Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Altijd rommel in huis heeft 8 negatieve effecten

rommel in huis negatieve effecten
rommel in huis negatieve effecten
Rommel is niet alleen een doorn in het oog, het heeft ook negatieve effecten. Bijvoorbeeld op je mentale gezondheid. Maar dat niet alleen. Er zijn nog veel meer grote nadelen. Lees snel wat de negatieve effecten zijn van al die troep in je huis en begin zo snel mogelijk met opruimen.

1. Altijd alles kwijt met te veel rommel in huis

Het is natuurlijk heel frustrerend als je even snel een spijker in de muur wilt slaan, en je nergens de hamer kan vinden. Of als je de hond van de buren moet uitlaten, en hun sleutel is in geen velden of wegen te bekennen.

Misschien ben je zo’n type dat spulletjes uitstalt zodat je ze niet vergeet. Het probleem is dat er steeds meer spulletjes bijkomen, waardoor het overzicht kwijtraakt. Veel handiger is het om een vaste plek voor alles te hebben. Zo kun je ook geen dingen kwijtraken en heb je minder rommel in huis.

2. Rommel maakt het lastig om je huis schoon te maken

Wil je je huis echt goed schoonmaken, dan is het natuurlijk enorm irritant als je tijdens het stoffen stapels tijdschriften moet verplaatsen. Ook je aanrecht krijg je niet goed schoon als er in een bepaalde hoek allemaal frummeltjes liggen.

Misschien heb je zelfs de neiging om helemaal niet schoon te maken. Een stemmetje in je hoofd zegt steeds: ‘Eerst opruimen.’ Dat stemmetje heeft gelijk. Maar doe het wel meteen. Anders wordt je huis viezer en viezer.

snel opruimen met 4 dozen

3. Altijd rommel in huis zorgt voor spanningen

Ben je je bewust van alle rommel in huis dan zorgt dat voor vervelende spanningen. Je bent jezelf continu aan het verdedigen. Tegen bezoek zeg je: ‘Let niet op de rommel.’ Tegen jezelf zeg je: ‘Dit weekend ga ik het echt doen!’

Ook is rommel het perfecte recept voor ruzie thuis. De een vindt het wel meevallen met de troep. De ander wordt er krankjorum van. Voordat je het weet lig je met elkaar in de clinch en wordt het er niet gezelliger op.

sloddervos ruzie over opruimen

4. Rommel is slecht voor je concentratie

Steeds meer mensen werken sinds de coronapandemie (deels) thuis. Word je omgeven door troep dan leidt dat enorm af. Ten eerste omdat je die belangrijke papieren niet kunt vinden. Ten tweede omdat alle rommel om je heen voor onrust zorgt.

Houd je je huis en werkplek overzichtelijk, dan word je veel minder snel afgeleid en kun je met volle concentratie doen wat je moet doen.

5. Troep beïnvloedt je humeur

Altijd rommel in huis kan je behoorlijk chagrijnig maken. Of erger nog: depressief. Je kunt er niet meer tegen, maar weet ook niet hoe je moet beginnen.

Begin gewoon. Je fleurt er enorm van op. Zo heb ik van het weekend nog de trapkast helemaal leeggehaald en opnieuw ingedeeld. Ik denk dat ik die dag na afloop wel vijf keer de kast open en dicht heb gedaan. Gewoon om even te genieten van het resultaat. Jij kan dat ook! Iedereen kan dat.

Lees ook: Een rommelig huis? 11 markante redenen waarom jij dat hebt!

rommel in huis sombere vrouw

6. Met te veel rommel in huis grotere kans op ongedierte

Papiervisjes zijn dol op al die kartonnen dozen die bij jou op zolder staan. Spinnen verstoppen zich graag, hoe meer troep hoe meer verstopplaatsen. Muizen zijn dol op rommelige voorraadkasten, daar valt altijd wel wat te halen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Is alles netjes aan kant en is je voedselwaar opgeborgen in vershouddoosjes, dan is je huis een stuk minder aantrekkelijk voor ongewenste insluipers.

7. Altijd rommel in huis kan je eenzaam maken

In het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat je geen mensen durft uit te nodigen vanwege de troep. Of misschien durft de rest van het gezin niemand mee naar huis te nemen uit schaamte. Als het zover is gekomen wordt het zeker eens tijd om de boel netjes op te ruimen.

Zorg ervoor dat je weer trots kan zijn op je huis. Het is zo leuk als mensen langskomen en zeggen: ‘Goh, wat woon je hier leuk!’ Dat zeggen ze helaas niet als het een bende is. Of ze zeggen het wel, maar menen het niet…

schoon huis gasten

8. Te veel rommel in huis maakt je claustrofobisch

Als je altijd maar rommel in huis hebt dan kan dat een claustrofobisch gevoel geven. Helemaal als je niet al te groot woont. De muren komen op je af, spullen komen op je af, alles komt op je af. Al die spullen geven je het gevoel dat je verstikt of verdrinkt in de troep.

Een leger huis maakt je woning ruimer, je hoofd leger en je geest tevredener. Drie goede redenen om vandaag nog te beginnen met opruimen.

Misschien heb je het tot nog toe voor jezelf goed gepraat. Maar wanneer rommel uit de hand loopt heeft dat enorme invloed. Heb je geen tijd om in een keer je huis op te ruimen, maak dan een schema waarbij je elke dag iets doet. Elke vooruitgang is een stap in de goede richting.

Heb je straks je huis op orde dan zal je merken dat je je veel lichter in je hoofd voelt. Niets is fijner dan een opgeruimd, schoon huis. Voor jou, voor je huisgenoten en voor je bezoek. Succes ermee!

Vaarwel spullen

Wil je je nog meer verdiepen in het minimaliseren van je spullen dan is Vaarwel spullen van Fumio Sasaki een super interessant boek om te lezen. Fumio Sasaki realiseerde zich op een dag dat al zijn spullen hem eerder ongelukkig maakte dan blij. Hij besloot veel van zijn bezittingen weg te doen. In het boek geeft hij een paar simpele regels die je helpen een eenvoudiger en waardevoller leven te leiden.

Fumio Sasaki woont zelf in een superklein appartementje in Tokyo met heel weinig spullen. Dit boek spoort je aan om je leven om te gooien en een beter zicht te krijgen op wat al die spullen voor jouw leven waard zijn.

Het is heel toegankelijk geschreven waardoor het boek iedereen wel zal aanspreken en je direct na het lezen ervan zin hebt om zelf ook je leven om te gooien en eens kritisch door je huis te gaan spitten om uiteindelijk minimalistischer te wonen en voller te leven!

Op YouTube vertelt Fumio Sasaki het een en ander over minimalisme. Zo kun je alvast een beeld krijgen van wie hij is en hoe hij leeft met zijn minimale hoeveelheid aan spullen.

Fumio Sasaki
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

opgeruimd huis stop met kopen
Consuminder
rommelig huis opruimen
Vaarwel rommel