Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Je stoffen bank schoonmaken in 5 super simpele stappen

stoffen bank schoonmaken
stoffen bank schoonmaken
Zitten er vieze vlekken op je bank? Dan wordt het tijd om je bank eens goed schoon te maken. Het zou jammer zijn als een van je belangrijkste meubelstukken uiteindelijk verpietert, toch? Je bank past helaas niet in de wasmachine, maar met dit stappenplan krijg je hem toch weer lekker fris.

Stoffen bank schoonmaken met baking soda

Voordat wij een ecoleren bank in onze zithoek hadden staan (ik kan het iedereen aanraden; die is zo makkelijk schoon te maken!) hadden wij een gestoffeerde hoekbank. Knaloranje. Dat vonden we prachtig destijds. Het grote nadeel was: onze jonge kinderen, en onze hond. Al snel verschenen de eerste ondefinieerbare vlekken op de bank. Was het chocola… of… (ik wilde het liever niet weten).

Vieze luchtjes kun je nog wel makkelijk verwijderen, met baking soda! Je strooit een ruime hoeveelheid baking soda over de stoffering, laat het een half uur intrekken en zuigt de baking soda weer op. De baking soda zorgt ervoor dat alle muffe hondenluchtjes en bedorven etensgeurtjes worden geabsorbeerd. Perfect toch?!

Maar hoe krijg je de bank weer echt schoon? Met een stoomreiniger kun je perfect je stoffen bank schoonmaken. Heb je die niet in huis dan kun je er eentje huren bij bijvoorbeeld de Praxis. Check het label van de bank, staat er een W dan kun je de bank veilig stomen. Oké, een ritje naar de bouwmarkt kost je wat tijd. Het klusje zelf is zo gedaan, en zo moet dat ook in ons drukke bestaan.

Benodigdheden

Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger

1. Bank stofzuigen

Zuig de bank met een smalle zuigmond goed schoon. Vergeet niet onder en tussen de kussens mee te zuigen.

2. Bank stomen

Stoom je bank, lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de stoomreiniger (dat kost de eerste keer meer tijd dan het stomen zelf, maar een volgende keer weet je het dan).

3. Baking soda over de bank strooien

Is je bank na het stomen erg nat dan strooi je na afloop wat baking soda over de bank, zodat het vocht wordt geabsorbeerd.

4. Baking soda opzuigen

Zodra de bank weer droog aanvoelt kun je de baking soda opzuigen.

Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger?

De W werd al genoemd. Staat dat in het label van je bank dan kun je je stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger. Het betekent eigenlijk dat je alleen reinigingsmiddelen mag gebruiken op waterbasis. Er zijn nog meer reinigingscodes. Staat er op het label WS dan mag je zowel een chemisch als een mild reinigingsmiddel gebruiken, ik stel voor: mild. Dat is vriendelijker voor het milieu. Ook mag je dan je stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger. Zie je een X op het label staan dan mag je de bank alleen stofzuigen. Water is dan uit den boze. Een S betekent dat je juist enkel schoonmaakproducten mag gebruiken zonder water.

Wat is baking soda?

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Nee, het is niet precies hetzelfde als baksoda of soda. Dus laat je niet verleiden door een middeltje dat qua prijs aantrekkelijker is. Wil je op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Baking soda is het perfecte schoonmaak- en schuurmiddel! En je kunt er dus perfect vieze luchtjes en vocht mee absorberen.

Lees ook: Maak zelf schoonmaakmiddelen met baking soda, 17 recepten

Vetvlekken van je bank verwijderen

Vetvlekken op je bank zijn je grootste vijand. Gelukkig kun je ook die verwijderen met baking soda. Je strooit flink wat baking soda over de vetvlek. Laat de baking soda gedurende een uur het vet uit je bank slurpen. Pak de stofzuiger erbij en zuig het poeder op. Blijven er toch nog wat spikkeltjes baking soda op je bank achter, dan kun je die makkelijk weg deppen met een nat microvezeldoekje.

hardnekkige vetvlekken verwijderen uit kleding

Zie je dat het helemaal niet ingewikkeld is? En het staat een stuk frisser als je bank er goed uitziet. Aan de slag dus! Succes.

Ben je op zoek naar een goede stoomreiniger, dan raad ik je de stoomreiniger Black+Decker aan. Deze is multifunctioneel. Je kunt hem gebruiken voor allerlei soorten vloeren, werkbladen, kranen, ramen, gordijnen en dus ook voor je bank. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Steam-mop™ met SteaMitt™
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

teak houten tafel in de olie zetten
Voor een prikkie!
teak meubelen reinigen
Zo doe je dat!