Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Nooit meer een stoffig huis met deze 5 gouden tips

stoffig huis schoonmaken
stoffig huis schoonmaken
De stofdoeken die onze voorouders gebruikten kunnen linea recta in de prullenbak. Deze doeken zorgen ervoor dat het stof zich alleen maar verplaatst. Daardoor krijg je op andere plekken extra veel opgehoopte stofdeeltjes. Wil je stof echt helemaal verwijderen? Lees dan dit!

Stoffig huis wat te doen?

Dat die ouderwetse stofdoek niet geschikt is om te stoffen heb ik al vaak aan mijn moeder uitgelegd. Maar de stofdoek blijft koppig op haar rollator liggen voor als ze ergens een plukje stof bespeurt. Ik snap het wel, ze kan moeilijk een stofzuiger op haar rollator zetten. En ze wil net als ik direct ingrijpen als ze iets ziet wat haar niet bevalt.

Wil je stof echt helemaal verwijderen en wil je voor een langere tijd geen stoffig huis? Gebruik de stofzuiger. Weg is weg. Kleinere items kun je natuurlijk niet zuigen, want dan zijn die ook weg. Dat is niet de bedoeling.

Nog iets anders belangrijks: werk van boven naar onder en pak als laatste de vloer mee. Scan meteen het plafond op spinrag. Dat kun je het makkelijkst gewoon wegzuigen. Zie je nog een spin in het web? En ben je net zo moedig als ik? Til de spin dan voorzichtig aan zijn pootje naar buiten. Zet hem op een plek waar je zelf ook graag zou verblijven als je een spin was geweest.

Benodigdheden

Zo doe je dat

1. Gebruik de smalste stofzuigermond

Doe de smalste stofzuigermond aan het uiteinde van je stofzuiger.

2. Stof wegzuigen

Zuig alle oppervlakken stofvrij.

3. Kleinere items met een magnetische plumeau

Kleinere items die je per ongeluk zou kunnen opzuigen, kun je afstoffen met een magnetische plumeau.

4. Afnemen met een nat microvezeldoekje

Maak een microvezeldoek nat (zonder schoonmaakmiddel!) en neem alle oppervlakken die vochtig mogen worden af. Zo blijft het stof langer weg.

Apparatuur afstoffen beste manier

Heb je een stoffig huis dan zie je dat meteen aan je apparatuur. Helaas trekken elektrische apparaten veel stof aan. Elektrische apparaten mag je nooit met water schoonmaken. Tenzij je graag een permanentje wilt. Het beste kun je de stereo, versterker en andere apparatuur eerst afnemen met een magnetische plumeau en daarna met een schoon doekje dat je licht vochtig maakt met 70% alcohol.

Let op!

Alles wat je afstoft met een magnetische plumeau wordt zelf ook magnetisch en trekt vervolgens nieuwe stof aan. Zo blijft je woning een stoffig huis. Daarom is het heel belangrijk om die oppervlakken altijd na afloop af te nemen met een nat microvezeldoekje. Microvezeldoekjes kunnen gebruikt worden zonder schoonmaakmiddelen. Bovendien verwijderen de betere microvezeldoekjes 99 procent van de bacteriën op oppervlakken.

Afstoffen microvezeldoek, is dat veilig?

Enerzijds is schoonmaken met microvezeldoekjes milieuvriendelijk. Je hebt geen schoonmaakmiddel nodig. Anderzijds zitten er in microvezeldoekjes plastic en microplastics. Die komen tijdens het wassen in het water terecht. Hier heb je speciale waszakjes voor: Guppyfriend. Doe je je microvezeldoekjes tijdens het wassen in zo’n waszakje dan komen er geen microvezels (= plastic) vrij. De microdeeltjes kun je na het wassen uit het zakje halen en bij het restafval gooien.

schoonmaken met microvezeldoekjes-

Tips voor minder stof in huis

Bijna iedereen is wel enigszins gevoelig voor stof. Een stoffig huis veroorzaakt al snel vervelende niesbuien. Ook kun je allergie ontwikkelen voor stof. In het meest extreme geval krijg je dan een piepende ademhaling, astma, bronchitis of andere allergie-gerelateerde bijwerkingen. Hoe voorkom je dat je een stoffig huis krijgt?

  • Heb je een tapijt of vloerbedekking? Om die 100% stofvrij te houden is best lastig. Heb je stofallergie dan kun je beter overschakelen op tegels, laminaat of hout. Deze vloeren zijn ook nog eens veel makkelijker schoon te maken.
  • Houd je huis vrij van rommel. Heb je veel troep in huis dan krijg je veel stofophopingen. Tijdens de schoonmaak kun je bovendien niet overal goed bij. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met opruimen? Hier kun je een heleboel handige opruimtips lezen.
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter, bijvoorbeeld deze. Deze stofzuiger filtert bijna 100% van alle fijnstof, allergenen pollen en huisstofmijt. Dat scheelt weer een niesbui of twee.
  • Huisstofmijten gedijen erg goed bij een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verminderen. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis meten. Lees ook: Vochtproblemen in huis? Zo krijg je je huis 100% vochtvrij.
  • Een goede luchtreiniger vermindert ook de stof in je huis. De UV luchtreiniger van Progenion vangt fijne stofdeeltjes uit de lucht, creëert een hypoallergene lucht, doodt bacteriën en virussen. Zo heb je een schonere lucht thuis.
  • Heb je jaloezieën of luxaflex dan blijft er veel stof achter op de horizontale latjes. Sproei ze schoon in de tuin of doe ze in bad, zo weet je zeker dat al het stof verdwijnt. Lees ook: Snel jaloezieën of luxaflex schoonmaken: in 10 minuten!
  • Vergeet ook niet de stoffering in je huis goed schoon te houden. Alles wat van stof is trekt stof aan. Dus de gordijnen regelmatig wassen, de vitrages wassen, de gestoffeerde bank schoonmaken.
  • Ook planten zijn grote stofverzamelaars. Dat is niet alleen slecht voor jouw gezondheid, maar de planten zelf nemen geen zonlicht meer op als er een laag stof op de bladeren ligt. Lees voor meer info: Kamerplanten schoonmaken, 5 simpele basis tips!

Stof in huis meten

Wil je zeker weten dat de luchtkwaliteit in jouw huis perfect is? Dan is de OUMI® CO2 Luchtkwaliteitsmeter echt iets voor jou. Deze meter meet de CO2 waarde, fijnstof, temperatuur, luchtvochtigheid en atmosferische druk. Een slechte luchtkwaliteit kan zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn of een futloos gevoel. Zegt de meter dat bepaalde dingen niet goed zijn dan kun je snel actie ondernemen door bijvoorbeeld ramen open te zetten om de waardes weer te laten zakken. Wil je meer informatie over deze meter, klik op onderstaande button.

Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:02 am

Succes met het stofvrij maken van je huis! Je zult merken dat je je veel beter voelt zonder al die stofdeeltjes om je heen.

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Suus Sengers
Laatst bijgewerkt op: december 4, 2022 - 12:01 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel: