblok staan, je kunt er de vriezer mee beschadigen, en ook jezelf niet te vergeten.

snel vriezer ontdooien

Voordat je de vriezer gaat ontdooien

Voordat je je vriezer leeg haalt, is het wijsheid om die eerst leeg te eten. Dat hoeft natuurlijk niet in een keer (haha!) maar zorg ervoor dat je het plant. Doe je normaal gesproken op vrijdags boodschappen, begin dan de week ervoor met het opmaken van je voorraad.

Bij een ernstig dichtgevroren vriezer kom je achterin misschien ijsjes tegen of ander diepvries voedsel waarvan je niet meer precies weet uit welk jaar het stamt: die kun je beter weggooien, ook ingevroren voedsel heeft een einddatum wat houdbaarheid betreft.


In 9 kleine stappen de vriezer ontdooien

Met alle informatie die je nu hebt gehad, kun je eindelijk aan de slag met de veiligste en beste manier om je vriezer te ontdooien:

 1. Trek allereerst de stekker van de vriezer uit het stopcontact

 2. Verwijder eventueel de fittingen, was ze in een sopje met Dreft en laat ze goed aan de lucht drogen

 3. Heb je een rechtopstaande vriezer, zet dan een bakje onder de kleine afvoer van de vriezer, dit kan ook een plastic dekseltje zijn van bijvoorbeeld een curverbakje

 4. Leg handdoeken of kranten op de grond

 5. Zet vervolgens kommen met lauw water in de vriezer. Je zou denken dat heet water de boel sneller ontdooit, maar het tegendeel is het geval. Dit noem je het mpemba-effect; een verschijnsel waarbij warm water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan koud water

 6. Veeg met een warm doekje het laagste puntje van het ijs af. Door het laagste stukje ijs als eerste te laten smelten, zal de rest van het ijs sneller ontdooien

 7. Sluit de deur!

 8. Herhaal elke 20 minuten punt 6

 9. Al vrij snel zullen er grote brokken ijs loskomen. Verwijder altijd eerst de stukjes ijs van de bodem, dit zal het smeltproces versnellen

Is je vrieskast helemaal ontdooid, dan is het tijd om de vriezer schoon te maken. Stop losgehaalde fittingen pas weer terug als ze kurkdroog zijn!


De vriezer schoonmaken na het ontdooien

Doorgaans ziet een vriezer er na het ontdooien niet al te fris uit. Her en der tref je een ontdooide erwt aan, of stukjes karton van een verpakking. Haal eerst met keukenrolpapier alle restantjes weg voordat je gaat poetsen.

Ik ben een grote fan van schoonmaken met azijn, maar niet voor de vriezer omdat azijnzuur afdichtingen en de buiscoating kan beschadigen.

Maak liever een sopje met Dreft of groene zeep en veeg met een microvezeldoek alle wanden en de bodem schoon. Zodra alles weer fris is, kun je de vriezer drogen met een droge microvezeldoek of schone theedoek.


Wanneer mag de vriezer weer aan na het ontdooien?

Zodra de vriezer helemaal ontdooid, schoon en droog is, kan hij weer aan. Maar wacht nog even met diepvriesboodschappen doen. De vriezer moet minstens twee uur aan om de gewenste temperatuur te halen.

Doe je dat niet dan riskeer je de kans dat diepvriesvoedsel gedeeltelijk ontdooit en vervolgens weer bevriest.


Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Laat het niet meer zo ver komen dat je vriezer zo dichtvriest dat ingevroren diepvriesvoeding vastvriest aan je vriezer. Dit zal de levensduur van je vriezer verkorten en een hogere energierekening opleveren en bovendien is het ook fijner om een frisse, strakke opslag voor je diepvriesmaaltijden te hebben.

Het beste kun je je vriezer twee keer per jaar ontdooien. Maar dit is een richtlijn. Zodra je ijsvorming ziet is het een teken aan de wand om de stekker eruit te trekken en aan de slag te gaan. Zo zal je langer plezier hebben van de mogelijkheid om je maaltijden in te vriezen en bespaar je een hoop extra kosten.


Nog twee bonustips 

 • Hangt er ondanks je schoonmaakactie toch een viezig luchtje in de vriezer, zet dan een schaaltje met azijn in de vriezer, maar zorg er wel voor dat je niet knoeit want zoals eerder vermeld kunnen bepaalde onderdelen in de vrieskast beschadigen. Het voordeel van azijn is dat alle vieze luchtjes worden geneutraliseerd, zonder dat je vriezer naar azijn gaat stinken.

 • Om te voorkomen dat je vriezer weer snel nieuw ijs aanmaakt kun je wat glycerine of vaseline op de plekken in je vrieskast smeren waar snel ijsvorming ontstaat. IJs hecht zich dan minder snel aan die plekken vast en het ijs zal de volgende keer als je de vriezer ontdooit makkelijker loskomen.


Vriezers die je niet hoeft te ontdooien

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar je hebt vriezers met een automatisch ontdooisysteem. Bij ijsvorming wordt het ijs kort verwarmd, waardoor het smelt. Het dooiwater stroomt weg via een speciaal vakje en verdampt buiten de vriezer. Klik hier om alle no frost modellen op bol.com te zien. 


Succes met ontdooien en poetsen!

Lees ook: Deze 10 apparaten niet schoonmaken kost je bakken met geld!

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Een gietijzeren pan schoonmaken, zo doen chef koks dat altijd

Een gietijzeren pan schoonmaken vraagt om een speciale aanpak. Wil je lang plezier hebben van je pan, volg dan dit stappenplan om de pan te reinigen.

De BBQ schoonmaken, dit is verreweg de snelste manier!

Volg je deze tips dan kun je bliksemsnel de barbecue schoonmaken. Superhandig voor als je na je avondje barbecueën geen gedoe wilt!

Deze 10 apparaten niet schoonmaken kost je bakken met geld!

Huishoudelijke apparaten moet je regelmatig schoonmaken. Dat scheelt je uiteindelijk enorm veel tijd, gedoe en geld. Om welke apparaten gaat het?
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Dit is verreweg de beste manier om stuifmeel uit kleding te krijgen. Deze methode is ook geschikt voor je bank, gordijnen en ander textiel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN