Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Je teak houten tafel in de olie zetten met dit uniek recept!

teak houten tafel in de olie zetten
teak houten tafel in de olie zetten
Heb je een mooie tafel gekocht van onbewerkt hout? Dan moet hij wekelijks even in de olie worden gezet. Zo blijft de tafel mooi en vocht-afstotend. Maar wat zijn die kant-en-klare flesjes olie duur! Lees snel deze gouden truc om voor een prikkie je tafel in de olie te zetten. Met dit recept wordt het hout mooier dan ooit!

Houten tafel in de olie zetten

Op een dag scoorde ik een supermooie teakhouten tafel van Marktplaats. Het was precies wat we zochten. Er zaten wel wat kringen op maar die hebben we direct eraf geschuurd met een vlakschuurmachine. Daarna moesten we snel de houten tafel in de olie zetten en zag hij er weer uit als nieuw.

Nu kostte dat flesje olie zes euro. Ik ontdekte al snel dat de tafel wekelijks geolied moet worden om mooi te blijven. Per keer plonsde ik er een half flesje olie op en smeerde die uit. Drie euro per keer dus. Het voordeel was wel dat je gerust een glas water kon omstoten, zonder dat je er lelijke vlekken van kreeg.

Máár het moest goedkoper kunnen. Ik probeerde onderstaand recept uit grootmoeders tijd en tot mijn grote vreugde leefden het hout en de nerven helemaal op. De tafel was nog mooier dan na een behandeling met dat dure flesje. Het hout was ook nog eens goed vocht-afstotend. Superfijn want hout kan niet goed tegen vocht, daar kan het door gaan verkleuren, zwellen of splijten.

Smeer je onderstaand recept wekelijks op je tafel of andere meubels van onbewerkt hout, dan weet je zeker dat je meubelstuk lang blijft glimmen en shinen.

Benodigdheden

Hoe?

1. Ingrediënten mengen

Meng 1 kopje citroensap met 2 kopjes olijfolie in een kommetje. Hoe groter de tafel, hoe meer je maakt. Als de verhouding maar 1 op 2 is.

2. Roeren

Roer het goedje goed door elkaar met bijvoorbeeld een houten pollepel.

3. Met doek op hout wrijven

Dep met een schone, droge doek in de olie. Wrijf een flinke hoeveelheid olie in het hout.

4. In laten trekken

Laat de olie een nachtje intrekken. De volgende dag kun je dan weer je fruitschaal en vaas met bloemen terug op tafel zetten.

Zowel het voorbereiden van deze topolie als de tafel in de olie zetten kost je niet meer dan een minuut. Daar krijg je een super mooie tafel voor terug. Doe je dit met grote regelmaat dan zul je lang plezier hebben van je meubelstuk.

teak meubelen reinigen

Kringen op het hout verwijderen

Zitten er lelijke kringen op je houten tafel? Die krijg je perfect weg door een sopje te maken van groene zeep en warm water. Met een spons (geen schuurspons!) wrijf je over de kring. Je laat het ca. 1 minuut intrekken en dan wrijf je het droog met een schone doek. Heb je geen groene zeep in huis? Dan kun je ook soda gebruiken.

Geoliede tafel schuren

Zitten de kringen wat dieper in het hout? Of zie je lelijke, hardnekkige vlekken op je tafel? Dan kun je het beste de geoliede tafel schuren. Dat gaat het makkelijkst met een elektrische vlakschuurmachine.

Zodra je de kringen, beschadigingen of vlekken weg hebt geschuurd, dan moet je wederom de tafel in de olie zetten. Hoe je dat doet kun je hierboven lezen. Je tafel zal er enorm van opknappen.

Ten slotte

Nu je weet hoe je op een spotgoedkope manier perfect je tafel in de olie kunt zetten, is het alleen nog een kwestie van doen. Gelukkig kost dit klusje weinig tijd. Ben je eenmaal klaar en is de olie gedroogd dan is je meubelstuk een echte blikvanger. Succes!

nooit schoonmaken met water

Schoon in 10 minuten

Een gedeelte van dit artikel komt uit mijn boek Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

luxaflex schoonmaken
Snel en simpel
vitrage wassen met soda
Oogverblindend