Vlekken

Hoe je stuifmeel uit kleding krijgt in 8 stappen

Eerst was je blij met je prachtige bos lelies of tulpen… nu vervloek je ze. Terwijl je erlangs liep hebben ze een lelijke stuifmeelvlek op je mouw achtergelaten. Meteen een aantal waarschuwingen: raak de vlek niet aan! Probeer het er ook niet af te borstelen. De vlek zal zich alleen maar dieper in de stof nestelen. Probeer het ook niet weg te spoelen met water. Hoe krijg je stuifmeel dan wel uit je kleding?
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
stuifmeel uit kleding krijgen

Voordat je begint met stuifmeel uit kleding te verwijderen

Je mag de stuifmeel dus niet aanraken en je wilt ook voorkomen dat er stuifmeel op andere delen van je kleding terecht komt. Trek daarom heel voorzichtig het kledingstuk uit. Het liefst op een plek waar je geen ander textiel kunt beschadigen, zoals de bank bijvoorbeeld. Het toilet is een handige plek om met beleid je trui of shirt uit te trekken. Nu kan het echte werk beginnen.


Stuifmeel uit kleding verwijderen


1. Schud het stuifmeel eraf

Neem het kledingstuk mee naar buiten en schudt zoveel mogelijk stuifmeel eraf. Doe dit niet in je mooiste kleding want voordat je het weet komt daar ook weer stuifmeel op.


2. Verwijder restantjes stuifmeel met duct tap

Leg het kledingstuk op het aanrecht of op tafel, uiteraard met de vlek naar boven toe. Wikkel een stukje duct tape om je vinger, met de plakzijde naar buiten toe. Druk je vinger voorzichtig op de stuifmeelvlek en herhaal dit een aantal keer. Hoe meer stuifmeel je verwijdert, hoe groter de kans dat de vlek volledig verdwijnt. Heb je geen duct tape in huis? Geen paniek! Je kunt ook met het smalste opzetstuk van de stofzuiger het stuifmeel uit kleding zuigen.


3. De vlek spoelen en inweken

Nu mag de vlek uitgespoeld worden met koud water. Laat het water door de achterkant van de stof stromen zodat het stuifmeel via dezelfde weg het textiel verlaat. Vul vervolgens een teiltje met koud water en laat je kledingstuk 30 minuten weken.


4. Nogmaals de stuifmeel uit kleding spoelen 

Spoel de vlek nogmaals vanaf de achterkant van het textiel met koud water. Hoe langer je spoelt, hoe meer stuifmeel er uit je kledingstuk zal verdwijnen.


5. Vlekken verwijderaar gebruiken

Om nog meer stuifmeel uit kleding te krijgen ga je nu een vlekkenverwijderaar gebruiken. Bijvoorbeeld Dr. Beckmann Vlekkenduivel die speciaal is ontwikkeld voor natuur en cosmetica, waaronder dus stuifmeel. De behandeling en het intrekken van dit middel kost je 15 minuten.


6. Het kledingstuk wassen

Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift. Hoe heter hoe beter, maar het moet niet zijn dat je je kledingstuk straks aan je kind of kleinkind moet doorgeven.


7. Hang het kledingstuk aan de waslijn

Hang het kledingstuk aan de waslijn. Is je kledingstuk droog, check dan of de vlek echt verdwenen is. Zie je toch nog iets van de vlek, herhaal dan bovenstaande stappen. 


Bonustip

Schijnt het zonnetje, maak daar dan gebruik van. Zie je toch nog een beetje stuifmeel? Hang het kledingstuk dan twee volle dagen in de zon. De zon is een perfecte stuifmeelverwijderaar. Hierna kun je eventueel bovenstaande stappen nogmaals herhalen.

stuifmeeldraden knippen stuifmeel uit kleding

Voorkomen dat je stuifmeel op kleding krijgt

Wil je voortaan voorkomen dat je stuifmeel op je mooie trui krijgt? Dan is daar een hele simpele truc voor: knip in het vervolg de meeldraden uit je mooie bos lelies of tulpen voordat je ze in de vaas zet. Doe dit wel heel voorzichtig, anders moet je weer bovenstaande stappen herhalen!


Had ik gezegd dat het makkelijk was? Nee, het is even een gedoetje, maar beter dat dan een geruïneerd kledingstuk, toch? Succes ermee?


Wil je meer informatie over Dr. Beckmann Vlekkenduivel klik dan op onderstaande button.

Heb je nog andere vlekken die je wilt verwijderen, zoals zweetvlekken, koffievlekken, vetvlekken en nog veel meer, kijk dan op mijn vlekkenpagina.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

De 4 beste trucs ooit om zweetvlekken uit kleding te krijgen

Oké, het ziet er niet al te elegant uit: natte plekken onder je oksels. Gelukkig zijn er 4 geweldige manieren om zweetvlekken uit kleding te verwijderen!

10 vlekken uit kleding met baking soda, begin direct!

Je krijgt een heleboel vlekken uit kleding met Baking Soda! Baking Soda heeft een absorberend vermogen waardoor de vlek uit het textiel wordt getrokken.

Hoe verwijder je babypoep uit kleding?

Babypoep op textiel moet je zo snel mogelijk schoonmaken! Hier 2 beste tips waarmee je de baby ontlasting met gemak uit de babykleertjes verwijdert.
product advies suus
Actueel

9 dingen die je perfect kunt schoonmaken met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is ideaal voor het huishouden. Lees welke 9 dingen je kunt schoonmaken met waterstofperoxide. Goed nieuws: Het spul is milieuvriendelijk!

Top 5 beste milieuvriendelijke groene aanslagreiniger

Met welke groene aanslagreiniger krijg je je tuin weer spic en span? Zonder het milieu te belasten? Lees snel wat de top 5 beste groene aanslagreiniger is.

Hoe krijg je ingebrande vlekken van je keramische kookplaat?

Zitten er ingebrande vlekken op je keramische kookplaat? Geen zorgen. Hier de beste manier om je keramische kookplaat schoon te maken en schoon te houden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN